Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 2,431 - 2,440 (kaikkiaan 4,127)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Timppa

    ”Kyllähän metsänuudistus onnistuu ilman maaperän käsittelyä, kunhan tekee sen hetimiten hakkuun jälkeen. Vähän voi tulla enemmän heinähommia, mutta itselläni on ainakin onnistunut hyvin”

    Kummasti helpottaisi tilannetta, jos tukkimiehentäitä ei olisi.  Vuodesta 2006 on pääosassa aluetta ollut tilanne, ettei hakkuuta seuraavana vuonna ole kannattanut istuttaa.  Kerran kokeilin paikkaan, johon arvelin heinän kasvavan.  Muokattiin ja istutettiin.  Seuraavana syksynä oli 70 % kuusentaimista syöty.  Jouduttiin täydennysistuttamaan.  Ei asuttanut siis mätästyskään.  Olin oikeassa.  Alue heinettyi ja ne täydennysistutetut taimen olivat heinän kanssa vaikeuksissa.  Vasta kun hakkuun ja istutuksen välillä on kokonainen kesä taimet säilyvät.

    Osaatko Anneli selittää niten niuiden ”aressitutkijoiden” ajama harvennusten vähentäminen edesauttaisi monimuotoisuutta

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lisäisi luonnonpoistumaa eli lahopuuta.

    Timppa

    Miten on.  Lisäämällä lahopuuta torjutaan ilmastonmuutosta vai ymmärränkö väärin?  Silloinhan Kanadan lahoavat metsät torjuvat ilmastonmuutosta.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Vastakysymys Timpalle. Olisiko metsien monimuotoisuudella ja ilmastonmuutoksella jokin ero? Tai jopa niin että ei edes selvää yhteyttä niiden välillä. Kannattaisko perehtyä termeihin ennen kannanottoja.

    Kohta alkaa Suomessa pakkaset kiristyä. Alkaa iänikuinen vatkaaminen että niin se on ilmastonmuutoskin nyt peruttu kun pakkasta on kunnolla. Sää kun on vaan eri asia kuin ilmasto. Vähän samasta asiasta kysymys tässä ilmastonmuutos-lahopuu-monimuotoisuus -”keskustelussa”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Adressin allekirjoittajat olivat sitä mieltä että raju hakkuiden lisääminen vaarantaa metsien monimuotoisuuden. Ajattelisin niin että jos metsiin kerätään hiilivarastoa, monimuotoisuus paranee, ja jos taas kasvatetaan kasvua (ja hiilinielua) nuorentamalla metsiä, monimuotoisuus alenee. Tässä yhteydessä  tarkoitetaan monimuotoisuutta kohentavilla tekijöillä niitä rakennepiirteitä joista talousmetsissä on pulaa, eli kuoleva puu, lahoava puu, palanut puu, isot vanhat säästöpuut.

    Jätkä

    Minusta metsä, jossa on kuolevia puita, lahoavia puita, palavia puita ja isoja vanhoja puita – eikää muuta, on sangen yksitoikkoinen, selkeästi monotoninen. Kuvitelkaa tilanne, jossa kaikki metsät olisivat Annelin tarkoittamalla tavalla ”monimuotoisia”, vaikka ne ovat Monomuotoisia.

    Uskon, että Viherpipertäjät olisivat kauhuissaan, jos he joutuisivat tarpomaan sellaisessa metsässä vaikka vain muutaman tunnin yhteen syssyyn.

    Timppa

    Revalle.  Puhuin ilmastonmuutokesta, josta ollaan todella huolissaan.  Syystä tai syyttä.  Sillä ei ole mitään merkitystä, mutta panokset pistetään sitä muutosta torjumaan.  Metsät ovat yksi tekijä.

    Jatkuvasti ihmettelen sitä, että miten ne ötökät selvisivät silloin, kun ainakin Etelä-Suomen metsät olivat totaalisesti hävitetyt.

    Lahopuuta syntyy kyllä nykymetsiin lisääntyvässä tahdissa.  Siitä pitävät myrskyt ja lumituhot huolen.  Katsokaa vaikkapa lukijoiden kuvia.  Sekin kannattaa huomata, että harvennusmetsiin jää runsaasti hakkuutähdettä, joten pienimittaisesta lahopuusta ei Suomen metsissä olisi pulaa vaikka kaikki kasvatusmetsät harvennettaisiin tiptop.  Isoja pystylahoja ei pysty syntymään elleivät puut pysty riittävästi järeytymään.

    Visakallo Visakallo

    Reva: ”Olisiko metsien monimuotoisuudella ja ilmastonmuutoksella jokin ero? Tai jopa niin että ei edes selvää yhteyttä niiden välillä. ”

    Osaisiko reva kertoa meille, miksi juuri ilmastotöväki on kytkenyt nuo asiat yhteen?

    Kurki Kurki

    Puunhalaaja:Muistelisin jossain viherpalstoilla lukeneeni sellaista ajatusta, että LUKE:n tutkijoilla silmä harittaa liikaa Sipilän biotalouskattilaan, ja siksi tulee epäluotettavia lukemia. Lienee aika yleisinhimillistä epäillä sellaisia tietoja jotka ei sovi omaan maailmankuvaan.

    Eiköhän LUKE ole ollut kallellaan sinne vihreiden suuntaan ennemminkin kuin Sipilän biotavoitteisin.

    Minun laskujen mukaan Suomen metsäpinta-alan biomassan kasvu sitoo vusittain n. 200 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmasta.

    Suomen koko vuosittaiset hiidioksidipäästöt ovat 45 miljoonaa tonnia.

    https://tilastokeskus.fi/til/khki/2017/khki_2017_2018-05-24_kat_001_fi.html

    Minun laskujen mukaan 70% CO2 -päästöillä hakkuista 100 milj.m3/ v, oksista, kannoista ja muusta pusikosta, Suomen HIILINIELUKSI jäisi  60 milj.tonnia, joka on enemmän kuin Suomen kaikki CO2-päästöt.

    Minun laskujen mukaan Suomen hiilitase on kunnossa.

    Gla Gla

    Timppa: ”Jatkuvasti ihmettelen sitä, että miten ne ötökät selvisivät silloin, kun ainakin Etelä-Suomen metsät olivat totaalisesti hävitetyt.”

    Selvisivätkö vai oliko metsien monimuotoisuus tuolloin tuolta osin heikolla tolalla? Ja oliko silloin kuitenkin runsaasti nollarajan takana perämetsiä, joita ei ollut hävitetty?

    Visakallo: ”Osaisiko reva kertoa meille, miksi juuri ilmastotöväki on kytkenyt nuo asiat yhteen?”

    Minä en osaa sanoa, mutten myöskään sitä, että juuri ilmastoväki asioita kytkisi yhteen muuta väkeä useammin. Meidän tehtävänä onkin pitää huoli siitä, että me puhutaan oikeista asioista.

    Jätkän kommenttiin liittyen en tiedä, missä yhteydessä monimuotoisuus on vain kuollutta puuta. Kyse oli siitä, mistä talousmetsässä on pulaa. Kun Visakallo ihan aiheesta kyseenalaistaa porukan osaamista, pitäisi pitää ainakin oma pesä puhtaana eikä tyrkyttää ilmasto- ja muulle luontoväelle sitä samaa taivastelun aihetta, mistä me täällä niitä hämmästellään.

Esillä 10 vastausta, 2,431 - 2,440 (kaikkiaan 4,127)