Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 1,701 - 1,710 (kaikkiaan 4,127)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Tolopainen Tolopainen

    Sehän ei olisi mitään uutta, rauhotettuina ne ovat olleet aikoinaan liiallisten hakkuiden takia. Hiilipäästöt riippuu aika ratkaisevasti kulutustasosta eikä avohakkuista niinkään.

    Reima Ranta

    Taalas totesi Rane2 esityksessään ilmastonmuutoksesta, että ongelma on ratkaistavissa vain yksityisellä rahalla eli markkinatalouden pelisäännöillä. Oikein toimivat markkinat ovat tässäkin asiassa käytännössä ainut toimiva ratkaisu eikä jokin toiveajattelu.

    Olen toki Gla samaa mieltä siitä, että mainitsemallasi lämpösumma-alueella, rehevällä maapohjalla valistunut arvaus on, että puuntuotannon määrään kannattaa panostaa. Riskitöntä se ei kuitenkaan ole, jos ja kun olosuhteet muuttuvat enemmän tai vähemmän. Toivotaan parasta.

    Suomen metsät vai eivät ole keskimäärin sellaisia. Siksi on hyvä ja oikeudenmukaista, että vaihtoehtoja on.

    Se näkee, joka elää, kuinka järkevää kuusen istutusinnostus lopulta on ollut. Onko muutoskestävyyttä, kun niitä istutetaan jo liiankin karuille maille. Nuorena kasvaa, mutta…

     

    jees h-valta

    Reima oikeassa kyllä. Olisi jo korkea aika metsäteollisuuden panostaa lehtipuun viljelyn voimistamiseen erityisesti kuusialojen uudistuksessa. Mutta on kyllä kummaa että varoituksista huolimatta kuusta ja vain kuusta, mikä ihme mättää?

    pikkutukki

    Hiilihommissa on tullut selväksi , että ongelma nähdään muualla , mutta ei omassa tekemisessä . Monet ratkaisuvaihtoehdot ovat yllättävästi haittaamassa poliittisesti toisessa leirissä olevaa toimintaa !

    Gla Gla

    Reima: ”Se näkee, joka elää, kuinka järkevää kuusen istutusinnostus lopulta on ollut.”

    Ennuste on varsin huono. En osaa kuvitella, mikä tuotekehityksen askel tekisi juurikäävän lahottamasta kuusesta arvokkaampaa kuin terveestä puusta. Kun lisäksi juurikääpä hidastaa kuusen kasvua ja luonnonvastainen kuusta kuusen perään-kasvatusmenetelmä köydyttää maaperää, sekin puoli asiasta tukee heikkoa ennustetta.

    Jessellä on hyviä näkökulmia. Kun tuottajajärjestö ja poliitikot ei saa asiaa hoidettua, teollisuudella olisi halutessaan antaa riittävän vahva selkänoja asioiden kuntoon laittamiseksi. Vaan ei, mielummin keskitytään kinastelemaan MTK:n kanssa.

     

    Rane2

    Tarkoittaako Gla että valtiovallan ja MTK:n tulisi  määrätä mitä puulajia metsänomistaja saa kasvattaa????

    Gla Gla

    Ei määrätä, vaan luoda edellytykset kestävälle metsätaloudelle. Seikka, joka on mainittu muistaakseni ensimmäisenä asiana laissa.

    jees h-valta

    Olen yhden metsäfirman asiakkaana, myös heidän metsäpalvelunsa löyhä asiakas ja aina, joka ikinen kerta tarjotaan kuusta kuusikon jatkoksi. Vaikka kuusikko on vielä pystyssä ettei sen lahoprosentistakaan tiedetä niin ei yhtään edes aprikoira asian suhteen. Aina olen itse joutunut sen vaihtoehtoisen lehtipuun sinne tyrkkäämään. Koska Satakunnasta en ole vielä hakkauttanut yhtään kuusikkoa jossa lahoprosentti olisi nolla tai edes hyvin pieni on tuo outoa koska näinhän ei silloin ole edes pyrkimys yrittää tervehdyttää metsiämme. Nythän esim. rauduskoivu on yhtä helppo tai jopa helpompi kasvattaa kun yksivuotista pottitainta saa. Ja voin väittää että taimikonhoito on huomattavasti helpompi kuin kuusella. Mutta onko tämä juuri se ongelma että ei halutakkaan helppoa hoitoa vaan myydä metsäpalvelun täyttä pakettia jossa raivausta piisaa. Ja kyllä, Gla on mielestäni oikealla linjalla, kyllä MTK-MHY-organisaatiollakin on vahva merkitys ainakin vielä mielipiteen muokkaajana. Ja useinhan asiat muuttuvat Metsähallituksen esimerkin myötä. Niin hyvässä kuin pahassakin. Kaiken kummajaiseksi maahamme tuodaan jatkuvasti lehtipuuta suunnasta jota ei varmasti EU:kaan hyvällä seuraa. Luulisi lehtisellun kehittely jalosteisiin tulevan pikkuhiljaa tutkintaan kun havusellu alkaa täydessä vauhdissa jo olla. Biomaailma voisi tätäkin toivoa.

    hemputtaja

    Tuo metsätalouden kannattavuustavoite alkaa hiukan epäilyttää. Mitenkähän se mahtaa tulevaisuudessa onnistua.

    Lueskelin tässä sivistyäkseni uusinta Tiede lehteä ja siellä yhdessä jutussa taidettiin vihjaista, että nykyisin osataan tehdä sellua vaikka kahvinporoista, kuten muustakin biomassasta.

    Siitä ei ollut mainintaa saako sellua vihreistä, mutta epäilen sitä kyllä irtoavan makin alustasta. Erityisesti vegaanien jätöksissä luulisi olevan kuitua reippaasti. Jätepaperiahan sieltä myös löytyy.

     

    hemputtaja

    Vilkas keskustelu loppui edellisen tekstini jälkeen. Liekö vaikuttanut tieto pöljän avohakkuualoitteen etenemisestä Eduskuntaan. Vaalien läheisyys ja käsittelyn hitaus voi luoda suuren riskin aloitteen läpimenolle.

    Jatkuvan kasvatuksen älyvapaita kannattajia on runsaasti joka puolueessa. Onhan esim. tuon ”maailman parhaan” menetelmän isukki yritellyt Vantaan valtuuston demarien listoilla.

    Mitä tulee tuohon mainintaan sellun mahdollisista kilpailijoista, se ei ollut vitsi. Lehmän lannasta paperia on jo kokeeksi tehty ja ei ole syytä epäillä etteikö onnistuisi myös ihmisen lopputuotteesta.

    Toivottavasti kyse ei ole vihreitten salaisesta, lopullisesta tavoitteesta muuttaa sellun tuotanto jäteperusteiseksi.

Esillä 10 vastausta, 1,701 - 1,710 (kaikkiaan 4,127)