Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset
-
Kuusmottinen on oikeassa, kyllä Vessi ja Anton ovat ensisijassa puuntuottajia eikä viherpiipertäjiä, vaikkakin keskimääräistä valistuneempia.
Allergioiden ja monimuotoisuuden mahdollinen yhteys on tutkimuksen alla oleva hypoteesi. Jos yhteys tulee todennetuksi, asettuvat tavoitteet esimerkiksi metsän tärkeiden elinympäristöjen ja lahopuun säästämiseen uuteen valoon. Monimuotoisuus voi osoittautua erittäin tärkeäksi ekosysteemipalveluksi, jolle ei osata vielä laskea hintaa.
Sosiaalidarwinisti sanoisi tuon imeväiskuolleisuuskaavion nähdessään, että nykyisin jää henkiin liikaa ns. heikkoa ainesta. Minä en ole ko. aatteen kannattaja, päin vastoin, ajattelen että ko. kuolleisuus olisi saatava kaikkialla maapallolla yhtä alas. Mutta niin myös väestön kasvu. Huomatkaa että Suomen elintasolla molemmat ovat alhaiset. Aluksi imeväiskuolleisuuden lasku voi lisätä väestön kasvua.
Mutta itse asiasta vielä: kyllä hirvi ja poro aika lailla kovastikin vaikuttavat Suomen luontoon. Yhteys allergioihin voi olla monimuotoisuuden vähenemisen kautta, mutta erittäin vaikeaa osoittaa tilastollisesti.
Jos hirviä kaadetaan tarpeeksi syyslaitumilla, niitä riittää vähemmän sinne talvilaitumille.
Täällä palstalla syytetään aika ajoin vihreitä hiililaskennan muutoksen aiheuttamasta lisälaskusta Suomelle. Saamani tiedon mukaan mitään laskuja ei ole vielä tullut, eikä lopputulosta ilmeisesti tiedetäkään ennen vuotta 2022.
Kaikki metsänomistajatkaan eivät kannata pyyntiluvista luopumista. Syyt on juuri lueteltu tuossa toisessa hirviaiheisessa ketjussa.
Itse olen käyttänyt saunan uunissa tapaa, jossa isojen puiden päälle kasataan sanomalehteä, tuohta ja pieniä syttypuita tai oksia. Kun tuikkaa tulen sanomalehteen, syttyy päällä oleva keko ikään kuin alta päin, ja se keko sytyttää sitten palaessaan isot puut päältä päin. Tämä on siis eräänlainen alta-päältä menetelmä.
Suden jälki – hyvä, että muistutit: täällä kuten muuallakin somessa pitää muistaa olla mediakriittinen. Trollit kuten petotutkija ovat hauskoja sopivasti annosteltuina.
Todennäköisempi selitys on että ei olla vielä 1970-luvun tasossa. Jälki-indeksit nyt ovat ainakin melko luotettava tilastotieto riistakeskusalueittain. Pienemmillä alueilla en niitä käyttäisi.
Mutta ei vielä tarpeeksi alhainen…
Tarpeeksi alhainen voidaan määritellä vaikka tavoitteena hirvikolarien määrälle, tai tavoitteena hirvivahinkoilmoitusten määrälle.
Vilkaisee RKTL sivustolta tiedostoa RKTL lumijäljet 1989-2011, nin tulee mutun sijalle tietoa. Siitä näkee hyvin hirvieläinten kannan kehityksen. Metsäkauriin kanta on mitätön. Valkohäntäpeuran kanta on noussut, mutta kun sitä ei ole kuin osassa Suomea, ei kolareita voi mitenkään tulla samaa määrää kuin hirven toimesta.
Sitten mitä hirvikantaan tulee, todellista kannanlaskua on havaittavissa ainoastaan Etelä-Hämeessä, ja Satakunnassakin lievää laskua. Muualla kanta on käynyt korkealla 2000-luvun alussa, ja palaillut sitten taas 1990-luvun alun tasolla, tai sitten ei ole noussutkaan, kuten monilla alueilla joissa se menee koko ajan ylös alas enempi vähempi. Suomen riistakeskuslaueet eivät siten ole veljeksiä tässä suhteessa, mikä osittain selittänee eroavaiset näkemykset ongelman suuruudesta tällä palstalla.
Mikä sitten on tavoiteltava taso? Ainakin alempi kuin tuon graafin aikana.