Käyttäjän mehänpoika kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 1,380)
  • mehänpoika

    suorittavan portaan ajatus ”varamateriaalin jättämiseksi taimikkoon” on niitä hirvimiesten ohjeita, mitkä kaikki olisivat lisäämässä taimikonhoidon kustannuksia. Taimikonhoitokertoja liikahirvien vuoksi tulee normaalin kahden lisäksi ainakin toiset kaksi. Lisäksi entistä KEMERA-tukea vastaava tuki voi liikatiheyden vuoksi jäädä metsänomistajalta saamatta. Suorittavan ohje voi vielä aiheuttaa liian aikaisin ensiharvennustarpeen, tai myöhemmin toteutettuna aiheuttaa jäljelle jäävän puuston riukuuntumista.

    Eikö suorittavaa porrasta yhtään hävetä, kun pelkän oman harrastuksen lisäämiseksi jopa Metsälehden keskustelupalstalla yritetään ohjailla metsänomistajia tekemään turhaa työtä puuntuotannon ja toimeentulonsa eteen. Liikahirvien haittoja hän ei edes yritä tunnustaa. Myös VTV:n tutkimia haittoja hän pitää tyhjänpäiväisinä kuten hirviasioista vastuussa oleva ministeriökin. Vastuutonta!

     

     

    mehänpoika

    Ilmastonmuutoksen hillintä, metsien monimuotoisuus, metsien terveinä ja hyvin kasvavina pitäminen, metsänomistajien riskitön metsiensä uudistaminen sekä liikenneturvallisuus, vaativat hirvikantojen tuntuvaa alentamista kaikkialla valtakunnassa. Samaa vaatii myös metsäteollisuuden kilpailukykyisen raaka-aineen saanti, metsänhoidon ja teollisuuden työpaikat, sekä yksityisten asukkaiden että kuntien ja valtion taloudet.

    Nykyinen hirvien vuotuisiin pyyntilupiin perustuva metsästys ei ole toiminut edellä lueteltujen päämäärien hyväksi, vaan hirvikannat ovat pysyneet jatkuvasti liian suurina siten, että mäntyä ja rauduskoivua eivät metsänomistajat vieläkään hirvituhojen pelossa uskalla istuttaa avohakatuille kohteilleen, vaan niihin on tilattu runsaasti kuusen taimia.

    Varsinkin Etelä-Suomen metsät kuusettuvat vauhdilla edelleen, mistä johtuu varsinkin tulevaisuudessa edellä luetellut vakavat ongelmat ilmastolle, metsien monimuotoisuudelle, talouskäytölle sekä yhteiskunnalle.

    Kukaan ei pysty kiistämään näitä tulevia ongelmia, mutta hirvikannoista vastaava ministeriö, MMM, ei ylijohtajiensa hirvestysharrastuksen vuoksi halua julkaista näistä aiheista jo valmiiksi tutkittujaan tuloksia. Vain yksittäiset tutkijat ovat uskaltaneet omalla vastuullaan uutisoida näkemyksiään. LUKEn tutkijakaarti on yli 1000 tutkijaa ja niillä kuri on kova. Valitettavasti sama kuri vastaavissa laitoksissa on myös naapurimaissa.

    Suomessa muutama vuosikymmen sitten MMM:ssä julkaistiin ”tutkittua” tietoa hirvien hyödyistä metsänomistajille.  Ministeriöstä painotettiin metsistä saatavia kokonaishyötyjä. Metsien virkistyskäyttö-termin alle peitettiin ajatellut ulkomaan metsästäjille suunnatut hirvijahdit takuusaaliineen.  Ehkä näitä ajatuksia elätellään ministeriössä vieläkin, ja täydellä palkalla!? Tällainen toteutuessaan vaatisi hirvikantojen lisäämistä.

    Hirvihaittoja on runsaasti, mutta tutkittua tietoa niistä löytyy vähemmän.

    mehänpoika

    Ei ole kovin monimutkaista päätellä, että männyn- ja koivuntaimia syövien hirvien vuoksi on jouduttu avohakatuillakin alueilla siirtymään hyvin usein hirville huonommin kelpaavien kuusentaimien istuttamiseen. Männyn havu on hirven pääasiallinen talviravinto. Koivun taimi kelpaa hirvelle aina.

    Kuusimetsät ikääntyessään köyhdyttävät maaperää, ja hyvin moni elollinen toiminta kuusikoissa vähenee, samalla monimuotoisuus niissä heikkenee. Ilmaston lämmetessä meidän kotimaisista puulajeistamme nimenomaan kuusi kaikkein heikoimmin tulee kestämään ilmastonmuutoksen edetessä. Jossain vaiheessa on odotettavissa entistä enemmän kuusikoiden pystyyn kuolemisia, esim. hyönteis- tai sienituhojen ym. seurauksena. Silloin kuusikoiden kasvu taantuu, ja niistä alkaa tulla enemmän tai vähemmän päästölähteitä. Ainakin hiilensidonta silloin heikkenee.

    Eräs asia meillä mihin metsänomistajina voisimme jotenkin vaikuttaa, on kuusikoiden perustamisen lopetus. Se taas tarkoittaisi hirvikannan rajua podottamista, joka ei onnistu vuotuisiin pyyntilupiin perustuvalla hirvien metsästyksellä. Tarvitaan pyyntiluvista ja tilanrajoista riippumattoman hirvenmetsästyksen salliminen.

    Lähivuosina kiihtyvään ilmaston lämpenemiseen pitää koko kansakunnan olla vaikuttamassa fossiilisten polttoaineiden käytön rajuun vähentämiseen. Myös hirvijahtien väheneminen tulevaisuudessa – pienemmän hirvikannan hoidossa – ajaisi metsäpuolella samaa asiaa, koska autoilla ajo esim. vasan jälkiä etsiessä jäisi pois.

    Maantieliikenteen hirvikolarit  SRVA-apuineen ovat osaltaan lisäämässä metsäpuolen päästöjä.

    mehänpoika

    Hallakeväät ovat olleet aina yleisiä jossakin päin Suomea. Ankaran hallan keväät, jolloin kaikki kevään kasvaimet kuusentaimikoissa paleltuvat, ovat olleet harvinaisempia.

    Ilmastonmuutoksen eteneminen voi kuitenkin lisätä ankarien hallaöiden riskiä, sillä nykyisin kevään edistyminen on ollut nopeampaa kuin muutama vuosikymmen sitten. Aikainen lämmin kausi voi herättää verhopuista vapaan uudistusalan kuusen silmut kasvuun liian aikaisin, jolloin pikkutaimien kasvuun heränneet kasvaimet voivat paleltua, mikä lisää ainakin taimikon heinimiskertojen määrää. Esimerkiksi verhopuulepikon alle istutetut kuusentaimet lähtevät kasvuun myöhemmin, ja välttyvät siten keväthallan vaurioilta.

    Jos ilmastonmuutokseen ja monimuotoisuuden heikkenemiseen on runsaana pidetyllä hirvikannalla syyhteys. Näistä johtuvalla aikaistuvilla keväillä voisi olla syytä ankarienkin keväthallojen lisääntymiseen.

    Aikoinaan opetettiin, että avohakkuun jälkeen uudistettavaksi puulajiksi tulee valita pioneeripuulaji, eli aukeita maita metsittävä, runsaasti valoa vaativa ja keväthallaa sietävä puulaji, siis karummille maille mänty ja viljaville maille koivu. Nyt hirvi on ollut jo pitkään rajoittamassa näiden puulajien käyttöä. Ainakin minä pelkään tulevaisuuden ankaria keväthalloja. Viitteitä on ollut jo nähtävillä.

    mehänpoika

    Metsänomistajien tyytyväisyys  jää aina hyvin lyhytaikaiseksi nykyisellä pyyntilupiin perustuvalla hirvien metsästämisellä. Kaatolupia ryhdytään metsästäjien toimesta heti pihtaamaan kun laskennallinen hirvikanta on laskenut lähelle tavoitehaarukan alarajaa. Tästä huomaa selkeästi, että kyllä hirvenmetsästyksessä saaliin määrä on pääasia, eikä suinkaan porukkaan kuuluminen ja makkaratulilla seurustelu.

    Makkaratulilla suunnitellaan jo valmiiksi talvelle jätettävät naaraat, joilla on hyvät mahdollisuudet saada kevättalvella kaksoisvasat. Ei ollenkaan ilme, kun tämä hirvikannan koon sahaus tapahtuu useita kertoja kymmenessä vuodessa, estäen männyn ja koivun taimien turvallista käyttöä. Ei ihme, että kuusi valtaa alaa jatkuvasti.

    Hirvitiheystavoitteet jo alkuaan on määritetty liian suuriksi ilmaston ja monimuotoisuuden kannalta katsottuna. Vain hirviporukoihin kuuluvia metsänomistajia ja MTK:n hirvimiehiä on kuunneltu hirvien tiheystavoitteista ja vuotuisista pyyntiluvista päätettäessä. Metsänomistajille suunnatuissa kyselyissä ovat toivomukset olleet hirvitiheyden pienempää kantaa tukevia.

    Kuitenkin nyt ovat hirvikannan mitoitukseen tulleet mukaan tavoitteet ilmastomuutoksen hillitsemisestä ja luonnon monimuotoisuuden parantamisesta, joita hirvenmetsästyksestä vastaava viranomainen, MMM, ei omaa harrastustaan tukien ota huomioon ohjailussaan. Ministeri Sari Essayahn pitäisi kristittynä ihmisenä ohjata hirvikanta niin pieneksi, että hirvien kärsimykset liikenteessä ja metsästyksessä jäisivät mahdollisimman pieniksi.

    mehänpoika

    Nykyinen tilanne Etelä-Suomen metsissä on se, että kuuselle istutus on jo pitkään ollut valtalaji metsien uudistamisessa. Koko valtakunnan alueen VMI12 tilastot eivät kerro totuutta kuusettumisen etenemisestä.

    Ilmastomuutoksen edetessä nyt kuuselle istutettuja alueita on uhkaamassa monenlaisia metsätuhoja. Esimerkiksi koivu ja mänty kestäisivät kuusta paremmin hyönteis-, kuusenjuurikääpä-, myrsky-, ja kuivuustuhoja sekä metsäpaloja.

    Nykytilanteessa ei auta yhtään se, että yritetään selitellä kuuselle istuttamisen johtuvan kuusen hyvästä kasvusta ilmaston lämmetessä. Nyt pitää ajatella sitä, pysyisikö kuusikko miten pitkään vielä terveenä. On runsaasti merkkejä, että lähtölaskenta kuusikoiden sairastumisiin on jo käynnistynyt. Siksi hirvipolitiikka on muutettava koivun ja männyt uudistamisen varmistamiseksi.

    Aikoinaanvuosina 1970-1980-luvuilla toteutettu männynistusbuumi johtui myös liian tiheästä hirvikannasta. Kuusen istutukseen oli silloin tympäännytty useiden peräkkäisten hallakeväiden vuoksi. Männyntaimi kesti hyvin keväthallaa, ja niitä pystyi kasvattamaan metsään vietäviksi 2 vuodessa. Sitävastoin kuusen taimitarhakasvatus koulintoineen vie aikaa 4 vuotta.

    Samoihin aikoihin koivuntaimet alkoivat mennä hirvien rehuksi, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi monessa tapauksessa männyn istutus. Mäntyä jouduttiin silloin koivun taimien hirvituhoriskin sekä kuusen hallatuhoriskin vuoksi istuttamaan jopa liian viljavillekkin maapohjille.  Silloin lisääntyivät männyn taimikoiden hirvivahinkojen pinta-alat merkittävästi. Taimien tuottajat joutuivat kärsimään nahoissaan taimien kysynnän vaihtelut.

    mehänpoika

    Kun verrataan VMI:n kartoittamia hirvituhoaloja tuholuokittain, niin valtion hirvituhovaroista maksetut korvaukset ovat marginaaliluokkaa, ehkä 5 %.

    Tällaisen korvausjärjestelmän ylläpito tuntuu järjettömältä, koska korvausjärjestelmän ylläpitoon vedoten pidetään liian tiheää hirvieläinkantaa.

    Korvausjärjestelmä tulisikin lakkauttaa pikaisesti. Sillä olisi hirvikantaa pienentävä vaikutus.

    mehänpoika

    Hirvien metsästys pitäisi säätää vapaaksi vuosittain anottavista pyyntiluvista ja pyyntilupamaksut samalla poistaa. Kun vielä metsästys olisi vapaata tilan rajoista riippumatta, niin olisipa ihme, jos halukkaita metsästäjiä ei olisi riittävästi.

    mehänpoika

    Ilmakuvat todistavat metsien käytöllä aikaansaadun monimuotoisuuden. Vain suojelualueilla näkyy metsien pysähtynyt tila. Monimuotoisuus on hiipunut niissä enemmän.

    mehänpoika

    Ilmastomuutosta ja monimuotoisuuden köyhtymistä meillä kiihdyttää, ilmaston edelleen lämmitessä, metsien jatkuva kuusettuminen. Kuusi ei tulevaisuudessa pysy terveenä ja sen kasvu taantuu. Sen hiilensidonta heikkenee. mikä kiihdyttää ilmaston läpiämistä.

    Syytä nykyiseen kehitykseen pitäisi etsiä MMM:n johtamasta hirvipolitiikasta. Se on luonut jatkumon: Nykyinen hirvipolitiikka on jatkunut 1970-luvulta ja vähentänyt luonnon monimuotoisuutta kuusikoita lisäämällä sekä aiheuttanut luontokatoa. Nämä kaikki yhdessä lisäävät metsätuhoja ja vähentävät metsien hiilensidontaa.

    Tätä tapahtuu monen pohjoisen valtion alueella ja muuallakin. Sillä on selvästi vaikutusta ilmaston lämpiämiseen eli ilmastonmuutokseen. Miksi tällaista ei tutkita tai tutkimuksia ei haluta julkaista?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 1,380)