Keskustelut Puukauppa Tukin hinnalla kilpailu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 101)
  • Tukin hinnalla kilpailu

    Merkitty: 

    Oletteko miettineet, että millaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia nykyisellä, pelkästään tukin hinnalla kilpailulla saattaa seurata?

    Tässä yksi teoria. Jos isot toimijat sahaavat ajantasaisilla laitoksillaan niukkaa, tai jopa lähes nollatulosta, niin pikkusahurit ovat velkoineen luultavasti hieman liemessä. Isoilla toimijoilla kun on tuo sellu, josta tulee rahaa kuin roskaa. Isot voivat pyöritellä tulokset mielensä mukaan sopivan näköisiksi, ettei tule epäilyksiä epäsopivasta toiminnasta”vapailla ja kilpailluilla” markkinoilla.

    Mutta mitä siitä voisi seurata pidemmällä aikavälillä? Pikkusahurit eivät investoi, jäävät jälkeen kehityksestä tai jopa lopettavat sahaamisen. Tästä taitaisi seurata keittäjille määräävämpi ja yhä suurempi hinnoitteluvalta tukin hinnalle, jota voitaisiin hieman pudottaa, että voitaisiin silläkin puolelle tehdä yli 10%:n tulosta, jota jo melkein voidaan kutsua businekseksi.

  • Visakallo Visakallo

    Niin kauan kuin muistan, suomalaisille sahoille on soitettu kuolinkelloja, mutta aina niitä kuitenkin on, ja uusia omistajia ja investoijia löytyy kaukaakin. Kaikki sahat eivät voi pärjätä ja kuolevat pois. Se on sitä normaalia kehitystä vähän joka alalla. Aikoinaan ollessani maidontuottaja, paikkakunnalla oli 400 maitotilaa, nyt 10. Tuotettu litramäätä on kuitenkin edelleen sama.  Jos tukin hinta tuntuu nyt jostakin puunmyyjästä liian korkealta, voihan ostomiehelle sanoa, että laske sitä alapäin, niin tehdään kaupat!

    Raivaaja

    Omilla seuduilla  sahat ei juuri hinnalla kilpaile keskenään. Aika yhtenäinen hinta esim mäntytukille, avohakkuulla 61-63€. Nyt upm on tullut sotkemaan hieman heidän yhteisymmärrystään tarjoamalla 68€ mäntytukista.  Upm tukkimitat alkaa 43:sta. Muilla löytyy lyhyimmillään 31,5 tukkia.

    jees h-valta

    Jean S. Noin ainakin minä teen nyt jo ja aion jatkaakin koska emme edes tiedä saako kuusta enää kasvamaan ainakaan näillä kuumemmilla ja kuivemmilla etelä-suomen kolkilla tukkikokoon asti. Jotain hiukan vielä irtoaa nyt kasvaneista mutta kyllä Harjavalta on nyt äärettömän karski esimerkki kuusen tulevaisuudesta lounaiskolkalla. En kasvata taimesta kuusta, ainakaan ostotaimesta vaan muutan kuusikot aina lehtipuuvoittoisiksi sekametsiksi. Jokunen kuusi luontaisesti toki saa kasvaa mutta se ei ole pääpuulaji enää.

    Puuki

    Ei ainakaan kaikki pikkusahat mene konkurssiin, jos vaikka joku menisikin.  Tukkia ostaa muutkin hyvin pärjäävät firmat kuin kuitupuuta pääasiassa käyttävät . Ja ostaa ne ulkomaillekin myös pyöreää puuta, jos hinta putoaa liiaksi isojen firmojen toimesta.

    Mutta aika paljon pitäisi kuitupuun hinnan nousta, jotta alkais olla sillä tasolla , että kannattaisi sitä erikseen alkaa kasvattamaan. Tukkipuuta pienemmillä kustannuksilla ja nopeammin kuin tavanomaisesti on toimivampi resepti.

    Apli

    Olen hyvin iloinen Metsäliiton nykytilasta Jessen kanssa vaikka jäsen en ole enää… Hyvä että suurteollisuus pärjää muutenkin, se on kaikkien meidän etu. Uskon että Keiteleen ja Verson kaltaiset sahurit pärjää myös ja miksei pienemmätkin, en usko ollenkaan sahateollisuuden alasajoon. Miten yksittäinen metsäomistaja voi vaikuttaa tilanteeseen? No minusta keinoja ei ole kovin monia, kun laittaa leimikoita myyntiin niin vinguttaa kuitupuun hintaa ylös, tarjota sahureille halvempia tukkileimikoita? Tähän tuskin moni suostuu itse en ainakaan suostu ihan helposti.

    Uusmetsäläinen

    Kuitupuun hinta ollut viime kuukausina kovassa suhteellisessa nousussa. Parhailla alueilla aletaan lähestyä harvennushakkuissakin 18 euron ja ehkä jopa 19 euron rajaa männyssä ja kuusessa.

    Kilpailutan parhaillaan harvennuksia ja olisin kysellyt hintanäkemyksiä kuitupuun hintaan. Jatkuuko nousu kesän jälkeen? Mikä on kuitupuun hinnankehitys lähivuosina?

     

     

    kitsas

    onko helpointa vain ostella hehtaareita, vetää niitä sileäksi nyt kun puusta vielä saa jotain, ja odotella sitten luontaisesti syntyvän 40-vuotiaan täystiheän kuitu- tai energiapuumetsän kehitystä.

    Tuohan se taitaisi kannattavin tapa olla, mutta kyllä me Suomalaiset kuitenkin tehdään, kuten meitä on kotopöydässä opetettu. Tee työs kunnolla. Siitä opista on vaikea päästä eroon – ainakin itsellä. Kun olen pari sarkaa ostanut ja tyhjiksi parturoinut, niin sinne on tiet ja ojat kuitenkin tullut tehtyä, vaikka ei taida tien investointi takaisin tulla koskaan..

     

    kitsas

    Mieluusti myisin puuni siten, että niissä olisi todenmukaiset hinnat, jos viimeisen viivan alle jäisi kuitenkin yhtä paljon. Suomalaisena veronmaksajana voi kuitenkin olla tyytyväinen, että tuo triio menestyy, mutta mutta.

    Entä onko tuo Suomen alhainen kuitupuun hinta  millainen osatekijä Venäjältä tuotavan kuidun hintatasoon? Voisiko sillä olla alentavaa vaikutusta ostohintaan?

    Visakallo Visakallo

    Niin kauan kuin Suomen metsiä harvennetaan liian myöhään, kuitupuun hinta pysyy alhaalla.

    kitsas

    Avaatko Visakallo hieman logiikkaa?

    Liittyykö se suurempaan tarjontaan vai siihen, että on pakko harventaa, oli hinta mikä hyvänsä?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 101)