Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 8 vastausta, 131 - 138 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • Puuki

    Apteeraus on  kehittynyt entisistä ajoista ja sen muuttamisen mahdollisuus nopeastikin tarpeiden  mukaan ,  ja juuri sen muutoksen vuoksi puukauppojen tekemistä pitäisi kehittää myös myyjille tasapuolisempaan suuntaan.

    Terveoksainen latvatukki on myös arvokasta,usein huonekalujen tekoon käytettynä mutta ei  yhtä arvokasta kuin esim. 1.luokan mäntypaneeli. Usein muodin mukaan vaihtuu puutuotteiden arvostuskin. Suuret erot lopputuotteiden hinnoissa ei kuitenkaan näy metsäpäässä ja siten niiden arvokkaimpien tukkien kasvatus vähenee jatkuvasti.

    Jätkä

    5,5 ja 4,9 ja molemmat katkaistiin keskeltä kahtia . Terassi kaksosainen.  Terassin ympäri tehdyn ”otsalaudoituksen”  jälkeen maassa oli noin metrinmittainen pätkä ,joka sekin tuli lopulta käyttöön laiturissa .

    Voi olla että ulkomailla halutaan juuri terveoksaista panelia elävöittämään seinää. 

    Mistä sait 5,5 m ja 4,9 m pituista lautaa? Et ainakaan sahatavaraliikkeestä.

    Oksaton paneli on halutuinta ja samoin oksaton lista. Oksaton lankku menee listoiksi poikkeuksetta.

    Toiseksi arvokkainta on terveoksainen lauta / paneli. Kuivaoksainen on niin halpaa, että siitä jos sahaaja saa vain raaka-aineen hinnan, mutta ei enää työkustannuksia, niin saa olla jopa tyytyväinen. Se menee runkovärkiksi rakennuksiin.

    Metsuri motokuski

    Jätkä :Oksaton paneli on halutuinta ja samoin oksaton lista. Oksaton lankku menee listoiksi poikkeuksetta.

    Olisi kiva tietää mihinkä kantasi perustuu. Tänä päivänä mm Keitele Group toimittaa reilussa kahdessa viikossa mihinkä päin maailmaa tahansa tilaajan haluamaa tavaraa. Aika alkaa siitä kun moto lähtee  metsään. Se jo kertoo sen että ostajien tavaravaatimukset elää jatkuvasti ja hakkuu tehdään sen hetkisen tilauksen mukaan. Varastoon ei tehdä kuin kotimaan markkinoille lähtevää tavaraa.

    Noista listoista sen verran että osa listoista on ihan mdf – listoja jossa materiaalina on puristettu pahvi.  Joskus puulistat on sormijatkettua listaa 30 cm pätkistä. Käyppä jätkä katsomassa rautakaupassa mitä listat ovat tänä päivänä. Ovat hiukkasen muuttuneet.

    Jätkä

    Sormijatketusta pätkätavarasta voisi joku hoksata, että kova on puute oksattomasta listavärkistä. mdf listat ovat nättiä, mutta huonoja. eikä edes halpoja.

    Kun kuuden tuuman lankusta tehdään jopa kahdeksan listaa yhdellä työnnöllä ja yhden listan hinta on isompi kuin koko lankulla, niin kannattaisi vähän harkita höpinöitään.

    50 millisen sahatavaran kuivauksessa menee kamarikuivaamossa viikko – Laivakuljetus mihin tahansa maailmassa menee viikkoja.

    Metsuri motokuskin kannattaisi edes hiukan pohtia, onko mölöytyksissään lainkaan totuutta. Savolainen kun puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle.:)

    Jos Savossakin on kauppoihin tullut noita sekundatuotteita, niin kai sitä siellä voi kehitykseksi sanoa.

    Oletko muuten nähnyt, miten sormijatkettua listaa tehdään? Voisit ällistyä menetelmää. Näin sellaista ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten.

    Metsuri motokuski

    Tuohon jätkän ”rakentavaan” palautteeseen sen verran että en kai ole kirjoittanutkaan että ne tuotteet toimitetaan tuolla ajalla laivalla. Itse asiassa tuo toimitusaika on heidän oma tiedonanto eikä perustu minun keksintöön.

    Tuohon toiseen kysmykseen sormijatkoksesta voin todeta että en ole nähnyt mutta sormijatkettua puutavaraa olen aika paljonkin käsitellyt.

    Kolmanneksi en ole savolainen. Onneksi näin sillä sehän lisää vain enemmän savolaisten arvostusta.

    Jätkä

    No on niitä näköjään änkyröitä muuallakin, esim Harjavallassa. Sormijatkettu puutavara on ehdottomasti mekaanisesti kestävää. Tehtaassa, jossa hukkapaloista tehtiin jatkoksilla pitkää – mahdollista tehdä vaikka kuinka pitkää tavaraa, oli koesoiroja (soiro on kapeampi kuin 8 tuumaa ja väh 50 milliä paksu, leveämpi ja paksumpi on lankku) – Koesoirot olivat nelimetrisiä soiroja, jotka olivat päittensä varassa. Soiroa kuormitettiin niin, että se murtui. Ei kuulemma koskaan murtunut liimauksesta, eli se on lujin kohta sormijatketussa. Kaikesta huolimatta se on rumaa ja tarkoitettu maalattavaksi.

    Mdf-lista näyttää esim katon varjolistana ihan nätiltä, mutta jalkalistana jne se kolhiintuu sangen helposti pahan näköiseksi, paperipinta ei kestä. myös lista murtuu ja halkeaa helposti.

    Puuki

    Soiro on paksuudeltaan 39 -75 mm ja leveydeltään 75-175 mm.

    Lankun paksuus 39 – 99 mm ja leveys > 175 mm .   Parrun paksuus 100 mm ja yli, samoin leveys.

    Nuo mitat piti tarkistaa tapion taikakirjasta, kun soirosta puhuttaessa on yleensä tarkoitettu lankkua vähän pienempää sahatavaraa. Ja niinhän se onkin. Pikku juttu mutta tulipahan se ainakin selväksi.

    Jätkä

    Minä laukaisin vain hilseestä. Monet puhuvat lankusta jo  perinteisen 2 x4 :n kohdalla.

    Muistaakseni nimikkeet on: rima, lauta, soiro, lankku, parru, hirsi.

Esillä 8 vastausta, 131 - 138 (kaikkiaan 138)