Keskustelut Metsänomistus Voiko metsää omistaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)
 • Voiko metsää omistaa?

  Näin kyselee Pekka Syvänen kolumnissaan 19.11.2020 Metsälehdessä. Kolumni on ikäänkuin suoraan minun kokemukseni, mutta ”sievemmin sanottuna”. Onkohan millekkään muulle, kuin metsäomaisuudelle/-maalle, yhtä paljon jakajia, tarkoitan näitä jokamiehiä. Jokamiehenoikeuksia he ”venyttävät” aina omien tarpeidensa mukaisesti ja itselläni on jatkuva näkemysero koirien irtipidosta ja läpi vuoden…siis myös ajalla, jolloin maanomistajallakaan ei ole koiran irtipito-oikeutta. Sitten on tämä jokamiesten jatkuva innostus tutkia paikkoja… siis konesuojia, varastorakennelmia yms. Mielestäni voisimme omaksua EU- maiden käytännön maanomistan oikeuksien turvaamiseksi.

 • Visakallo

  Näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien lisäksi vielä suurempi ongelma on EU:n, valtion, kuntien, ympäristöjärjestöjen ja somea käyttävien avohoitotapausten moninaiset määräykset ja vaatimukset yksityisiä metsiä kohtaan. Metsänkäyttöä rajoittavia ja estäviä päätöksiä voidaan tehdä jopa metsänomistajan tietämättä. Eipä menisi vastaava läpi suurimmassa osassa läntistä Eurooppaa. Tässä mielessä Suomi kuuluu edelleen itäisen kulttuurin alueeseen.

  mehtäukko

  Niin. Eihän mo:lla ole kummoista etujärjestöä.Sellaista, joka kaiken maailman viherhörhöjen ja kuppikuntien liian äänekkäästi räkyttäessä karjaisisi, että nyt jos p….le ei tuo meno lopu, se saa vielä hetken jatkua!

  Ja niitä on lukematon määrä. Metsäsäätion HMäntyranta osaa vetäistä silmille hyppijöitä suoraan leukaan, JAaltoila pöhäytti monelta ilmat pihalle.

  Siihen pitäisi olla järjestö takana.

  Metsäkupsa

  Kyllä metsää voi omistaa, kiinteistörekisterissä kylläkin taitaa näin juhlavasti ilmetä. Mutta siihen se sitten itsemääräämisoikeus meinaakin kutistua. Ötökät osaomistajia, vihreät omivat metsiämme, Eu;kin hiilinielun ominut ja onpa sitä kaikenlaista oikeutta omineet jokamiehenoikeuksien venyttäjät. HS ja Yleisradio syyllistävät metsänomistajia luonnon monimuotoissuuden tuhoamisesta ja metsän aukkoraiskauksesta ym. Kiitosta kasvaneista hiilinieluista ei halaistua sanaa, vaan täysin käänteistä kerrotaan.

  Rane

  Juu,ja raippaa tulee persuksille kun persut on pääministeripuolue ja Putkonen maa-ja metsätalousministeri.

  https://www.kaleva.fi/nurmijarven-isanta-uskoo-raippaan/2268211

  mehtäukko

  Noille putkosille itselleen täytyisi ensin laatia raippavero: jos et kesähelteellä lämmitä mökkiäsi joka päivä, se poltetaan.

  Loppuisiko kiima, vai katotaan kortit.

  Metsuri motokuski

  Pekka Syvänen oli kyllä ihan samaa pataa tolopaisen kanssa. Perus pessimisti. Niinhän se on että pessimisti ei pety.

  isaskar keturi

  Mielenkiintoista, että Putkonen on entinen Maaseututyöväenliiton puheenjohtaja – erosi tehtävästään 1990.

  Tuosta jokamiehenoikeudesta ei aina oikein tiedä, millä rattailla YM ratsastaa. Toisaalta vaaditaan lisää suojelua, mutta sitten on edistämässä jokamiehenoikeuden varjolla kaikenlaista liiketoiminnan harjoittamista yksityismailla. Esim. suhtautuu hyvin suopeasti yleistyneisiin ratsastustalleihin ja niiden retkiin lähistön maanomistajien poluille, metsäteille ja taimikoihin. Sitten oli tämä hanke, kun yritettiin koko Suomeen saada moottorikelkkareitistö. Sinne oli isäntien taimikoihin ja metsäurille, jotka on elintärkeitä metsänhoitotöiden takia, piirrelty lavealla pensselillä maisemareittejä, joita olisi sitten kiva ”luontoihmisen” huristella ja ihailla maisemia. Rahaa tulisi kuntiin kuulemma ovista ja ikkunoista, kun metsänomistajan taimikot tallataan kelkoilla ja metsäurat on metrisen polanteen alla vielä kesäkuussa – onneksi ilmastonmuutos torppasi nämä haaveet. Ei niin, että olisi tajuttu toiminnan vahingollisuus ilmastolle, vaan olosuhteet kävi etelässä mahdottomaksi.

  Äärimmäisin esimerkki oli kun eräs maanomistaja ei saanut lupaa rakentaa kalustovajaa omalle maalleen oman metsäuran päähän tienvarteen sillä perusteella, että vaja olisi sijainnillaan haitannut jokamiehen oikeuden toteutumista, kun retkeilijät eivät voisi enää paikalle parkkeerata ja tästä luontoretkilleen lähteä.

  Puuki

  Useimmissa maissa ei ole jokamiehenoikeuksia; lieneekö vastaavaa kuin täällä missään muualla.  Aina vaalien alla ainakin sdp ehdottaa yleensä lisäveroja mo:ille äänisaaliin lisäämisen toivossa.  Mutta toistaiseksi se on onneksi jäänyt tekemättä, kun se verotaso on jo valmiiksi vähintään tarpeeksi korkealla. Vero%:t on nousseet jatkuvasti vaikka puun hinnat  on pysyneet  ennallaan.    Lypsävää lehmäähän ei kannata tappaa.   Hyvin tuottavia yhteiskunnalle  metsät on olleet aina jatkojalostuksen korkean arvolisän vuoksi.

  Rakennusluvat on oma ”taiteenlajinsa” . Kun kerran yritin  saada rakennuslupaa tilasaunalle, niin kunnan virkamies esti sen ja olis saanut rakentaa vain min 100 m päähän rannasta vaikka ko suht. ison järven rannalla ei ollut kuin muutama mökki ennestään ja ne tietysti rannan tuntumassa.  Perusteeena rakentamisen epäämiselle oli ainakin silloin saunan haitta järvinäkymälle järveltä päin.   Senkin ns. lisähaitan olisi voinut välttää vaikka laittamalla luvan ehdoksi puustoisuuden säilyttämisen rannan ja mökin välissä.

  A.Jalkanen

  Jokamiehenoikeus taitaa olla pohjoismainen keksintö.

  Maisemahaitta on kyllä täysin katsojan silmässä. Monesti meillä rakennukset koetetaan rannoilla häivyttää näkyvistä, kun taas esimerkiksi Ruotsissa tai jo Ahvenanmaallakin punavalkoiset rantarakennukset ovat hyvin hoidettuine pihapiireineen ilo silmälle. Poikkeusluvalla rakentaminen on monesti virkamiesten tulkinnasta kiinni. Siispä jos virkamies vaihtuu, voi kokeilla hakea lupaa uudelleen.

  Reima Ranta

  Eikä sillä hyvä, että jokamiehet, metsästäjät ja suojelijat. On vielä kaiken muun lisäksi sellaisia mehtäukkoja, jotka vaativat, että hänen pitää saada hakata metsäsi puuttomaksi aukeaksi. Jos et anna hakata, niin kova rangaistus on ainakin annettava.

  Minä laitan kaikki em. vouhottajat samaan kastiin.

   

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 57)