Keskustelut Metsänhoito Turvallisuus ja isot säästöpuut

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)
 • Turvallisuus ja isot säästöpuut

  Raivasin menneellä viikolla neljä vuotta sitten uudistetun taimikon viereistä n 4 metriin kasvanutta aluetta. Siinä raivurin soidessa säikähdin helevatunmoista ryminää. Saha seis ja ihmettelemään. Siinäpä oli kymmenen metrin päähän juuri  kaatunut viereisen taimikon 30 metrinen säästöpuu alle jääneet  nelimetriset männyt päreinä. Tuuli oli kyllä minuun päin muttei mikään puunkaatotuuli. Kohdalle osuessaan olisi raivaajasta jäänyt ns märkä läiskä.

  Olin jo viime kesänä uutta alaa heinätessäni hiukan varauksellinen moton jättämien ”kelojen” lähistöllä. Miksiköhän noista kolopesijäin keloista ei voisi motolla tehdä esim  vain muutaman metrin tötsiä?

  Päätinpäs nyt sitten talven tullen kaataa nuo ansat oma-aloitteisesti pois niin ei tule alueella liikkuvista sankarivainajia

 • Rane2

  Ranelta ääni niille tötsille.Aikoinaan eräällä metsähallituksen leimikolla oli ilmeisesti metsurit kaulanneet isoja haapoja vuosia ennen hakkuuta.Yksi semmoinen tuli kaatamani puun vetämänä ja se laho latva ikäänkuin räjähti etutelan päällä.Pimeässä metsässä hätkähdyttävä kokemus.

  suorittava porras

  Harvennan parhaillaan kuviota , joka avohakattiin parikymmentä vuotta sitten . Jättöpuut, nykyisin säästöpuut, tulivat tuolloin käsittelyohjelmaan.Tuolloin ei ollut ihan tarkkoja ohjeita jätettävästä runkomäärästä . Tuli jätettyä ”tarpeeksi”, runsas kymmenen kuution mäntyä hehtaarille . On pikkuisen kaksijakoinen mieli katsella järeitä lahoavia runkoja maassa . Yli puolet on tuuli kammennut kumoon . Sattuivat vielä olemaan paraslaatuisia mäntyjä koko palstalla . Voikin puhua melkoisesta rahallisesta menetyksestä . …ja jos vielä raivuumies onneton olisi jäänyt kaatuva puun alle….

  mehtäukko

  Kunhan ensimmäinen kulkija tai työmies on menehtyneenä uutisissa, korjaavia ohjeita alkanee ilmaantua ?!

  Liian usein jätetään järeitä runkoja pommeiksi. Isot haavatkin kun motolla katkaseisi 5-6 metristä, ötököille jäisi järsittävää ja tikalle paukuttamista.

  jees h-valta

  Eipä ole hirvimääriäkään alettu korjata vaikka aiheuttaa aivan samoin paljon, paljon useammin onnettomuuksia vuodessa liikenteessä. Epäilenpä ettei tapahdu näitä korjaavia säästöpuissakaan. Tuon järjettömän kaulauksen saisi kyllä kieltää.

  Korpituvan Taneli

  Sen verranhan asiaa on ajateltu ettei näitä puita saa jättää niin että ulottuvat tielle ja kun kuvion laitaan ei muuten saanut jättää, niin vaarassa ovat vain sillä kuviolla liikkuvat.

  Minullä oli Aukolla, joka 2012 istutettiin, sopivasti pystyynkuolleita runkoja jättöpuiksi, niistä on nyt osa kaatunut, pitäisi varmaan käydä kaatamassa loputkin. Kaatuvat perkuleet vielä hirvien tai jopa susien päälle ja tulee syyte salametsästyksestä. Ittestä ny niin väliä, vanahasta äijästä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  eero heikki

  Pittäävätkö jossaen susj terapijjoo.!

   

  Jätkä

  Joopa Joo!

  Kuka on sanonut, että ne säästöpuut pitää olla arvokkaimmasta päästä? Siihen virkaan käy ihan hyvin Leppä, Haapa, Pihlaja, Raita, Tuomi, pystyynkuollut puu – mikä hyvänsä, mutta mieluusti hieman isompi kuin jokin minimipöllin kokoinen.

  Puheet säästöpuiden vaarallisuudesta voitaneen jättää omaan arvoonsa. Myös se, että kuolleen puun latva aihettaisi hengenvaaran konemiehille, lienee lähinnä utopiaa.

  Villieläinten suhteen terapiaa kaipaisi aivan varmasti ainakin kaikki ne, jotka jatkuvasti ja loputtomasti jayhavat esim Hirvijuttuja. Tilanne on nyt jo sellainen, että kaikki muut täälläkin ovat niin täynnä hirvikeskustelua, joka ei ele milliäkään kehittynyt mihinkään suuntaan, vaan jankutetaan aina vaan samaa liturgiaa.

  Ottaisivat joskus muutakin kuin kaljaa ja pontikkaa aivojensa virkistämiseksi. Tulos tähän asti ei ole vähääkään lupaavaa.

  Tolopainen

  Olen lähes kaikki tukkikokoiset säästöpuut kaatanut taimikoista pois, kun niistä on vain haittaa, eikä omaan sertiini kuulu jättää taimikkoon kasvua haittaavia puita, jotka lisäksi kaatuessaan vahingoittaisivat kasvavia puita. Poistan kaikki jättöpuut taimikoista, kun noita jättöpuita on katkeillut aivan riittävästi muuallekin. Saisivat kehitellä tuohon sertiin jotain muita hyödyllisempiä, juttuja kuin tukkipuut keskellä pieniä aukkoja.

  Huoripukki

  Ei ne jättöpuut jää metsänomistajaa varten vaannluontoa varten. Joten huru ukkojen höpinää niitten vaarallisuus ja haitallisuus. Juurikin tuolla asenteella että mulle kaikki heti nyt, tuhotaan maapallo ja jälkipolville ei jää mitään! Säästöpuiksi olen jättänyt joko rahallisesti vähempi arvoisia puita tai maisemallisesti arvokkaita yksilöitä. Ei kannata niitä jättää teiden, rakennusten tai sähkölinjojen läheisyyteen. Hyviä paikkoja on kivikot, kalliot, kosteikot yms. Paikat jotka olisi muutenkin kannattamatonta hakata ja jatkossakin käsitellä. Jos ne nyt kaatuessaan muutaman taimen tuhoaa niin ei ole haittaa täystihessä ja hoidetussa taimikossa. Ja enpä ole kuullut kenenkään jääneen säästöpuun alle.

  Jätkä

  ”Olen lähes kaikki tukkikokoiset säästöpuut kaatanut taimikoista pois, kun niistä on vain haittaa, eikä omaan sertiini kuulu jättää taimikkoon kasvua haittaavia puita, jotka lisäksi kaatuessaan vahingoittaisivat kasvavia puita. Poistan kaikki jättöpuut taimikoista, kun noita jättöpuita on katkeillut aivan riittävästi muuallekin. Saisivat kehitellä tuohon sertiin jotain muita hyödyllisempiä, juttuja kuin tukkipuut keskellä pieniä aukkoja.”

  Tuosta juomapuolesta mainitsin jo edellä. Varottava esimerkki ilmaantuikin heti.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)