Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä ongelmia

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 235)
 • Yhteismetsä ongelmia

  Meillä on yhteismetsä jossa on alle sata omistajaa ja muutama tuhat hehtaaria metsää.
  Osakaskunta on pitänyt silloin tällöin ”opintomatkoja” joista osakaskunta on kustantanut yli puolet kaikista kuluista.
  Opintomatkalle osakas on voinut ottaa mukaan yhden perheenjäsenen joka perheessä jossa yhteismetsäomistuksia on.
  Matkat on viime aikoina suuntautuneet Viroon ja ovat kestäneet 3vrk. Matkoilla on ollut noin 20-30 osakasta mukana.
  Olen ollut jo pitkään kyseenalaistanut matkojen tarpeellisuuden.
  Nyt mitta tuli täyteen.
  Kevät kokouksessa osakaskunta päätti jälleen järjestää ”perinteisen opintomatkan”. Mitään muuta ei matkasta päätetty.
  Nyt kun hoitokunta laittoi retkikutsun puutuin asiaan ja pyysin Hoitokunnalta pöytäkirjanotetta ko. retken järjestelyistä. Yllätykseni en saanut sitä. Pyysin apuja metsäkeskukselta. He tutkivat asiaa ja totesivat yhteismetsän ohjesäännössä olevan maininnan, että osakkaalla on moite oikeus hoitokunnan päätöksiin, joten pöytäkirjan ote olisi annettava.
  Hoitokunta ei edelleenkään antanut otetta minulle, vaikka saivat kehotuksen suoraan metsäkeskukselta.
  Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää käräjäoikeudelle pyyntö saada ko. pöytäkirjan ote.
  Ja samalla pyysin päätöksen täytäntöönpano kieltoa.
  Mielestäni päätösellä maksaa perheenjäsenten matkoja annetaan oikeudetonta hyötyä muille kuin osakkaille. Lisäksi totesin matkan olevan mahdollisesti peiteltyä jako-osuutta koska yhteismetsän matkasta kustantama osa on jopa suurempi kuin pienimpien osakkaiden saama vuosittainen jako osuus. Lisäksi monissa perheissä on useampia kuin yksi osakas, jolloin nämä osakkaat ei voisi ottaa mukaansa yhtä perheenjäsentä kuten yhden osakkaan perhe voisi. Yleensäkin käsite osakasperhe on mielestäni tässä kohtaa outo. Retkelle ei voi ilmoittaa edes perheen ulkopuolista asioiden hoitajaansa.

 • Puun takaa

  Itä-Suomen hovioikeus kallistui ratkaisussaan Heinolan käytännössä ilmaisista mökkitonteista samalle kannalle kuin Päijät-Hämeen käräjäoikeus viime vuoden lopulla. Tonttien jakopäätös on pätemätön. Samalla hovioikeus purki käräjäoikeuden asettaman täytäntöönpanokiellon.

  Heinolalainen yhteismetsän osakaskunta päätti lokakuussa 2012 jakaa perustajajäsenilleen rantatontteja niin nimellistä maksua vastaan, että tontit olisivat käytännössä olleet ilmaisia. Kiistan aikana tontit arvioitiin: arvokkaimmat niistä sijaitsevat Kivi- ja Särkijärvellä, noin 60 000 euroa kappale, vähiten arvokkaat sijaitsevat Lahosjärvellä, noin 30 000 euroa.

  Asian olivat vieneet oikeuteen osakkaat, jotka olivat katsoneet päätöksen suosivan osaa osakaskunnan perustajajäsenistä toisten osakkaiden kustannuksella. Oikeus oli samaa mieltä. Päätös on yhteismetsälain vastainen.

  Parikymmentä rantatonttia on ollut perustajajäsenten henkilökohtaisessa käytössä ilman vuokraa parikymmentä vuotta. Tonttiasia on häirinnyt pääasiaa eli metsänhoitoa. Osakaskunta halusi eroon tonttiasiasta.

  Lain mukaan yhteismetsää tulee käyttää ensi sijassa kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Muun käytön tulee olla taloudellisesti tarkoituksenmukaista tai muuten perusteltua. Osakaskunta määrättiin maksamaan kantajien oikeudenkäyntikulut hovioikeudesta, vajaat 9 600 euroa.
  ESS

  Timppa

  Oikeus päätyi tässä Heinolan tapuksessa juridisesti oikeaan ratkaisuun. Eikä olisi siis voinut muuta päättääkään. Asia erikseen sitten on se, että onko ratkaisu oikeudenmukainen? Jos niitä mökkitontteja ei ole silloin perustamisvaiheessa tai uusia osakkaita yhteismetsään otettaessa hinnoiteltu, niin silloin niiden tilojen omistajat, joiden maille mökkitontteja on kaavoitettu, ovat menettäneet niiden arvon.

  Miten asia olisi pitänyt hoitaa silloin, sitä en osaa sanoa. Meillä yhteismetsää perustettaessa kaavoitetut tontit lohkottiin erilleen ja jaettiin perikunnan osakkaille. Eräs pienempi tila, jossa kaavoitus oli kesken, jätettiin yhteismetsän ulkopuolelle perikunnalle tarkoituksellä, että se liitetään yhteismetsään vasta, kun rantatontit on lohkottu erilleen.

  Sinänsä yhteismetsä on usein kaikkein paras vaihtoehto, kun perikunnan maiden jakoa ja hallintaa mietitään. Jos maat jaetaan saattaa piankin tulla esiin tilanteita, että arvot muuttuvat. Vanhempieni perikunnan omaisuutta jaettessa sisareni sai kotipaikan tontin rakennuksineen. Vastaavasti hän sai vähemmän metsää. Kävikin niin, että eräs palsta oli niin lähellä kirkonkylää, että kunta osti sen rakennusmaaksi selvästi metsämaata parempaan hintaan. Omakotitalon arvo ei ole tainnut paljoa nousta. Tätä kehitystä ei ollut osattu ennustaa 7 vuotta sitten. Me muut osakkaat siis voitimme ja sisar hävisi. Ei siitä sen kummempaa keskustelua ole käyty. Voisi kyllä joku pahastuakin.

  Timo Heikki

  No niin. Syyskokous on sitten 18.11. Tänään kokouskutsut saapuivat osakkaille. Hoitokunnan erottaminen ja pari muuta asiaa on esityslistaan lisätty vaatimuksestani. Liite jonka laitoin mukaan osakkaille lähetettäväksi kokouskutsun mukana ei ollut hoitokunnalta eteenpäin lähtenyt.
  Liitteessä oli selventäviä perusteita esityksiini.
  Yksi osakas hiiltyi heti tänään tavatessamme. Yllytti tekemään kanteen käräjäoikeuteen epäkohdista.
  Ihmettelin, että miten hänenlaisestaan kapitalistista on tullut sosialisti joka sosialisoi muiden omaisuutta heti tilaisuuden tullen. Keskustelun aiheena oli mm. Viron matkat joissa maksajina on suurelta muut kuin matkalla mukana olleet.
  Toiminnantarkastajat olivat huhujen mukaan katsoneet talousepäkohdat sormiensa lävitse. Eli toiminnassa ei mitään huomauttamista!!!!!
  Toiminnan tarkastajat ovat luullakseni tietoisia näistä kirjoituksista ja talousepäkohdista. Ainakin maallikko tarkastaja on seurannut varmuudella keskustelua.
  Ai niin, tämänpäiväinen osakas vannoi ettei vaatimukseni tule koskaan menemään lävitse Osakaskunnassa.

  Metsuri motokuski

  Nyt kannattaa pohjustaa tuota sinun asiaa oikein kunnolla jäsenistölle. Yllättävää on että aloituksesi perusteita ei ollut lähetetty kokouskutsun liitteenä. Olisihan kuitenkin kokouksen osallistujilla oikeus tutustua aineistoon vaikka netin välityksellä.

  Ilmiselvästi on nähtävillä että johtokunta ei halua joutua puun ja kuoren väliin ja haluaa että nykyinen toimintatapa jatkuu ja esittämäsi korjaukset eivät toteutuisi. Samalla johtokunta toivoo että kokoukseen tulisi vain heille myötämieliset tahot mukaan jotta uudistukset ja epäkohdat olisivat helppo äänestää kumoon.

  Minusta johtokunta voisi lähettää vaikka aineistosi jälkikäteen jäsenistölle tutustumista varten. Muussa tapauksessa voisi tulkita jopa että kokous on kutsuttu koolle vaillinaisella ainesitolla ja päätökset siellä olisivat moitteenvaraiset.

  Timo Heikki

  Ongelmaksi kokouksissa on muodostunut juurikin näiden kanssani samaa mieltä olevien jäsenten hiljaisuus. Muutamat osakkaat ovat kahden kesken keskusteluissa samaa mieltä, mutta kokouksissa saattavat esittää täysin päinvastaisen mielipiteen.
  Jopa hoitokunnan jäsenissä on näitä henkilöitä.
  Toimintamme on pahasti pois raiteilta. Suurin ongelmien ratkomisen este on osakkaiden Viron matkat. Näistä toisten maksamista matkoista halutaan pitää kiinni kynsin hampain.
  Talouden huono hallinta on toinen iso ongelma.
  Olen pyytänyt muista hyvihoidetuista yhteismetsistä esittelijöitä kokouksiimme, mutta he eivät halua astua toiminnajohtomme varpaille. Piirit on pienet.
  Monilla on myös kunnia kysymyksessä. On vannottu, että minun vaatimuksiini ei koskaan tulla suostumaan oli ne sitten millaisia hyvänsä.

  Pähkäilijä

  Liitteistä reippaasti paperikopioita niin jokainen halutessaan saa sen kokouspaikalla.

  Panu Panu

  Oikeita kapitalisteja on todella harvassa. Useimmille kelpaa muiden rahoilla rahoitetut etuudet kuten kemera-tuet.

  Timo Heikki

  Terveisiä Kokouksesta!
  Lihavasta riidasta huolimatta saimme aikaiseksi sovun!!
  Sovimme osakaskunnan kesken toimintatapojen muutoksesta johon kaikki osapuolet sitoutui.
  Osaltani tämä ketju loppuu NYT!!!!!

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Selvitä nyt sitten mitä sovittiin vai saivatko toiset sinut narutettua suun tukkimissopimukseen???

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Timo Heikki

  Eipähän se sopimus pitänyt.
  Sovimme syksyllä, että hallintokuluja leikataan, metsäkauppojen ostohintoja tarkistetaan alaspäin ja Viron retkistä luovutaan. Lisäksi sovimme että alihintaiseen osakkaan edun vastaiseen metsästysvuokrasopimukseen ei puututa. Minä lupasin lopettaa nämä jutut joihin voi uskoa tai olla uskomatta.
  Hallintokuluja ei ollut uskottavasti leikattu. Metsäkauppojen ostohinnoista hoitokunnalla ei ollut minkäänlaista esitystä joka olisi poikennut aikaisemmasta. Myös retkiä jo taas toivottiin. Vanha sähläys jatkuu. Toistaiseksi vielä media hiljaisuus jatkuu, mutta jos meno ei pian muutu palaan asiaan aktiivisemmin.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 235)