Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 1,631 - 1,640 (kaikkiaan 4,127)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Jätkä

    Suojelualueita ja – kohteita metsissämme on minusta jo aika hyvin. Se puoli ei pitäisi olla kiistelyn aihe, mutta talousmetsien käsittelyssä suojelu repsashti, kun tuli uudet ohjeet, eli ”saa tehdä, mitä lystää”.

    Se on saanut aikaan tilanteen, johon toivoisin metsälain puuttuvan, eli kun kaiken maailman pääsevät toteuttamaan viisauksiaan metsissään, lähestytään hävityshakkuita.

    Jatkuvan harsinnan salliminen surutta paikassa kuin paikassa tulee kostautumaan ja johtaa siihen, että Suomen on tulevaisuudessa tuotava nykyistä enemmän raakapuuta mistä vain sitä saa.

    Puun lisääntyväkään käyttö ei vähennä meidän metsien puuvarastoja, päivastoin se lisää niitä.

    Poliittisia päätäjiä ei metsään kaivata.

    Puuki

    Joutomaita ei lueta metsämaihin suojelussakaan. Suomen metsien suojelu on hyvällä mallilla ja laajaa verrattuna mihin tahansa muuhun Euroopan maahan.  Parantamisen varaakin tietysti on joissain asioissa.  Metsälain lisäksi metsänkäyttöä ohjaa mm. luonnonsuojelulaki ja kaavoitukset .  Maanmuokkauksen vesistönsuojelu on osin jäänyt huonolle hoidolle vaikka se koskee vai pientä osaa maanmuokkauksista sillä voi olla paikallisesti paljon vaikutusta. Siinäkin on tosin tapahtunut kehitystä menneistä ajoista, jolloin vedet saatettiin laskea suoraan vesistöihin .

    Mo:en omatoiminen suojelukin on nykyään yleistä ja suhtautuminen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen yleensä positiivista.

    Vielä tuohon husse-nimimerkin vuodatukseen : Uusia Metso-kohteita on tullut viime aikoinakin paljon suojeluun. Kovin kiireinen oli metsäkeskuksen virkamies niiden tarkastusten lukumäärien takia esim. tänä vuonna. Se ei pidä paikkaansa, että vain muutoinkin hakkaamatta jätettäviä kohteita suojeltaisiin.    Lisäksi tuli viime juhlavuoden suojellut kohteet, joita vastaan valtio suojeli saman pinta-alan kuin yksityiset vapaaehtoisesti.

     

    MaalaisSeppo

    Eikös Vihreät olleet hallituksessa, kun metsäki uudistettiin?

    hemputtaja

    Metsäväki on jäänyt surkeasti vihreiden tiedotusjyrän alle.

    Esimerkiksi, on taidettu kertoa huonosti mihin Suomen metsien hoito nojaa. Taviksista luultavasti varsin harva tietää, että metsien käsittely perustuu aina kunkin kuvion luontaisiin mahdollisuuksiin ja tuo luonnon edellytysten ketju ulottuu teollisuuden konttuureihin asti.

    Suomen metsät on kartoitettu läpi kasvuedellytysten mukaisiin kuvioihin, jos  ei muuten niin vanhat veroluokituksen kartat ovat edelleen olemassa. Myös ikä- ja kehitysluokat löytyvät suurelle osalla pinta-alasta, ja jos ei löydy ne huomataan viimeistään kauppoja hierottaessa.

    Gla Gla

    WWF:n toimihenkilö Annukka Valkeapän tutkimuksen mukaan n. 70% (en muista tarkkaa prosenttilukua, mutta suuruusluokka on oikein) kansasta hyväksyy metsänkäytön periaatteen, jossa metsää kasvatetaan pääsääntöisesti tasarakenteisena (tilanne vanhan metsälain aikana suunnilleen vuonna 2011).

    Jostain syystä tätä ei tutkimuksen julkaisun yhteydessä uutisoitu. Ilmeisesti kansa tietää vääriä asioita.

     

    Reima Ranta

    Jos suojelua katsoo olevan liian vähän, niin Linkolasta esimerkkiä ja taaloja pöytään. Rahalla sitä suojelualuetta saa.

    Minäkin joskus aikoinaan olin Linkolan kanssa samalla apajalla. Välittäjä totesi, että luovuta, et tule pärjäämään.

    Valtion asettavat reunaehdot lainsäädännöllä, (ja toivon mukaan oikeudenmukaiset) talouden lainalaisuuksien mukaan sitten mennään ja pulinat pois! Vanha metsälaki ei valitettavasti kohdellut kansalaisia tasavertaisesti!

    Uusmetsäläinen Uusmetsäläinen

    Vihreiden metsäpolitiikasta on nyt keskusteltu 164 sivua.

    Ihmettelen suuresti, miten vihreiden kaltainen marginaalipuolue ja takiaispuolueeksi kutsuttu puolue saa hyvin suppealla metsäohjelmallaan aikaan tällaisen julkisuuden ja osin hysteerisyydenkin.

    Olen varmaan hyväntahtoinen hölmö, mutta en ole metsänomistajana koskaan menettänyt yöuniani ainakaan ”vihreiden metsäpolitiikan” takia. Myrskytuhojen takia olen menettänyt.

    A.Jalkasen avauksessa nostetaan ohjelman pääkohdiksi kolme asiaa, joista en pidä järkevänä valtion avohakkuiden ja turvemaiden(?) avohakkuiden totaalikieltoa. Tuskinpa kukaan suurista hallituspuolueistakaan pitää, joten jää varmasti toteuttamatta.

    Metso-ohjelman lisäys Etelä-Suomessa lienee paikallaan. Tosin epäilen, onko niukan budjettitalouden oloissa järkevää valtion rahoja ylenpalttisesti käyttää tähänkään tarkoitukseen. Sen verran suuria ovat nuo Metso-korvaukset metsänomistajalle, että harkitsen itsekin parin hehtaarin vaikeasti saavutettavan vanhan kuusikon jättiläishaapoineen suojelua.

     

    MaalaisSeppo

    Eipä vihreät yksin mistään päätä. Mahdollista on, että seraavassa hallituksessa Vihreät saavat läpi valtion maiden avohakkuukiellon, jonka vaikutus kompensoidaan demarien ajamalla metsien ja peltojen kiinteistöverolla. Vassaritkin olisivat halukkaasti mukana.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Valtion maiden avohakkuita vastustava kansalaisaloite teki kysymyksestä hieman vihreitä laajemman asian.

    Mitä meriin tulee, niin ne ovat kyllä olleet merkittävä hiilinielu, koska hiilidioksidia on liuennut meriveteen ja se on happamoitunut. Tämä mekanismi on käymässä tiensä päähän eli heikkenee. Pohjaan laskeutuneen planktonin määrästä minulla ei ole tietoa.

    Tolopainen Tolopainen

    Maapallolle syntyy nykyisin vuodessa 280mrdt happea ja noin puolet siitä merissä tuosta on helppo laskea paljonko syntyy hiiltä. Pääosa nettohapesta syntyy merissä koska maassa tapahtuu lahoamista suurin piirtein sama määrä kuin uutta kasvua jos ollaan luonnontilassa.

Esillä 10 vastausta, 1,631 - 1,640 (kaikkiaan 4,127)