Käyttäjän Makarov kirjoittamat vastaukset
-
Kannattaa harittaa hyvissä ajoin niin ei ”potki”
Makarov 17.7.2024, 21:41Eli käytät ostetusta metsätilasta metsävähennyksen kerralla pois niin sen hyöty tulee maksimaalisena. Seuraavista puunmyynneistä maksat veroa kun se on osakeyhtiössä sen 20%. Hyötyjä on kun Oy:n tase nousee kaupan myötä ja pystyt nostamaan kaupan kautta veroneutraalisti Oy:stä rahaa. Ei tarvi välttämättä nostella osinkoja tai ottaa ansiotuloina. Toki ansiotuloja kannattaa aina ottaa sen verran mikä vetotuksellisesti (15-20 000€) on järkevää, kun sen taas voi vähentää yhtiön verotuksessa.
Makarov 17.7.2024, 19:08Näinhän se menee kun Normandy kertoo mutta joskus ainakin itse ostanut puustoisia tiloja ja hakkuuttanut niitä reilusti niin niiden arvo on pudonnut 60-70%. Tällaisista tiloista ei veroa menisi ollenkaan. Tällaisia tiloja lähinnä tarkoitin kun myyntihinnaksi riittää käypäarvo.
Makarov 12.7.2024, 19:10No en koe että haittoja olisi ollut, ei tule nyt mitään mieleen. Aina ollut tämmöinen ”vapaa taiteilija” niin etsin asioista lähinnä mahdollisuuksia enkä ole ajattelua pelkästään ulkoistanut vaan pyrkinyt päätökset itse tekemään, toki olen ensin ottanut asioista selvää. Metsävähennystä ei osakeyhtiö pysty käyttämään jos ostaa uuden tilan jossa vaikka olisi heti hakkuita tulossa. Mikään ei taas estä edelleen ostamaan tilaa henk.kohtaisesti vaikka oy olisi. Sitä kautta pystyy metsävähennyksen hyödyntämään ja myymään vaikka tilan oy:lle kun vähennys on käytetty. Sehän nostaa taas oy:n tasetta ja riittää että tilasta maksaa metsäammattilaisen tekemän käyvänarvon mukaan. Tilitoimisto hoitaa kirjanpidon niin siihen tietysti vähän enempi kuluja menee.
Makarov 12.7.2024, 10:14Perusta osakeyhtiö. Itellä oli sama homma että metsävähennykset loppuivat ja mietin mitä teen, perustin oy:n ja olen ollut tyytyväinen. Metka tukiakin pystyy hyödyntämään jos osakeyhtiön päätulo tulee metsätaloudesta. Tilinpäätöksiä aina joskus metsäkeskukseen lähettänyt kun ovat niitä kyselleet, ei ole ollut ongelmia. Svoppia (verotonta pääomaa)tuli itsellä varsin huomattavasti niin niitä nyt nostellut ja tietysti ansiotulona ottanut sen mikä järkevää on verotuksellusesti. Mielestäni osakkeiden myynti/siirto onnistuu helposti myös, jos haluaa omistusta jakaa jälkipolville.
Makarov 1.7.2024, 23:03Joo sekamehtä se olla pitää jos meinaa että jk:hon on mitään mahdollisuuksia. Koivu-kuusi-mänty. Turha sitä on pelkkiin kuusikoihin ites yrittää eikä kyllä kannatakkaan.
Hieman häiritsee tässä jk hommassa että yleensä suurimmat apostolit ovat tehneet omaisuutensa muualla ja sitten ostetaan niillä muualta tulleilta rahoilla metsää käytännössä ilman mitään riskiä. Metsä nähdään pelkästään sijoituksena, kun taas itse ajattelee metsää yrityksenä johon on ottanut riskiä ja työllistää itsensä. Tarkoitan tällä sitä että silloin opit miettimään mikä kulloinkin on järkevää ja mikä ei. Samoja virheitä ei tule monta kertaa tehtyä kun maksaja näkyy peilistä.
Makarov 1.7.2024, 22:43Kyllä siinä firmoilla bonuksien käytölle aika suolainen kate on että ei kannata liian sinisilmäinen olla jos niitä käyttää. Tuossa muuan vuosi sitten kyselin uudistamis pakettia joihin oisin bonuksia käyttänyt niin oli kyllä sen verran suolainen että hommasin ite muokkaajan, istutuksen jouduin teettämään kun lapsen vakava sairastuminen vaikutti töiden organisointiin. Nyt ajattelin bonuksia käyttää raivauksiin mutta oli niin suolaset hinnat että nostan bonukset kun se on mahdollista ja hommaan itse tekijän. Näin teetän bonuksien arvolla useamman hehtaarin enemmän jos olisin firman kautta ottanut. Toki niitä itsekkin raivaan mutta ei ihan joka paikkaan ehi.
Makarov 17.6.2024, 23:14Itellä oli vähä sama homma. Osan muokkaus-alueista muokkasi eri tekijä ja mättäitä oli liian vähän. Kivisyyttä kyllä oli mutta oli tosi työläs istuttaa kun piti etsiä kivien välistä istutus paikkoja jotta saisi tarpeeksi taimia. Toisen puolen tekijä taas oli suorastaan loistava. Vaikka kuviot oli käytännössä yhtä kivisiä niin meni ojitusmätästyksellä alueet läpi (huonompi meni suurimmaksi osaksi laikuttamalla) ja mättäitä oli riittävästi. Meinasi vaan että ei se kivisyys haittaa silloin kun kivet on pinnassa, hyvin sieltä väleistä kuulemma maata löytää.
Otetaan opiksi ja ollaan huolellisempia laaduntarkkailussa. Vaikka muokkaus näyttää hyvältä niin totuuden monesti huomaa vasta kun rupeaa istuttamaan ja hei…onhan se ojitusmätästys ehdottomasti muokkauksen ykkönen.
Makarov 17.6.2024, 22:47Kyllä se käpyvuosi on ratkaiseva tekijä onnistumisessa ei säät. Muistelen Kärkkäisen Matin kirjoittaneen että siemenpuut voi poistaa heti hyvän siemenvuoden jälkeen onnistuminen on niin varmaa.
Makarov 9.6.2024, 22:58Tuossa itse suunnittelen hakkuuta siihen 10 ha ylhäältä päin harvennettuun kuvioon ensi talveksi. Korpimaata ja taimettumista on suht. Hyvin tullut sinne missä valo on tavoittanut maan. Tehtiin n.10 vuotta sitten varovainen ylhäältä päin harvennus ja nyt olisi tarvetta tehdä uusi hakkuu jotta valoa saataisiin lisää. Ainakin tällä omalla kohteella olisi jo hakkuun jälkeen hyvä käydä raivaus-sahalla taimiryppäät läpi sen verran tiheitä ryppäät ovat. Itse pidän sitä järkevänä toimena enkä aina ymmärrä miksi täällä jk:n puolustajat yrittävät väittää jk metsät eivät raivauksia kaipaa. Ei varmaan kaipaa mutta järkevää se on paremman taloudellisen tuloksen aikaan saamiseksi.