Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 4,127)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Jätkä

    Pysyykö se hiili metsässä lahotessaan? Toinen vaihtoehtohan on panna se polttoon.

    Ensimmäinen ja vielä toinenkin vuosi jotenkuten varastoivat hiiltä, mutta jos ei kaikkea lahoteta metsään, niin tilanne vakiintuu, eikä metsän lahottaminen auta pätkääkään.

    Eli lahoamalla poistuu saman verran, kuin sitä lisätäänkin. Tulos Plus/ miinus nolla 🙂

    Timppa

    Anneli.  Ne pystylahot kaatuvat aika herkästi, kun palokärki hakkaa tyven ja jos metsä kaadetaan ympäriltä.  Maassa oleva lahopuu alkaa tuottaa varsin nopeasti hiilidioksidia. Paljon pitemmäksi aikaa jää elävä puu keräämään hiiltä ilmakehästä ja säilyttämään sitä.

    Kuten kirjoitin, niin ilmastonmuutoksen kannalta lahopuiden säästäminen on typerää.  Järkevämpi olisi polttaa ne ja korvata niillä fossiilisia polttoaineita, koska ne lahotessaan ovat ovat joka tapauksessa hiililähteitä.

    Selvyyden vuoksi.  Lasken kaikki lahopuut mukaan siihen 10 kpl/ha sertin vaatimukseen.  Usein tilanne on sellainen, että lahopuut ja pari haapaa riittää täyttämään tämän vaatimuksen.  Joskus jätän ylimääräisiä mäntyjä maisemasyistä.

     

    Puuki

    Tarttis jotain varmaan tehdä, kun merissä seilaa 174 milj. tonnia muovijätettä ja on sitä mikromuovia  järvissäkin. Muovia valmistetaan fosiilista öljyä käyttämällä. Kalat eikä muutkaan mereneliöt tykkää yhtään ; syövät muovia ja kuolevat ähkyyn. Aika monessa maassa onkin jo kielletty tai kielletään muovin käyttö pakkauksissa. Vaatteista menee 2/3-osa kaatopaikoille jätteeksi ; keinokuituja tehdään öljystä ja puuvillan käyttö saastuttaa myös ja vähentää ruoan kasvatuspinta-alaa.  Kierrätys ja korvaavien materiaalien käyttö lisääntyy pakostakin lähiaikoina.

    Puu on yksi parhaista korvaavista raaka-aineista mm. vaatteiden ja pakkausmateriaalien valmistukseen. Hiilen sitoutuminen hoituu siinä samalla parhaiten kun metsiä käytetään ja lisätään siellä  missä uudistuminen onnistuu hyvin eikä eroosio vie pintamaita tai metsää muuteta palmuöljyn kasvatusalueeksi.

     

    Jätkä

    Jos tuota hiiliensidontaa ajatellaan pitkässä juoksussa, niin on ihan se ja sama, onko metsässä lahopuuta, pystykuivaa, säästöpuuta tai ihan ainespuuta, jota käytetään polttaen tai vaikka rakennus – sellupuuksi.

    Lopputulos on vaikkapa tuhannessa vuodessa täsmälleen sama, kunhan vaan metsä kasvaa saman verran aina. Jos se kasvaa enemmän, tilanne paranee – ehkä.

    Kuten Puuki sanoo edellä, ”Puu on yksi parhaista korvaavista raaka-aineista”. Tuohon voisi lisätä, että ainoa!

    mehtäukko

    Tuohon Puukin mainitsemaan muovimoskaan ei taida luonto-aktivistien kynnet riittää? Onkohan mutkan kautta niin, että öljyteollisuus on vain maksanut turvat tukkoon ja innostanut metsien kimppuun. Onhan kyseessä valtavat rahatukot.

    Jätkä

    Järvien, jokien ja ennenkaikkea merien täyttäminen muovilla ON MURHA. Kaikki elämä maapallolla on riippuvainen merestä. kun meret alkavat olla täynnä kuolleita mene eläimiä ja eliöitä ja tilkkeenä muovi, niin elämän päättyminen myös mantereilla alkaa olla lähellä. Kaiken lisäksi alkaa meidänkin jätevedet olla lääkkeiden ja jopa huumeiden kyllästämiä ja nekin aineet löytyisivät merestä, jos tutkittaisiin.

    Aika hulvatonta tämä oleminen ja eläminen on ollut Suomessakin. Puunjalostusteollisuus on sentään puhdistanut mainettaan, vaikka vielä onkin järvien pohjilla raakasti esim ”Nollakuitua” jne.

    Rane2
    Visakallo Visakallo

    Jotta lajisto säilyisi, pitää yli 20 mottia lahopuuta jättää hehtaarille, mutta yli 10 motin tuulenkaadot pitää korjata pois. Haluaisin nyt palstan lahopuueksperteiltä kuulla, miten tämä yhtälö vaikkapa kuusikossa ratkaistaan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se 20 mottia (jos sen verran halutaan) on pitemmän, monivuotisen prosessin lopputulos eli tavoite. 10 mottia tuoretta puutavaraa taasen on tiettynä ajanhetkenä havaittu kuolevan, kaarnakuoriaisille alttiin runkopuun määrä. Kuten jo onkin monesti edellä todettu. Ymmärrättekö tahallanne väärin vai mistä tässä on kyse?

    Jos hakkuita halutaan Suomessa lisätä maailman pelastamiseksi ilmastonmuutokselta ja muovijätteeltä, puuntuotantoa on tehostettava. Hirvituhoihin nykyisessä laajuudessa ei ole kerta kaikkiaan varaa. Kestävään metsänhoitoon lahopuineen kaikkineen sen sijaan on. Kestävä metsänhoito ei vaadi avohakkuiden kieltämistä, vaan se on säilytettävä vaihtoehtona.

    harrastelija harrastelija

    Lieköhän palstalla ketään Metsäteollisuuden edustajaa? Olisi mukava lukea todellisten metsäammattilaisten mielipiteitä? Tuo Ranen ”trollitehtaan” kuvakooste lähti kyllä siitä lähtökohdasta, että metsää ”ennallistetaan” sellaiseen kuntoon, ettei siitä ainakaan talousmetsäksi ole.

    Olikohan eräs linkki myös Ranen ”trollitehtaalta” kun siinä patsailla oli esitetty, että tällä vuosituhannella lahopuun osuus metsissä oli lisääntynyt?

    Sellaista tutkimustulosta ei ole sattunut silmään jossa olisi oikeasti arvioitu, että paljonko sitä lahopuuta tulee talousmetsässä? Myrsky kaataa puita maahan ja katkoo, lumituhot samoin, hakatessa moto jättää pystyyn lahonneita pystyyn ja jos on ehtinyt kaataa puun, niin maahan. Harvennuksissa jää puun oksia ja latvuksia metsään, lasketaanko se massa lahopuuksi? Samoin päätehakkuissa jää isot oksakasat ja latvat ellei niitä jostakin kuusipäätehakkuista kerätä pois.

     

Esillä 10 vastausta, 1,321 - 1,330 (kaikkiaan 4,127)