Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 1,291 - 1,300 (kaikkiaan 4,127)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Gla Gla

    Visakallo: ”Suomi on ollut niitä harvoja maita, joka on hyvin pitkäjännitteisesti ja määrätietoisesti hoitanut talousmetsiään niin luonnonmukaisesti, etteivät ne ole hävinneet, vaan kasvu ja puumäärät ovat lisääntyneet. Nyt tähän halutaan muutos. Mitkä tahot tästä hyötyisivät?”

    Viittaatko edelleen lahopuukeskusteluun? Jos viittaat, millä tavalla lahopuumäärän kasvattaminen uhkaisi puuston ja puumäärän kasvua?

    ”Koska Rio:sta on jo 26 vuotta, nuoremmille on tullut tarve keksiä pyörä uudelleen. Lahopuuvaatimukset osuivat otolliseen maaperään.”

    Oliko Rion kirjaukset luonnon kannalta niin kattavia, ettei muuta enää tarvita ja ne riittää kompensoimaan metsien talouskäytöstä aiheutuvan kuomituksen luonnolle?

     

    Gla Gla

    Tamperelainen: ”Haastatelkaa maalla eläneitä nykyisin 65 – 80v ihmisiä,kuulette millaista puun käyttö ja keruu oli sotien jälkeen.Jostakin syystä tätä historiallista aspektia ei haluta huomioida tälläkään palstalla.Ehkä siinä jotkut teoriat sortuu”

    Miten tuo pitäisi huomioida? Mitä teorioita tarkoitat?

     

    Gla Gla

    Puuki: ”Samalla kun vaaditaan luonnonmukaista metsien käsittelyä ja vähemmän hakkuita, vaaditaan ilmaston kannalta toimenpiteitä eli fosiilisen energian käytön vähentämistä. Kaksi vastakkaista vaatimusta jotka pitäisi jollain ”opilla” muka sovittaa yhteen.

    Joidenkin mielestä ratkaisu ristiriitaan on jatkuvakasvatus, koska puu kasvaa jopa paremmin sillä tavalla kuin viljelymetsätalouden avulla. Mikä taas ei oikeasti pidä paikkaansa.”

    Tämä minuakin vihreiden näkemyksiin metsätaloudesta eniten hiertää.  Minusta uusiutuvan raaka-aineen käytön lisäys on aiheeseen liittyen ainoa käyttökelpoinen keino rakentaa yhteiskuntaa kohti kestävämpää mallia ja meidän osalta se tarkoittaa puun tuotannon ratkaisevaa tehostamista. Antonin puheet 100 miljoonan kuution kasvun lisäyksestä edustaa suuruusluokkaa, jota meidän pitäisi tavoitella. Saavutetaan se sitten hirvieläinkannan leikkauksella tai jollain muulla keinolla. Nyt luontoväki on lähinnä huolissaan hakkuumäärien kasvutavoitteista ja sitä en voi ymmärtää.

    Tämä kuitenkin liittyy lähinnä suhtautumiseeni vihreisiin puolueena. Se on eri asia kuin lahopuun merkitys metsätaloudessa. En suostu rakentamaan poteroa, jossa velvollisuutenani olisi olla eri mieltä jokaisesta vihreiden ajatuksesta.

     

    mehtäukko

    ”Tämä ei kuitenkin liittyy lähinmä suhtau..” ????

    Vihreillä on kyllä niin sairaita elämän perusasioihin liittyviä mongoloideja peri-aatteita, että mehtäukko ei samaan poteroon erehdy..!

    Visakallo Visakallo

    Vastaan Gla:lle:

    Jos lahopuun määrää edelleen lisätään, se pienentää jo suoraa hakkuukertymää, eli on ristiriidassa puuntuotannon lisäämiselle. Vielä vakavampaa on, jos lahopuun lisäys johtaa hyönteistuhojen lisääntymiseen. Ei ole järkevää hakea lahopuun maksimimääriä, sillä olosuhteiden vaihtelu voi laukaista hyönteistuhon hyvinkin pienestä lahoksi muuttuvasta puumäärästä. Valmis lahopuu ei ole metsälle ongelma, mutta sen tuottaminen siellä on vaaraksi metsän terveydelle.

    Rion päätökset olivat niin kattavia, että vuosi 1992 muistetaan metsänhoidossa aikamme merkittävimpänä virstanpylväänä. Pieniä lisäyksiä on tehty vielä myöhemmissä ilmastokokouksissa. Suomi on  niiden maiden joukossa, jotka ovat myös noudattaneet näitä ilmastokokouksien päätöksiä. Tässä suhteessa meillä ei ole mitään hävettävää, eikä siten lisävelvoitteitakaan.

    pihkatappi pihkatappi

    Käytännöntoimia mielekkäästi lisätä lahopuusta riippuvaisten eliöiden elinmahdollisuuksia.

    Jätetään järeitä säästöpuita, etenkin raitoja ja haapoja.

    Jätetään järeiden maapuiden tyvien ympäristö raivaamatta.

    Jätetään pienialaisille kosteikoille lehtipuita.

    Jätetään hakkuiden yhteydessä joku pitempi järeä kanto ja nimenomaan kosteisiin kohtiin.

    Kannonnosto aloilla jätetään kosteilta kohdilta kannot nostamatta.

    Eli näillä toimilla minun käsitykseni mukaan lisääntyy uhanalaisten lahopuusta riippuvaisten eliöiden elinympäristöt järkevästi. Jotain jäi varmaan listasta pois. Fsc sertifikaatissa näitä on erityisesti huomioitu.

    Gla Gla

    Hakkuukertymä voi pienentyä puistomaisella tarkkuudella hoidetussa talousmetsässä, jos korjuukelpoista tavaraa kaadetaan maahan. Suomessa on runsaasti muunkinlaisia metsiä. Koska energiapuuksi päätyvän tavaran osalta ei muutama kuutio per ha jättämisellä maahan ole mitään taloudellista merkitystä, hakkuukertymän kuutioiden tuijottamisen voi unohtaa. Toisaalta kun lahopuun määrä koko ajan kasvaa ilmeisesti pääosin tuulenkaatojen takia, homma on tältä osin kunnossa. Minkään tason bisnes ei yksittäisten puiden korjuu kenellekään ole, joten lahopuun tuotanto ei ylimääräisiä kustannuksia myöskään aiheuta.

    Hyönteistuhoilla pelottelu on tarpetonta. Miksi ihmessä lahopuuta pitäisi tuottaa siten, että riskit kasvaa? Siksi ehdotan, ettei lähdetä alkuunsakaan tällaiselle linjalle uhkakuvien maalailussa.

    Lahopuun määrän kasvu oikein tuotettuna todennäköisesti mielummin vähentää hyönteistuhojen riskiä kuin lisää sitä.

    Se, että Suomi on hoitanut asiansa hyvin ei mielestäni ole syy olla jatkossa hoitamatta entistä paremmin varsinkaan, kun kyse ei ole merkittävistä kustannuksista.

    pihkatappi pihkatappi

    Eli onko tarkoitus luoda niitä elinympäristöjä pienillä toimenpiteillä. Vai pitääkö kuitenkin lahopuunmäärää maksimoida jonkin muun tavoitteen saamiseksi, minkä?

    Visakallo Visakallo

    Miten Gla määrittelet metsissäsi lahopuun riskirajan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuolla edellähän jo tuli esille että luonnonmetsien maksimilahopuuäärät, yleensä myrskytuhon tai metsäpalon jälkeen, ovat satoja kuutioita per ha, mutta harvinaisia, joten riittää että niitä esiintyy joillakin suojelualueilla.

Esillä 10 vastausta, 1,291 - 1,300 (kaikkiaan 4,127)