Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Minulla keskikesän raivuu päiville on hyväksi havaittu asu suunnistus puku, säärystin suojineen ja nappulakenkineen. Asu on parhaimmillaan kuivissa ja keskinkertaisissa olosuhteissa.
Sama käytäntö myös täällä päin, aliurakoitsian tilitys tulee leimikko kohtaisesti sovitulla taksatasolla päivitettynä !
Metsuri motokuskin näkökulma pienen ja ison metsäkoneyrityksen sopivuus vertailu on hyvä, mutta alueelista vaihteluakin niissä voi olla ?
Täällä Itä-Suomessa om ollut aivan viime vuosiin asti hieman väärä asenne varsinkin isojen koneyritysten kuljettajien toiminnassa, harvennus- ja erikoiskäsittely kohteilla. Leimikon avohakkuu alueet on tullut käsiteltyä normaalisti, hyvin, mutta varsinkin ensiharvennusten tullessa vastaan, silloin alettiin pyrkiä pois kohteelta ja tilattiin lavettia siirtoon.
Tietenkin syynä voi olla, että kohteet, kohde oli päätehakkuukoneelle hieman sopimaton tai pelättiin ammattitaidon riittävyyttä, ja totutun tuottavuuden laskua, selityksiä ja vertauskuvia aina löytyi. Pahimmillaan leimikoita jäi kesken ja leimikon lopetus tehtiin sen pienen yrittäjän toimesta, jolla kalustokin oli astetta sopivampaa ja asenne kohdallaan nuoren metsän käsittelyyn.
Tällä hetkellä tilanne on tasapainossa. Metsä Gruup on parantanut nuorten metsien korjuun laatua ja Mhy.n korjuupalvelu on valinnut korjuu esimiehen joka rajaa ja ketjuttaa leimikot, hoitaa tie- ja varastoasiat ja hoitaa yhteydet metsänmyyjiin, ” tätä toiminta mallia arvostetaan myyjien taholta ” !
Suorittaja toikin hyvin esille niitä suurten alueyrittäjien vastuusta korjattavista puumääristä ja korjuun lisätöistä. Tässä markkina tilanteessa on hyvä työtilanne kaikilla puunkorjuuta tarjoavilla yrityksillä.
Ne talon pojat joista kerroin aiemmin, osa niistä on käynyt kokeilemassa sitä ison yrityksen aliurakointia, jokunen on tykännyt ja sopeutunut valmiiseen karttapakettiin joka työmaista singahtaa leimikko luettelona hakattavista leimikoista. Suurin osa pienistä yrittäjistä on kuitenkin tullut kärsineeksi pitemmistä seisokeista ja heikommista leimikko rakenteesta, eli ovat palannut hoitamaan itsenäisesti omaa toimintaa.
Metsänmyyjät lähes aina on tykänneet näistä pienen yrityksen tarjoamasta palvelusta, lähinnä harvennus- ja erikoishakkuun hyvästä työn jäljestä, sillon niissä on toteutunut paremmin leimikon erikoispiirteet.
Sahurin tarjoama leimikko valikko onkin pääosin sahapuun korjuuta, erikoispuilla lisättynä, näissä pienen yrittäjä etuna on ollut joustavuus ja vahva sitoutuminen ko. firmaan. Joustavuus tässä tarkoittaa työhuippujen tasausta ja erikoispuun maksimaalista talteenotto.
Itä-Suomessa, Ylä-Karjalassa on niitä isoja metsäkone yrityksiä, että pieniä 2-3 koneen yrityksiä. Isot yrittäjät on valtakunnan mitassa n. 10 suurimman yrityksen ryhmässä.
Kun liitymyminen EU:hun 90- luvulla toteutui niin täällä osa toimivista maatalousyrityksistä lopetti maatalouden ja suuntasi toiminnan metsään, eli syntyi uusia metsäkoneyrityksiä. Uudet yrittäjät oli yleensä nuoria, tottuneet tekemään töitä sesongin mukaan, ja olivat työtä pelkäämättömiä.
Isot yritykset on ottaneet vastuun isojen firmojen, kuten Metsähallitus, Tora Enso, UPM ja Metsä Groupin puunhankinnasta. Pienemmät yritykset on löytäneet yhteistyö kumppanit sahojen ja Mhy:n puunhankinnasta.
Yhteen vetona voisi todeta, että molemmille on löytynyt se oma mieleinen toimintaympäristö, jota myös metsänmyyjät pitää myönteisenä asiana !
Kiitos booritarinasta, tämä on askaruttanut myös minua !
Kevään ja syksyn pehmeyden aikaan korjatun leimikon varasto paikat ja kokoojaurat on monelle häisitsevän ja maalikolle erittäin häiritsevän ja pahan näköisiä. Ei ole ihmekkään, että avohakkuun jälkiä arvostellaan jo sen tienäkymän mukaan. Pahimmillaan urat ja kannot varastolla estää kaiken pienemmällä kalustolla liikkumisen.
Itä- Suomessa oli hyvää palvelua kaivuri- muokkaajalta kun muokkaaja yrittäjä tasoitteli tienvarsi laanit samalla kun kävi muokkaamassa hakatun aukon, yleensä veloitus oli n. yksi tunti / työmaa, jonka puunostaja maksoi. Tasaus palvelusta tuli puunostajalle mainos ja markkinointi keino vastuullisesta puunkorjuusta !
Hyvä lähtökohta leimikon sisältöön ja hakkuutapaan on metsäsuunnitelma tai vastaava, kuten edellä mainittiin.
Ostaja kohtaisia eroja on myös puunostajissa, toinen painottaa energiapuuta karsittuarankaa ja kokopuuta, silloin voi normaali- ja pikkutukin hinta olla ajankohtaista hintaa heikompi ja sahurilla vastaavat tavaralajit päinvastoin.
Tässä tarvitaan taas sen puolueettoman ammattilaisen apua ja neuvontaa !
Metsientytär, sinulla on oikea tapa lähteä liikkeelle ensimmäisessä oman tilan puukaupassa. Kun myynnissä olevalla leimikolla on juuri nyt hyvä kysyntä ja hintatao on edelleen nousussa kannattaa kääntyä myynnissä ja tarjousten vertailussa Mhy:n tai kokeneen metsäpalveluyrittäjän puoleen.
Kyseessä on arvokas leimikko kokonaisuus, esimerkiksi Mhy:n edusajan kanssa päivä leimikolla, ja tulevissa hoitokohteissa opastaa ja perehdyttää sinua alkuun metsäasioissa. Puukaupan tarjousten vertailun, puutavaralajien määrän, laatuvaatimusten, hakkuun valvonnan ja maksuaikojen vertailun jätäisin kyllä ammattilaisen tehtäväksi.
Kun ensimmäisestä puukaupasta jää onnistuisen tunne se lisää mielenkiintoa myös hyvään metsänhoitoon !
Metsätehon opas antoi mallin ja yleisohjeen leimikoiden rajauksiin ja niiden merkitykseen maastossa. Punainen oli lähes kaikilla toimioilla leimikon ja tilanrajan väri, ja sininen tarkoitti lohkon rajaa.
Kun metsäfirmat rakensivat metsäsertifikaatin ja toivat sen puunhankintaan ja korjuun ohjeisiin, silloin voi muodostua eri merkityksiä nauhojen käytöstä Metsätehon mallista.
PMP:n leimikoiden pystymitta-aikakaudella 75-85 oli markkaus nauhojen väriskaala runsaimmillaan, jotta koko suunnittelu ja korjuuketju ymmärsi ja muisti niiden merkityksen olikin jo metsäkämpällä pidettävän kurssin paikka !