Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 138)
 • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

  Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

  Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

  Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  En pysty sanomaan mitään prosentteja minimitan vaikutuksesta saantoon. Minun metsäni ainakin on sen laatuista, että tuolla penemmällä minimimitalla ja pienemmällä yksikköhinnalla tulisi enemmän rahaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Seitsemän % on aika hyvä lisä hinnassa. Kaikkein eniten vaikuttaa se, kuinka hyvä pelisilmä kuskilla on. Ja onko tarkoitus, että tyvestä tehdään se pitkä ja latvasta sitten lyhyt? Siina helposti haukataan EDIT, kun on ahnehdittu liian pitkä tyvi.

  Kokemukseni mukaan leimikon puut ovat usein sellaisia, että niille sopii erittäin hyvin jokin pituusyhdistelmä, mutta ns. normaali apteeraus huonosti.

  Konehakkuussa ei vaan pitäisi tukkipuuta mennä edes pikkutukkiin – puhumattakaan kuitupuusta.

  Tolopainen

  Eihän noilla ole välttämättä mitään eroa kun ei keskimääräisen jakautuman tarvitse olla tasan jokaista pituusmittaa. Tili on konekuskin valinnoista kiinni ja leimikon laadusta. Sorvitukit pitäisi myös olla tarjouksessa ja parrut sekä pikkutukit ja kuidun hinta.

  suorittava porras suorittava porras

  Konekuski muuttaa aptin antamaa katkontaehdotusta huomatessaan rungossa vian tai vikoja . Muuten ei katkontaan puututa . Sitä toimitetaan ,mitä tilataan ja apt-ohjelma=tilauslista .

  Jos verrataan tilannetta esim. kenkien ostotapahtumaan ,tuskin päätä silitetään ,jos myyjä lyö pakettiin 43 numeroisten kenkien asemasta 37 numeroiset. Puhumattakaan siitä ,että kaupan tukkuhankintoja hoitava henkilö tila liikaa 37 numeron kenkiä kysyntään verrattuna . Kaikkia haluttuja kokoja on oltava tarjolla kysynnän mukaan.

  Puuki

  Melko mahdoton sanoa etukäteen, varsinkaan kun ei ole leimikoa nähnyt.  Riippuu lisäksi aika paljon siitä motokuskista, apteerausohjelmasta ja min. latvaläpimitasta.  Jos oletetaan että eivät tee hakkuussa vain ns. näyttökappaleita, niin kolmoskehitysluokan metsässä tulee aika paljon lyhyttä tukkiakin. Jos on vielä esim. mutkaa ja tyvilahojakin joukossa, niin lyhyitä mittoja suosimalla saa tod. näk. suhteessa paremman tukkiprosentin kuin tuo 7 % hintalisä pidemmille tukeille olisi.

  Sekin vaikuttaa että kelpaako 37 myös latvasta vaiko vain tyveltä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Monesti, vaikka käytössä on 37 ja 40 dm mitat, ne ovat vain apumittoja, joita saa ei olla kovin paljon kokonaismäärästä. Tekee kysymyksen vielä hiukan kiharammaksi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Jos otetaan malliksi virheetön runko, jossa on tukin kokoista puuta 86 dm. Kone ehdottaa siitä 52 – tai 55 dm:n pituista tyveä! Se on siinä.

  Tolopainen

  Kannattaa olla aika tyytyväinen nykyiseen tukin hintaan jos saa 70€. Se nimittäin voi vaikka laskeakin.

  Jätkä

  Se laskee pian. Nykyhinnoilla pitäisi tukki tehdä tarkoin tukiksi ja koneellinen mittaus (sahallakin) mittaa esim kartiokkaan tukin litrat mukaan, joten siinä mielessä katkonta ei ole niin vaativaa kuin ”silloin ennen”.

  Kuitenkin tuossa edellä esittämäni 86 dm pitkän tukkiosuuden katkonnassa väitän, että metsuri AINA mittaa ensin tuollaisen rajatapauksen ja laskee, saako siitä kaksi tukkia. Hakkuukone arvioi näkemättä runkoa sen pitemmälti, kuin missä koura sillä hetkellä on – ja laiska kuski antaa Aptin ehdottaa ja katkaisu sen mukaan.

  Kun arviointikyky on niin rajoitettu, pitäisi rungosta ensin napata, vaikka 43 tai lyhempi ja latvasta 43 tai pitempi.

  Puuki

  Tuossa 86 dm esimerkissä pitää ottaa huomioon, että pitkän tukin tapauksessa sen kuutiohinta olis 7 % parempi ja kuitupuu latvastakin saa n. 20 € /kiinto.  Eli vähän paremman hinnan myyjä saisikin vaikka puusta tehtäisiin 55 tukki + loput kuituun kuin koko tukkiosuuden myyjä 7 % huonommalla hinnalla.

  Ero lyhyen mitan kaupan hyväksi tulee  niissä pienissä puissa , joista ei saa tehtyä kuin alle 43 tukin ja muissakin lyhyissä tukeissa, jos niitä on leimikossa tarpeeksi paljon.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 138)