Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • Jean S

    Kuten näistä vastauksista varmaan on helppo huomata, tukin ja kuidun katkonta on ihan mitä sattuu ja riippuu tuulen suunnasta, keittiön kellosta ja muista vastaavista tekijöistä.

    Suosittelen siis kasvatusmalliksi: ensiharvennus kuiduttavalle teollisuudelle mahdollisimman nuorena, tiheyteen 750 runkoa / ha. Tämän jälkeen kaksi lannoitusta ja sen jälkeen joko päätehakkuu runkohinnalla tai vielä mielummin tilan myynti pois jollekin pöhlölle.

    Tilalle T2-02 rajalla olevaa ja kierros alusta. Säästää kilpailuttamisen vaivoilta ja katkonnan riskeiltä.

    Jätkä

    Mutta mikä mättää, että ihan oikeaa koko tukkiosuuden hyödyntävää mittausmenetelmää ei oteta käyttöön, vaikka se olisi todella helppoa ja lopettaisi marinan sillä silmänräpäyksellä.

    Eli kune mittaa tukit kuten nytkin, kutta samaan aikaan se mittaisi runkojen tukiksi kelpaavaa osuutta ja laskisi sen kaupan saldoon. Näin olisi yks hailee, mitä rungosta katkottaisiin ja tehtäisiin, kun tukkipuusta maksettaisiin tukkipuun hinta ja muu olisi kuitupuuta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo jätkän mainitsema mallia olen koettanut agitoida jo pitkään mutta se ei ole ottanut tulta. Luulisi metsäteollisuudellekin olevan nykyisin ihan sama miten mitataan kun kuitupuu tuottaa yhtä paljon voittoa kuin tukkipuu tai joskus jopa enemmän.

    mhy osaa auttaa parhaan tarjouksen valinnassa

    Tolopainen

    Aivan mahdoton ajatus että puusta alettaisiin maksaa jonkin teoreettisen tukkisaannon mukaan. Tukkihan pitäisi sahata ja hinnoitella vasta saa dun puutavaran mukaan. Siinä voi olla laatuvirheitä jotka vähentävät sen käyttöarvoa. Kun myydään hakkuu oikeus ostaja tekee katkonnan haluamiinsa mittoihin ja maksaa sen mukaan. Eipä siihen MHY:tä tarvita eikä jäsenmaksukuluja.

    Puuki

    Ei se sovellettu runkohinnoittelu olisi mikään mahdoton  toteuttaa. Lisää vähän ostajan työtä leimikon arvioinnissa mutta melko helposti siihen harjaantuisivat. Mutta se on esteenä, että tarjousten vertailu olisi sitten liian helppoa myyjäpuolella. Miten saada oma tarjous läpi, kun ~kauppahinta on selvillä jo etukäteen ? (Niinhän pitäisikin aina olla kauppatahtumassa, mutta ei pystypuukaupassa yleensä ole).

    mehtäukko

    Jean S…”Suosittelen siis kasvatusmalliksi: ensiharvennus kuiduttavalle teollisuudelle mahdollisimman nuorena, tiheyteen 750 runkoa …”

    Ehei suinkaan. Onse niin ”kutkuttavaa” olla loppu kahinoissa jossa mitataan kuka on kuka…

    jees h-valta

    Miksihän puukaupan teko on NIIN vaikeaa joillein että oikein välikäsiä ja valmiita sapluunoita tarvittaisiin. Eikös ne siinä kaupan teon tiimellyksessä pitäisi selvitä ja selvittää. Aika selkokielisiä on ostajan tarjoukset nykyään ja sitä saa rauhassa tarkastella verkossa vaikka joka päivä. Muutokset pitää vaatia jos joku paikka hiertää.

    Puuki

    Melko helppoahan se puukaupanteko on vaikka ei aina yhdelle ostajalle myisikään.

    Kilpailuttamalla saa yleensä hyvän tuntipalkan itselleen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo Tolooaisen mainitsema ostajan riski on myös nykysysteemissä. Ei nytkään kurkisteta tukin sisään katkottaessa vaan vasta sahalla.

    Tolopainen

    Niinhän se onkin, käsitin että haluaisit siirtää tämän liiketoimintariskinkin myyjälle. Jos hinnoittellaan teoreettinen tukkisaanto, silloin voidaan ajatella että vain se on tukkia josta tulee markkinakelpoista sahatavaraa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 138)