Keskustelut Metsänhoito Vanha metsäkärry Riihimäkeen

Esillä 4 vastausta, 121 - 124 (kaikkiaan 124)
 • Vanha metsäkärry Riihimäkeen

  Tuota noin. Vanhempani hoitelevat edelleen sellaista sukutilan pihametsää, jossa olisi nyt tarkoitus pudottaa kuutiomäärä sieltä 350/ha lukemista johonkin noin kahteensataan, jotta saadaan vähän kuusentaimia syntymään sinne alle. Toimenpiteen kannattavuudesta ei ole nyt tarkoitus keskustella.

  Vanhukset ovat edelleen ihan pystyviä ihmisiä, mutta ymmärrettävästi Ford 5000 ja muutama metri kettinkiä ei ole ehkä ihan optimaalinen tapa ajaa puita metsästä ns. kartanolle. Hommaa on aiemmin hoitanut peltojen vuokralainen, mutta tämä on vähän tuulellakäypä luonne eikä nyt ole pariin vuoteen enää ollut käytettävissä. Vastaavasti lähinaapurien vehkeet eivät ole käytössä, koska he hävisivät eräässä tieriidassa, ja vanhempani eivät itse ole asuneet paikkakunnalla vuosiin, joten normaaleja sosiaalisia kontakteja ei paikkakunnalla enää ole. Kysymys kuuluukin nyt: mikä neuvoksi?

  Eli: mikä on optimaalinen vehje tuon vanhan traktorin perään, jos tavoitteena on tehdä vuosittain tai joka toinen vuosi 100 kuutiota JÄREÄÄ tukkia hankintana (saha ostaa kyllä), ja mitä sellaisesta kannattaa enintään maksaa? Entä vuokrataanko tuollaisia laitteita jossain ja mikä olisi paras ja halvin kanava kontaktoida vuokravehkeiden omistajia?

  Ymmärrän, että joku varmaan sanoo, että pitää tilata ihan oikea ajokone jostain, mutta mulla on ainakin sellainen käsitys, että ne on talvisin kiinni yhtiöitten töissä ja tuollainen pikkukeikka ei todennäköisesti kiinnosta. Lisäksi koska maastokuljetusmatka on luokkaa 200 metriä, niin ihan hirveän ihmeelliset tarpeet eivät ole kyseessä.

  Eli siis, palstan asiantuntijat, antakaa vinkkejä siihen, miten voin auttaa vanhuksia 😉

   

   

 • Metsuri motokuski

  Eipä taida oikein mistään löytyä sellaista sahaa että ainakaan jätkän mainitsema tyvipölkky tuon kokoluokan puusta menisi läpi. Taitavat olla jo sorvipölkkyjä. Mutta tottahan se on että paljonhan ne painaa eikä monellakaan tilakuormaimella tuollainen nouse kyytiin.

  Jätkä

  Olen itsekin nyt kummastellut aloittajan mainitsemaa sahaa ja neljän kiinnon kuusia.

  Kyseessä täytyy olla joko vaakavannesaha, taikka kaksiteräinen Laimet – kenttäsirkkeli.

  Kokkolan liepeillä on vaaka-kehäsaha, jossa yksi terä nytkyttää melkoista iskua ja vauhtia jopa 120 senttisiä pölkkyjä. Kyseessä on vanha saksalainen tammisaha, joka on jostain kulkeutunut suomeen.  Tulee muuten upeita lankkuja.

  Ns Linjasahoissa alkaa jo yli 40 senttinen puu olla liian paksu. Sorvipölleiksi tuollaiset ylijäreät tukit kannattaisi laittaa.

  Visakallo Visakallo

  Kieltämättä vähän ristiriitaista tuo aloittajan viestintä. Ensin ei ole ollenkaan tarkotus keskustella kannattavuudesta, mutta MHY onkin heti oletuksessa liian kallis. Kuitenkin 63v. eläkeläisen pitäisi hankkia jokun sortin puunkorjuuvehje vanhan traktorin perään. Jo pelkästään yksi rengasrikko veisi homman pahasti miinukselle. Oliko siellä metsässä tarkoitus vanhojen vaiko nuorien teutaroida, vai kaikkien yhdessä? Onko vakuutukset kunnossa? Pyydän anteeksi, mutta en oikein ymmärrä näitä aloittajan motiiveja.

   

  oksapuu

  Heh…

  Puolenkymmentä vuotta sitten oli vastaava ongelma. Piti kerätä siemenpuita yhden omakotitalon verran (300 tukkia). Alueen urakoitsijat oli melko työllistettyjä niin otin sitten Mhy:n urakoitsijan ajamaan. Hinta oli muistaakseni 5€ motti+alv. (melko kallista juu).

  Hallissa olisi kyllä ollut juuri se F 5000 harraste traktori vaan eipä tullut mieleen käynnistää 🙂

Esillä 4 vastausta, 121 - 124 (kaikkiaan 124)