Käyttäjän A.Jalkanen kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 26,081 - 26,090 (kaikkiaan 26,213)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Heti pienestä alkaa vaivata. Helpointa olisi jos raivauksen jälkeen laittaisi kantokäsittelyn (huom levitys kesällä).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyviä kommentteja mutta tuossa topintamin selityksessä oli jo niin yksityiskohtaista asiaa että putosin kärryiltä. Oli kuin olisi kuunnellut ”Kukkulan kuningas” tvsarjan sitä hujoppia jolla on Teksasin murre tai ainakin joku sinne päin.

    Kiinnostaisi siis että jos lasketaan pääomakulut ja tuotos niin pärjääkö maataloustraktori jos sille lasketaan kuluiksi vain talvikäytön osuus kuluista ja tuotoista. Tai jos ei ole maatalouskäyttöä niin sitten kesähakkuut.

    Hankintalisillä ei päätehakkuilla taida pärjätä, eli puhutaan lähinnä harvennushakkuista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos metsänomistajat ja palveluntarjoajat ottavat palvelun omakseen, kuten on odotettavissa, ihannetilanne olisi jos myös tarjouksia työsuorituksista ja puukaupoista voitaisiin vastaanottaa tässä palvelussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Saaliseläimen käyttäytymiseen eli oleskelupaikan valintaan vaikuttaa, paitsi ravinto, myös saalistuspaine eli petouhka. Siksi susien läsnä ollessa hirvilauma käyttäytyy eri tavoin kuin ilman susia. Aivan tarkkaa tietoa talvilaitumen valinnasta susikannan aluella ei meillä vielä liene, vai onko havaintoja aiheesta?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ruotsissa velloo tämä sama keskustelu. Sieltä on semoinenkin havainto että suslauman asetuttua metsästysvuokra-alueelle putosi alueen hirvikanta murto-osaan eli alle 1/1000 ha. Metsästäjien into lopahti ja he halusivat purkaa sopimuksen. Lähde Olsson, 2003, Svensk Jakt.

    Niin että metsänomistajan yhteiselo suden kanssa voisi hyvinkin sujua, mutta muilla ihmisillä on hankalampaa. Siksi epäilen susikannan lisäämisen – sille tasolle että siitä olisi metsätaloudellista hyötyä – olevan sosiaalisesti kestämätöntä.

    Mutta nyt ei siis olla vielä sillä tasolla että susipelkoa tarvitsisi lietsoa. Ehkä metsästäjät kokevat tekevänsä palveluksen antaessaan tietoa kotieläinten omistajille?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo akun kesto on se pullonkaula, eli tämä sopii parhaiten sellaiselle jolla sahaustarve on lyhyt ja satunnainen, tai jos käytössä on sähköt, niin kahdella alulla toimien – toinen akku on aina laturissa.

    Kiitos tiedosta että Stihlilläkin on akkusaha.

    Käyttötesti olisi hyvä Huskullekin saada.

    Tuli vielä mieleen että lapsiperheessä tuo peli on tarkkaan sijoitettava ettei joudu lasten käsiin…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsämessuilla bongasin Ponssen Ergo harvesterin, painoksi oli merkitty 20 tonnia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://www.skogsstyrelsen.se/sv/Myndigheten/Statistik/Skogsstatistisk-Arsbok/Skogsstatistiska-arsbocker/

    Ja listasta valitsee: Tillståndet i skogen.

    Saman tiedon löytää kun hakee googlessa ”Swedish Statistical Yearbook of Forestry”.

    Taulukko 4.12 Hirvivauriot eri puulajeilla taimikoissa. Koko maassa vahingoittumattomien runkojen osuus kaikista:
    mänty 38
    kuusi 79
    raudus 79
    hies 89

    Kuva 4.13 Tuoreiden vioitusten osuus kaikista männynrungoista: 10 %.

    Taulukko 4.14- Kaatomäärät hirvellä 80-100 tuhatta ja saman verran pienempiä hirvieläimiä.

    Ja tässä seuraa uutispommi:

    Taulukko 4.15. Hirvikolarit vuodessa 4000-7000 (!). Ja vielä lisäksi 24 000 – 37 000 pienhirvieläinkolaria!

    Olisiko asiat meillä kuitenkin hieman paremmin hoidettu? Ruotsissa tulisi ainakin selvästi pienentää pienten hirvieläinten kantaa jo pelkästään liikennevahinkojen vuoksi. Ruotsin pinta-ala on suurempi kuin meillä mutta silti (liikenne)vahinkomäärä on suhteellisesti suurempi.

    Tuo metsävahinkomäärää on vaikea verrata kun inventaari on erilainen, mutta kyllä koivut näyttävät selviävän huomattavan hyvin taimivaiheessa. Olisiko ne suojattu? Jos, niin miksi männyt selviävät paljon heikommin?

    Palaan asiaan jos löydän vastauksia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä menetelmä on kehitetty suuralueinventointiin, ja toimii ymmärtääkseni noin kuntatasoon asti, ei tilatasolla. Ilmakuva ja laserkeilaus on parempi tiloille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suorittavan kanssa samaa mieltä että energiapuuksi kasvattaminen ei tarkoita taimikonhoitojen laiminlyöntiä. Vähintään yksi, rehevimmillä paikoilla vähintään kaksi taimikonhoitoa ennen energiapuun korjuuta. Itse teetin juuri ennakkoraivauksen energiakohteelle, jossa koivu on kuusen ylispuuna (pääsi etukasvuiseksi taimikonhoidon laiminlyönnin takia).

    Energiakorjuun vaihtoehtona voi sekastrategiassa ajatella pieniläpimittaisen lehtipuuston raivausta lannoitteeksi eli jätetään metsään, kun se on hoitanut tehtävänsä pääpuulajin oksikkuuslaadun parantajana.

    Niin ja vielä huomio puulajeista. Ilmaston muuttuessa olisi riskien minimoimiseksi hyvä olla puulajikirjoa mistä valita. Ihan kuin osakemarkkinoilla, ei laiteta kaikkia munia samaan koriin (puulajiin). Markkinoita emme voi ennustaa, mutta arvelisin että ilmaiseksi syntyvät ns. vähäarvoiset puulajit voivat olla hoidettuina arvopuita tulevaisuudessa koska ne ovat harvinaisia järeinä yksilöinä.

Esillä 10 vastausta, 26,081 - 26,090 (kaikkiaan 26,213)