Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • harrastelija harrastelija

    Elämäni aikana olen sahauttanut kenttäsirkkelillä kahden talon tarpeet ja muutamia kertoja tuulenkaatoja muuhun rakentamiseen. Olipa kerran sopivan kokoinen haavikko – ei vielä lahoa, mutta lautatarvetta sai.

    Rakentamiseen sai miettiä sopivia katkoja, esim. omakotitalon seinäkorkeus 250 cm, niin siihen 5 ” runkotarpeet sai katkoa metsässä suoraan mittaan – ei tullut paljon hukkaa. Pitkiä lankkuja sopivaan mittaan, samoin lautatavaraa esim. huopakatteen alle.

    Tåhån viimeiseen taloon tuli kyllä tiilikate, mutta kyllä niitäkin soiroja sahattiin suoraan tontilla. Tänä vuonna tuli sitten kyllä laitettua mökin ja aitan katteeksi tehdassaumattu peltikate. Katteen alustarpeet ja otsalaudat ostettiin kaupasta – ei enää tunnu noita kenttäsirkkeleitäkään juuri olevan toimessa?

    Tolopainen

    Nykyisin nuo lumppityvet menevät sorvotukeiksi. Jotta tilanne on vain parantunut myyjän kannalta ainakin jos myy MG:lle.

    Jean S

    Ehkä hiukan sairasta, että hinta ei jousta, vaan katkonta joustaa ja laatuvaatimukset joustavat. Eikö?

    Onko tähän jotain järjellistä syytä yhtiöiden kannalta? Pitääkö puutavaran hinnan pysyä stabiilina sitä varten, että esim. UPM:n omistamien metsien vakuusarvo velkojen panttina ei mene ylös ja alas?

    No, olen jo alkanut tottua siihen, että puukauppa menee niin, että ostajan kanssa allekirjoitetaan joku paperi, missä puhutaan jostain euroista, ostaja hakkaa mitä sattuu ja maksaa mitä haluaa. Jos kiinnostaa, voi vielä maksaa mhy:lle olemattomasta valvonnasta ja Metsäsäätiölle jostain. Helppoa kuin heinänteko. Tai siis puukauppa.

    Puuki

    Hintajoustojakin on ollut jonkin verran – yleensä alaspäin, harvemmin toiseen suuntaan.

    Jokin vuosi sitten eräs saha otti uuden tukkihinnaston käyttöön ja laski  tukin hintoja 15 % nostamalla min.läpimittaa ja min. pituutta reilusti. Ennen normitukiksi luetut luettiin vain pikkutukeiksi tai oikeastaan välimallin tukeiksi. Tavallisesta suht. hyvästä päätehakkuuleimikosta saatujen tukkien kokonaishinta laski samalla n. 7-8 % .

    Nyt pieni hinnan nousu on ollut positiivista mutta voi olla melko lyhytaikainenkin tai sitten jatkua pidempään, kukapa sen tietäisi etukäteen.

    Jos leimikon tarjouksiin ei ole mahdollista saada esim. rungonosahinnoitteluun perustuvaa hinnoittelua, niin varmin tapa saada leimikosta mahdollimman hyvä hinta on myydä puut tarpeeksi moneen eri osoitteeseen. Lisäksi hyvä leimikkosuunnittelu lisää tietysti ostajien halukkuutta maksaa paremmin pystykaupassa.

    Kuitupuun hinnan nousu oli luultavasti ennakoitu teollisuuden taholta laskemalla pikkuhiljaa kuidun kotimaan hintoja vuosien aikana ja nyt sitten kohtalainen hinnan nouseminen näyttää mukavammalta porkkanalta tavan myyjän silmissä. Silti ollaan vieläkin kaukana maailmanmarkkinahinnoista.

    Jätkä

    ”Rakentamiseen sai miettiä sopivia katkoja, esim. omakotitalon seinäkorkeus 250 cm, niin siihen 5 ” runkotarpeet sai katkoa metsässä suoraan mittaan – ei tullut paljon hukkaa. ”

    Tuo on niin totta! Pitää aina ennen kotitarvepuumetsään lähtöä miettiä rakennuspuutavaraluettelo. Katkonta sen mukaan, tietenkin myös läpimitta huomioiden.

    Hyvä keino on räknäillä sekin, minkä kokoisesta tukista tulee hitäkin tavaraa ja kuinka paljon.

    Yksi ohje on merkitä tukkien latvapäähän esin numerolla, mitä siitä pitäis sahata, esin n:1 = runkovärkkiä ja sivulaudat. 2 = 50 x 100 3= !50 millin lautaa 4= ruoteita kattopellin alle . 32 x 100  Jne.

    Kun katkonta on tehty piirustusten mukaan, ei hukkaan mene kuin päiden tasauksesta tulleita viipaleita.

    Sirkkelillä pystyy sahaamaan (riippuu sirkkelistäkin ) myös ylipitkiä tukkeja. Olen henkilökohtaisesti sahannut 14,5 metrisiä mänty – hirsiaihioita erinomaisen Hiabin käyttäjän kanssa. Sellaisilla erikoispituuksilla tekee myös äkkiä hyvän tilin rakentajan iloksi.

    Siirrettäviä sahoja on nykyään aika monellakin paikkakunnalla ja esim WoodMizer kulkee helposti pakettiauton vetokoukussa pitemmänkin matkan.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kun katkonta on tehty piirustusten mukaan, ei hukkaan mene kuin päiden tasauksesta tulleita viipaleita.”

    Samaa periaatetta noudatetaan , kun laaditaan APT:eja . Kyse on vain mittakaavaerosta . Tehdään sopivat määrät dimensioita , joille riittää kysyntää . Lyhyiden tukkien markkinat ovat rajalliset ja ne ovat äkkiä täynnä.

    Jean S

    My dear suorittava. Ajattele laajemmin äläkä vain yhtä porrasta ketjussa.

    Suurin osa puutavarasta pätkitään pieniksi pätkiksi jossain vaiheessa, jopa pieneksi silpuksi. Asuuko Suorittava porras Roope-Sedän rahasäiliön henkeä kunnioittaen talossa, jonka korkeus on 5,5 m ja jokainen huone on 5,5 m, eikä jalkalistoissa ja paneeleissa ole jatkoja missään? Onhan myös puolipaneelin sijasta laitettu seinälle kokopaneeli?

    Ajatukseni oli, että tukin voisi pystyä ottamaan tarkempaankin talteen ja että näistä töpöistä olisi todennäköisesti mahdollisuus maksaa jotain muuta kuin kuidun hinta.

    Käsittääkseni katkonnassa ei ole varsinaisesti kyse siitä, millaisille dimensioille LOPPUKÄYTTÄJÄLLÄ on tarvetta, vaan millaisia dimensioita on edullisinta kuljettaa. Korjatkaa jos olen väärässä.

    Tällä hetkellä aptit ovat tietyssä mielessä mielikuvituksen tuotetta eivätkä ostaja ja myyjä sovi tietynsisältöisen aptin käytöstä leimikkoa myytäessä, kuten tavallaan olisi asiallista. Riippuen tuurista ja tuulesta ostajayhtiö voi ottaa ja antaa metsänomistajille tuhansia euroja täysin satunnaisesti. (Ottaa siltä, jolla on huono apti, ja antaa sille, kenelle sattuu parempi.)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jean S osuu asian ytimeen. Puukaupan tilitystä pitäisi kehittää niin ettei mhy:n katkontavertailuja tarvittaisi.

    vajaakantti

    ”Sahatavaratehdas” on siitä mukava laitos, että kun tehdään takkia voi tullakin liivit ja pari tuluskukkaroa. Valmiista tuotteesta on mahdoton päätellä tukin pituutta, vain minimi tietysti. Uloimmat saheet eivät ole usein täyspitkiä. Prosessissa on useampi vaihe, jossa vikaisuuksia poistetaan ja tavara lyhenee.

    Kuten aiemmin on todettu, asiakas määrää sahatavaran pituuden ja siten tukinkin katkontapituuden. Jos asiakaspäässä on oma höyläämö, on haasteellista saada se ostamaan raakalaudan sijaan paneelia. Toisaalta: onhan joka huushollissa leipäveitsi ja silti viipaloitua leipää myydään…

    suorittava porras suorittava porras

    Loppukäyttäjät lopulta määräävät , mitä dimensioita tehdään . Jos ei ole todellista kysyntää 31 dm:n laudalle , on sitä turha varstoon sahailla.  Sahataan sitä , millä on menekkiä .

    Kun asiakkaat tilaavat ennakkoon tiettyjä pituuksiä , tilauksista tehdään yhteenvedot ja laaditaan katkontaohjelmat niiden mukaan . Tuskin Jean S:kään ilahtuu , jos saa  saman juoksumerimäärän 31 dm:n lautoja , mitä on tilannut rakennukselleen puutavaraluettelon esittäminä 49 dm:sinä. Talotehtaatkin optimoivat tarpeensa , ja tekevät tilauksensa niiden mukaan pyrkien mahdollisimman alhaiseen hävikkiin .

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 138)