Keskustelut Metsänhoito Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)
  • Vain yksi harvennus kasvatuskierrossa

    Kun tässä viime vuosina tehnyt ensiharvennuksia hankintana ja katsellut naapureiden motolla tehtyjä ensiharvennuksia,niin alkanut mieli yhä enemmän kääntymään kasvatuskierrossa yhteen harvennuskertaan
    -hankintahakku on taloudellisesti kannattamantonta,ensiharvennuksen voi korvata
    myöhäisellä taimikonhoidolla maahankaatona
    -motohakkuussa metsä meneen usein liiankin harvaksi ja tuulituhot lisääntyvät etenkin kuusikoissa,samoin maanousemariski kasvaa,taloudellisesti kehnoa tienestiä
    ´-ajolinjat kannattaa suunnitella jo istutusvaiheessa,on turha istuttaa taimia ajolinjoille,taimet jouttuu kuitenkin kaatamaan 4m:n leveydeltä

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    …ne kasvaa nyt 2 cm paksuutta vuodessa…

    Eivät kasva, sentti riittää. Mutta muutama istutuskuusikko kyllä kasvaa.

    jees h-valta

    En tiedä mihin tämän ”väärän” Metsäliiton laatutyvien (männyn) paremman hinnan maksatus kaatui. Itsekkin joskus semmoisen kaupan pääsin tekemään. Olisikin mukava tietää. Tanelin ajatus sinällään mhy:stä hyvä mutta paljon pitää tapahtua kehittymistä niissä ennen.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuossa metsälehden jutussa: ”Lopen Rakennuspuun sahaamat karsitut männyntyvet ovat arvossaan Italiassa ja Saksassa. Toisin kuin kotimaassa Euroopassa puusepät lukevat suomalaisen oksattoman männyn jalopuuksi.”
    Edelleen: ”Lopella toimiva saha maksaa erikoistyvitukista kaksinkertaisen hinnan sahalle toimitettuna…”

    Pystykarsitulla tyvitukilla on jo nyt tuplahinta normitavaraan verrattuna. Hirvityvet menevät hakkeeksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Turbokasvatettu mänty tulee olemaan tulevaisuudessakin pahenevat ongelma mäntysahoilla. Lopputukista on oksaista ja hirsiäkään ei pysty tekemään niin hyvin kun ne painuu niin paljon. Loppukäyttäjät kyllä muistavat reklamoida näistä leveälustoisista oksattomista puista. Ja kyllä ne sen 2 centtiä kasvaa kun on pakkoharventaa. Jo nyt Rehevän maan tukkia tehdessä motot joutuvat olemaan tarkkoina, että ne kelpaavat. En millään nää tätä hurjaa ja käsittämätöntä kasvua männikössä positiivisenä vaikka se olisi tyvestä karsittu. Niin ei ole nyt laatuhinnoittelua vaan keskiarvohinta nopeasti ja hitaasti kasvaneista ja kun turbomännyn osuus tulevaisuudessa kasvaa niin mitäs sitten.

    Pete

    Olen nähnyt omin silmin ”intensiivikasvatettuja” istutusmänniköitä vt-pohjalla. Pystykarsinta on tehty Tapion ohjeiden mukaan riukuvaiheessa ja kehteen otteeseen. Ensi- ja ainoassa harvennuksessa on vedetty suoraan 600-700kpl/ha tiheyteen ja sitten on aloitettu lannoitukset. Niitä on toistettu kolme kertaa. Noin 45v iässä puustot näyttävät oikein hyviltä. Oksatonta kylestynyttä runkoa ja aivan sopusuhtaisen näköistä latvukseltaan. Välitukitkaan eivät ole toivottoman karvaisia tai itseasiassa ainkin nyt ne ovat terveoksaisia. Ainakaan minun silmä ei huomaa eroa kahteen kertaan harvennettuun, ehkä vain kuivaoksaisen välitukin puuttuminen näkyy jos osaa katsoa. Laitan kuvan tulemaan.

    Puun takaa

    Todellisuus on vain niin, että lyhyt oksaväli on puussa paljon pahempi ongelma kuin leveä lusto.
    Kun oksaväli on puolen metrin luokkaa, siitä syntyy oksatonta sormijatkettua tavaraa aivan toiseen tahtiin kuin 20 cm oksavälin puusta.
    Hidaskasvuisessa puussa on myös enemmän pihkaongelmia.
    Jos katselee minkälaisistä puunkänkkäröistä tuolla muissa naissa tehdään puusepäntöitä, en kehtaisi täällä valittaa suomalaisen puun laadusta yhtään mitään!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Oksaväli joo, yleiskuvan suurin ongelma nopeakasvuisuus mikä haittaa kaikkialla, myös sormijatketuissa. No mä oon ainakin kuullu puusepäntöissä valitusta asiasta. Kun kuutiohinta tavaralle on se 700e niin se kiukuttaa aika paljon jos kuormassa on leveälustoista oksatonta kamaa mitä et voi paljoa muuta ku polttaa tai vähän sokkotavarana.

    oksapuu

    Siirto bioketjusta

    Olen vakavasti harkinnut ensiharvennusten tekoa maahankaatona…

    Puun takaa

    Mitä etua siitä olisi?
    Tarkoitatko normaalia 20-30 vuoden iässä tehtävää ensiharvennusta, vaiko jotain muuta?

    oksapuu

    Rrr

    Tarkoitan raakaa raivausta rankapuuvaiheessa..

    Ei ajouria, ei korjuuvaurioita, ei jatkossa alle 100 litran harvennuksia.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 69)