Keskustelut Metsänhoito Tiheät kuusikot

 • Tämä aihe sisältää 85 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten narisija toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 85)
 • Tiheät kuusikot

  Sukuni metsässä on paljon tiheitä kuusikon ryppäitä. Kuuset kasvavat lähekkäin ja vievät toisiltaan oksa- ja latvatilaa. Ovatko tällaiset kuusikot pelastettavissa myyntipuuksi?
  Ja toinen kysymys. Kuulemma linnut viihtyvät tiheissä kuusikoissa, pitääkö tämä paikkansa?

 • Rane

  1-On pelastettavissa joko harvennus-tai avohakkuulla.

  2-Pitää paikkansa.Linnut viihtyvät kaikenlaisissa metsissä.

  Gla

  1. Mahdollisuudet jatkokasvatukseen riippuu siitä, kuinka tiheässä ja minkä kokoista puusto on. Jos oksisto on supistunut liikaa ja rungot kasvaneet hoikiksi, harvennukseen sisältyy suuri riski jäävän puuston tuhoutumisesta. Toisaalta tiheässäkin kuiva kesä sressaa niitä.

  2. Samaa mieltä kuin Rane. Kaikki lajit ei tiheää metsää kaipaa, joten ei voi yleistää lintujen viihtyvän tiheissä metsissä. Linnut hakee usein tiheiköstä suojaa, vaikka muuten kaipaa väljyyttä. Toisaalta tiheä kuusikko on monimuotoisuudeltaan yksipuolinen elinympäristö, mikä ei useimmille lajeille ole eduksi.

  A.Jalkanen

  Neuvontaa auttaisi jos tietäisi kuusten strategiset mitat: kuinka paksuja ja kuinka pitkiä? Onko muita puulajeja seassa? Onko sekaisin eri kokoisia puita ja kuinka suuret ovat kokojen erot?

  Jos haluaa kasvattaa puita, pitää tiheikköä harventaa jättäen kuitenkin joitakin tiheitä kohtia linnuille suojapaikoiksi.

  Pysyvät säästöpuut kannattaa valita lehtipuista tai männyistä mutta jos niitä ei ole niin sitten kuusista (säästöpuuryhmä ja riistatiheikkö voidaan yhdistää samaan kohtaan ja aluetta ei raivata).

  Sekametsästä löytyy enemmän lintulajeja kuin puhtaasta kuusikosta.

  kaapo123

  No nyt oli 22.4.2023 Kainuun Sanomissa kirjoitus kirjanpainajan tuhoista  kuusikoissa.Otsake:Tehokas ja terävähampainen uhka tekee selvää kuusista.Luken Melinin antaa neuuvoja lehdessä,että lehtipuita ja sekametsää pitäs olla kuusikoissa,jne.

  mehtäukko

  Neuuvojahan voi nyt viisaana heitellä, kun ohjeet olivat jokin aika sitten tyystin toiset,- lähtien koivuvihasta !

  Jätkä

  ”Jos haluaa kasvattaa puita, pitää tiheikköä harventaa jättäen kuitenkin joitakin tiheitä kohtia linnuille suojapaikoiksi.”

  Kyllä nuo linnut, varsinkin kanalinnut on typeriä, kun ne eivät tajua, että pöheikkö on suojainen ja turvallinen paikka. Useitakin linnunpesiä aukoista tavanneena en voi kuin ihmetellä moisia käsityksiä.

  Kulotusalueilta on lähes joka aukosta löytynyt yksi, taikka useampi teeren tai vastaavan riistalinnunkin pesä, joita on sitten suojavyöhykkein ja palokäytävin ”suojeltu.”

  Olis vaan pysynyt siellä pusikossa, joita on kyllä ihan riittävästi ilman niiden perustamistakin.

  Oikein ylitiheä , pitkä kuusikko on kenttäkerroksen kohdalta mustalla mullalla, ei siellä kasva mitään. Ilmastokin on ”jääkellari”.

  A.Jalkanen

  Luin Arto Marjamäen kirjasta että metsäkanalinnut eivät erityisesti keskitä pesintäänsä aukkoihin, vaan suhteellisen tasaisesti maiseman eri biotooppeihin. Tämä ilmeisesti siksi että pedot eivät oppisi etsimään pesiä tietyistä paikoista.

  Timppa

  Kolme metsonpesää olen löytänyt hakkuuaukosta istutustöiden yhteydessä.  Eräs oli n 8 m tiestä.  Näkyi tielle, kun koppelo hautoi.

  Kerran pesä oli metsän puolella.  Eräs rouvashenkilö meni pissalle ja koppelo läksi tapansa mukaan vasta jaloista.  Kysyin, että ennätitkö laskea housut.  En tiedä miten kävi.

  Perämurikka

  Kyllähän se on niin että mehto pesii mielellään vanhaan järeään kuusikkoon johon ei päivä paista.teeri ei oo nii nuuka pesä eikä soidinpaikasta niinku mehto.

  Perämurikka

  Ja timpalle joka on aukolla metson pesiä löytäny nii tiedoksi että pesiihän se mutta ei montaa vuotta eikä soi niinku oot joskus palstalla väittäny

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 85)