Keskustelut Metsänomistus Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

Viewing 10 replies - 121 through 130 (of 131 total)
  • Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

    elä-Pohjanmaalle ja Lappiin toimintaansa laajentanut keskisuomalainen perheyritys Keitele Forest kantaa kortensa kekoon suurissa suomalaisissa mottitalkoissa. Yhtiö aikoo lisätä puunkäyttöään lähes miljoonalla kuutiolla parin seuraavan vuoden aikana, kertoo Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

    Viime vuonna Keitele Forest korjasi puuta 1,3 miljoonaa kuutiota, joten sahaamisen lisääminen tarkoittaa sitä, että konsernin puunkäyttö miltei kaksinkertaistuu.

    Keitele-konserniin kuuluva Lappi Timber rakensi Kemijärvelle 300 000 kuution sahan sekä liimapuutehtaan, jotka käynnistyivät viime vuonna.

    Kylävainion mukaan sahaa ajetaan kuitenkin alkuvaiheessa vain 150 000 kuution kapasiteetilla, kunnes henkilökunta saadaan koulutettua, puunhankinta vauhtiin ja säädöt muutenkin kohdalleen.

    Suunnitelmien mukaan Lappi Timber investoi ensi vuonna kuivaamon laajennukseen neljä miljoonaa, jolloin Keitele Forestin kokonaisinvestointi sahaan kohoaa 40 miljoonaan euroon. Tuotanto menee pääasiassa Aasian markkinoille.

    ”Puuta on Lapissa tarjolla enemmän kuin pystymme ottamaan vastaan”, Kylävainio kertoo.

    Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla Keitele Forestilla on tarkoitus kaksinkertaistaa tuotanto ensi vuonna 250 000 kuutioon.

    ”Olemme kolmatta vuotta katsoneet tilannetta ja lähteneet liikkeelle riittävän ajoissa. Kun Äänekosken sellutehdas käynnistyy vuonna 2017, tarvitaan kaikkiaan seitsemän miljoonaa kuutiota lisää kuitupuuta. Samalla tarjolle tulee kolme miljoonaa kuutiota lisää tukkia”, Kylävainio laskee.

    ”Kaikkinensa me keskisessä Suomessa tulemme käyttämään vajaat miljoona kuutiota tukkia enemmän. Olemme valmiina nostamaan tuotantoa ja käyttämään tukkia.”

    Kylävainion mielestä puukaupan edistämiseksi olisi tärkeää, että nykyinen hallitus toteuttaisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verohuojennuslain.

    ”Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

  • Rane

    Juurikin näin.Esim tukin mittojen huonontaminen,eli hinnan alentaminen,on selkeä viesti ylitarjonnasta.
    Puun ostossa ei ole tarvista edes yrittää.

    jees h-valta

    Niin ja ketkäpä ovat syyllisiä tähän ylitarjonnan tilaan. Me suomalaiset metsänomistajat jotka olemme neuvontajärjestömme mhy:n suosiollisella avustuksella laittaneet kuusta kuusen viereen jo vuosikymmeniä. Kait tuo olisi pitänyt jonkun alkaa jo aikaa tajuta. Kummaa laumasielua koko metsäkansa.

    Timppa

    Jesse. Siihen puutiliin vaikuttaa myös myyty puumäärä. Kun metsät kasvavat hyvin, niin kokonaistulo kasvaa. Lisäksi korjuukustannukset pienevät, mikä antaa mahdollisuutta joko nostaa puun hintaa tai laskea sahatavaran hintaa, mikä taasen lisää kilpailukykyä, sillä suuremman tuotantomäärän tuottaminen on halvempaa.

    Ei kannata tuijottaa muutaman kuukauden hintatasoa.

    Visakallo

    Ei tässä tämänkertaisessakaan puun huonommassa kysyntätilanteessa ole mitään ihmeellistä.
    Näitä ajoittaisia mittojen kanssa pelailuja on aina ollut ja tulee aina olemaan.
    Puuntuottajat ovat päässeet tähän asti todella vähällä kun vertaa tilannetta moniin muihin aloihin.
    Ei yrittämiseen kuulu jatkuva valittaminen, vaan pitää sopeutua kulloiseenkin tilanteeseen.

    harrastelija

    $ Ei yrittämiseen kuulu jatkuva valittaminen, vaan pitää sopeutua kulloiseenkin tilanteeseen.
    Lähetetty: 11 h, 14 min sitten
    Lähettäjä: Puun takaa $

    Perustilannehan on varsinkin Suomessa jako:
    * alkutuotanto
    * jalostus
    * palvelu

    Ulkomaan tuonti perustarvikkeiden suhteen on koko meikäläisen muistiajan pudottanut juuri alkutuotannon osuutta. Samoilla työllä ja välineillä saa entintä pienemmän osan kokonaistuloista.

    Metsän reaaliarvo on tippunut kuin lehmän häntä koko ajan huonompaan suuntaan. Poikkeutena on ollut joku Korean kriisin tai vastaavan aiheuttama piikki. Viimeksi puun hinnassa se tapahtui 2007.

    Nyt tilanne alkutuotannossa on se, että yhä pienempi yrittäjien joukko ei kykene pitämään puoliaan yhteisen (pitkälti alkutuotannosta lähtevän) kakun jajakamisessa.

    MaalaisSeppo

    Harrastelija tarkoittanee puun arvon alenemista. Metsätilojen hintahan on reaalisesti noussut viimeaikoina reippaasti. Pakolliset tilusjärjestelyt, jos niitä tulee, luonnollisesti alentavat metsäkiinteistöjen arvoa. Tällaisia pakkojärjestelyitä ei luonnollisestikaan tule. Puun saatavuuskaan ei tule olemaan ongelma. Venäjältä sitä viime kädessä löytyy.

    Timppa

    Miten se metsätulon reaaliarvo on laskenut? Esimerkiksi meillä vuodesta 1992 on metsänkasvu noussut 3,2:sta m3/ha/v 5,1:een m3/ha/v. Vaikka puukuution reaalihinta joillakin mittareilla on laskenut, niin lisääntynyt kasvu on kompensoinut hinnanlaskun.

    Varmaankin tupakan hintaan verrattuna puukuution hinta on todella laskenut. Jos verrataan alkoholiin elektroniikkaan tai autoihin, niin puun hinta on kyllä pärjännyt hyvin.

    harrastelija

    Metsätilojen hintojen nousu on tosiaan toisinpäin kuin puun hinta.
    Osittain se tuntuu johtuvan pörssin arvaamattomuudesta kun mennään maailmalla ylös ja alaspäin.
    Monet sijoittajat ovat sijoittaneet metsään. Tilanne on pitkälti UPM:n muuttuneen strategian vuoksi – siirrytään puun jalostuksesta tuulienergiaan.

    Metsänomistajille puun hinta on kuitenkin tärkeämpi koska harva mo suunnittelee kauppaa metsätiloilla. Toisaalta tilakauppojen suhteen verojen osuus on aika monimutkainen, joten osakekaupan mallista metsätilakauppaa tuskin harva harrastaa.

    MaalaisSeppo

    En näe yhteyttä UPM:n panostuksissa energiantuotantoon ja metsätilojen hinnannousun välillä. UPM on nimenomaan myynyt huomattavan osan metsistään. Tämä ei varmaan ole lisännyt metsätilojen hinnannousua, vaan hillinnyt sitä. Markkinathan toimivat niin, että tarjonta laskee hintaa, eikä nosta. Puun osaltahan tällainen markkinamekanismi on selvästi nähtävissä.

    AmmattiRaivoojan esitykseen nähden UPM on siis toiminut ko. tavoitteen mukaisesti. Vanha metsänomistaja on myynyt metsiään nuoremmille omistajatahoille.

    pikkutukki

    UPM on jo niin vanha , että siltä joutaa metsät pois . Saattaa mennä hourioon millä hetkellä tahansa …

Viewing 10 replies - 121 through 130 (of 131 total)