Keskustelut Puukauppa Tukin hinnalla kilpailu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 101)
  • Tukin hinnalla kilpailu

    Merkitty: 

    Oletteko miettineet, että millaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia nykyisellä, pelkästään tukin hinnalla kilpailulla saattaa seurata?

    Tässä yksi teoria. Jos isot toimijat sahaavat ajantasaisilla laitoksillaan niukkaa, tai jopa lähes nollatulosta, niin pikkusahurit ovat velkoineen luultavasti hieman liemessä. Isoilla toimijoilla kun on tuo sellu, josta tulee rahaa kuin roskaa. Isot voivat pyöritellä tulokset mielensä mukaan sopivan näköisiksi, ettei tule epäilyksiä epäsopivasta toiminnasta”vapailla ja kilpailluilla” markkinoilla.

    Mutta mitä siitä voisi seurata pidemmällä aikavälillä? Pikkusahurit eivät investoi, jäävät jälkeen kehityksestä tai jopa lopettavat sahaamisen. Tästä taitaisi seurata keittäjille määräävämpi ja yhä suurempi hinnoitteluvalta tukin hinnalle, jota voitaisiin hieman pudottaa, että voitaisiin silläkin puolelle tehdä yli 10%:n tulosta, jota jo melkein voidaan kutsua businekseksi.

  • jees h-valta

    Meidän onnemme myös että vielä löytyy metsäteollisuutta jolla myös meidän valtakunnassa tehdään rahaa. Tämäkään ei muutama vuosi sitten näyttänyt edes mahdolliselta. Tilanne silloin katsottuna näytti eteenpäin todella surkealta. Jos sama vauhti tuotannon alasajoissa olisi jatkunut tänä päivänä saisimme rauhassa tyrkätä metsiämme suojeluun. Mitään taloudellista tulevaisuutta niillä ei olisi ollut. Sahateollisuus olisi kuivunut siinä ohella niin pieniin ettei niillä olisi kovia tilejä tehty metsissäkään.

    Jätkä

    Se hieman kaivertaa, että parhaat puunjalustusyhtiöt ovat pitkälti ulkomaisessa omistuksessa.

    Jossain määrin MG:llä on myös kotimaisia omistajia, mutta ei sekään pulju ole ihan kotimaisessa omistuksessa.

    pihkatappi pihkatappi

    Edellisen kerran kun meni hyvin, Metsäliitto hupuloi voitot ostamalla miljardeilla vanhoja liian pieniä hienopaperitehtaita euroopasta juuri ennen hienopaperin syöksykierrettä. Toivottavasti nyt on tarkoitus kasvaa hallitusti. Noista metsäliiton ulkomaan ostoksista on jäljellä husum, joka tietysti on kunnon kombinaatti. No olihan siellä Biberistin tehdas fiksu ostos, maksoivat euron siitä ja saivat tehtaan kannattavaksi, mutta loput tekikin sitten muutaman sata miljoonaa tappiota vuodessa. Siksi on ihan älyttömän tuntuinen tämä sellubuumi, kun miljardi velat oli kaataa viimeksi, piti myydä juuri valmistunut huippu kannattava Fraybentos upmlle halvalla ja tuurilla selvittiin, niin nyt ei rahoituskululla ole mitään väliä kun katteet ovat aivan irti reaalimaailmasta.

    kitsas

    Olisiko se Viron pikkutukkien kannattavuus sitä perua, että jos siellä ei ole niin pitkää ja merkittävää sellunkeittokulttuuria, niin siellä on näihin päiviin saakka yritetty käyttää tyynnemmin rungot?

    Eikös meilläkin ole takavuosina ~70-80 luvuilla ainakin  hankintana tehty esimerkiksi ”Egyptin parrua”? Olen muistaakseni itsekin muutaman pikkutukin viime vuosituhannen puolella ojalinjalta tainnut sahata.

    En tiedä millaiset markkinat nykyään on sen tyyppisille pikku kaliibereille olemassa? Voisi kuvitella, että triiolla ei ole intressiä supistaa selluraaka-aineen tulovirtaa isoon sahatuotantoon mahdollisesti heikommin sopivilla erikoiskaliibereilla. Pikkusahureilla voi olla enempi sellaisiin sopivat linjat.

    Upm ei tunnu ainakaan Ahlholman toiminta-alueelta sellaista pikkutukkia haluavan. Eikä sitä tarvitse ihmetelläkään näillä sellun hinnoilla. Kaikki kattilaan.

    Pohjanmaan ruotsinkieliseltä seudulta viedään tietääkseni Ruotsiin kuitua. Kait paikallinen MHY sitä organisoi. Sitä en tiedä, että millaisen hinnan saavat.

    jees h-valta

    Ehkä olisi syytä suhtautua nyky-Metsä-Groupiin hiukan eri tavalla kuin aikanaan varsin sekavan johtotaidon omaavaan osuuskunnan yhtiöön. Nyt ammattilaisjohtamista johon otetaan visiot Pöyryn kaltaisilta huippukonsultointiyrityksiltä. Tämän Äänekoskenkin ajatuksen Pöyryn konsultti kävi kauppaamassa jäsenistölle jo vuosia ennen toteutuksen julkaisua. ja silloin oli jo selvää että se kannattaa ja hyvin.

    kitsas

    Voisi kuvitella, että satumaisten voittojen aikakautena sitä hyvää jaettais vähän jopa kuitupuun alkutuottajillekin, mutta saas nähä.

    Mutta odottakaapas, kun paperimiesten työehtosopimus on katkolla, niin sitten nähdään mallia miten korotukset taksoihin hoidetaan..

     

    pihkatappi pihkatappi

    Jostain lehdestä luin että muutaman euron maksavat enempi jäsenille kuitupuukaupoista österbottenin mhyllä. Mikä se vertailuhinta sitten on, niin sitäpä ei kerrottu. 8 tien varressa oli yhdistyksen hakkuu keväällä pari kuukautta ja kai sellaissa hakkuissa hinnan pitääkin olla pari euroa kalliimpi. Taisi olla sadan hehtaarin leimikot ja ojitukset päälle. Välillä haki umpin autokin kuitupuita, mutta varmaan oli useampi osoite ja tietysti sitä ajatteli että laivaan meni kuitenkin suurin osa, kun se oli silloin uutinen täällä.

    pihkatappi pihkatappi

    Ei ne pörssiyhtiöt ole hyväntekeväisyys järjestöjä, tietävät että nykyinen hinnoittelu takaa 3% tuoton ja sekin perustuu kovaan tukin hintaan. Eli ei riistetä, mutta kipurajalla kehdataan kyllä pitää. Sama se on urakoitsijoiden kanssa, tiedetään mikä on kohtuullista ja enempään ei millään pysty.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Puukauppa on vuosikymmenet käyty tukkipainoitteisesti.Kun tukista maksaa reilummin,niin silloin yleensä puukauppa alkaa luistaa.Ei käy kadehtiminen itsenäisiä sahureita.Ei suurteollisuus ole hyväntekeväisyys toimintaa,he optimoivat katteensa,ei siitä sellurahavirrasta liplauteta kuin murusia metsänomistajille,eikä myöskään sahureille sivutuotekuiduista.Kun taantuma joskus tulee,silloin on vaarana ,että heikoimmat ja tehottomat sahat joutuvat leikin jättämään.

    Jean S

    Joten siis: jos pitkällä aikavälillä kuitupuun hinta ei nouse (koska hinnoitteluvoima) ja tukkipuun hinta laskee ainakin kolmanneksen (koska sahapuun markkinoillakin on tulevaisuudessa vain kolme suurta, joilla ei missään nimessä tietenkään ole mitään ostokartellia), niin kannattaako siis istuttaa kalliita kuusentaimia ja odottaa myyvänsä niistä hirveällä työllä syntyvää halpaa tukkipuuta, vai onko helpointa vain ostella hehtaareita, vetää niitä sileäksi nyt kun puusta vielä saa jotain, ja odotella sitten luontaisesti syntyvän 40-vuotiaan täystiheän kuitu- tai energiapuumetsän kehitystä.

    Kas siinäniitä elämän suuria kysymyksiä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 101)