Käyttäjän metsä-masa kirjoittamat vastaukset
-
Pankin sijoitusneuvonta paivä: Herätti sen verran mielenkiintoa, että kävin pankilla juttusilla. Nopea hyteen veto toi tunteen, että ei täysin paha.
XX- Private asiakkuussopimus vaatisi 100 tonnia ja siihen vaihtoehtona sijioitusneuvojan varojen hoito + kuuden kohdan palvelun sisältö alennuksineen tai itse hakea netin kautta omien aavistusten mukaan sopivat kohteet.
Onko kolleegoilla syntynyt näistä käytännön kokemuksia, hyviä tai huonoja, olisi ihan mukava kuulla niitä
Luotettava- tasapuolinen- asiallinen- kasvollinen ja markkinointi henkinen, siinä lienee meille Suomalaisille sopiva kumppani Puukauppaan ! ( hyviä arvoja palstalaisilta )
Ei tulava vilkastuva puukauppa-aika ainakan jää kiinni yhteyksien toimivuudesta. Esteenä ei ole myyjän ikärakenne, tiilojen siainti eikä myyjän muut kiiret, kaikille löytyy luonteva tapa päästä puukaupoille.
Metsä Group metsäomaisuuden hoitaja: on saanut toimivan sähköisen järjestelmä käyttöön jäsenilleen, joka on samalla tuonut vahvempia boonuksia, joita kartuttaa myös metsänhoitopalvelut. Itsellä on tämä kauppa muoto kokeilematta, vaikka jäsenyys onkin voimassa.
Sähköpostin kautta tapahtuva yhteyden pito ja kauppaneuvottelut on yleisin tapa Väli- Suomessa, jota tehdään paljon, koska osoite alkaa olla lähes kaikilla ja työpäivät myyjillä menee muissa touhuissa.
Ostohenkilön asiakaskäynnit on edelleen tärkeitä niille, jotka on olleet jo vuosikymmeniä hakkaamassa ja myymässä leimikoitaan. Siellä on syntynyt niitä voimakkaita tunne siteitä ostaja firmaan ja henkilöön. Siinä onkin se vuoden kohokohta, kun siinä onnistuu.
Suomessa on melkein 60 % metsistä yksityisten omistuksesta ja pian alkava lisä hankinnan tarve kyllä tavoittanee kaikki halukkaat metsänomistajat mielekkäille puukaupoille.
Aivan mahtavat on metsäteollisuuden puunkäyttösuunnitelmat lahivuosille ja eiköhän siitä konepaja teollisuuskin jotakin saa Suomessa !
Niin kauan kun metsäteollisuus puuta trvitsee niin järkevä leimikko menee aina kaupaksi ja oikeaan hintaan. Leimikko on valmisteltu myyntiä varten, juuri niin kun Apli sen kertoi , eli ennakkoraivaus, tiestö, juotourat, varastopaikat ja tarjoukset useammalta ostajalta.
Sahafirman ostaja, jolla on tavaralajivalikoima runsaammillaan arvostavat maanomistajan tekemää leimikon valmistelua myös rahallisesti.
Sahafirman ostajat käy yleensä kierroksen leimikolla, jolloin siinä selviää mitä jakeita leimikosta tulisi. Hyvät molemminpuoliset kauppasuhteet auttaa myös sitä heikomman leimikon myyntiä.
Viimmeisen viiden vuoden mitatut m3 määrät. Hakkuumäärä n. kasvu, eli 4,55 m3 / ha / vuosi.
Hakkuut harvennuksia + 1 km tielinjan aukaisu. Tukkit yht. 21.7 % pikkutukit + parrit 13,7 % loput kuituja, harvennukset 10 % nelosta, 80 % kolmosta ja 10 % kakkoskehitysluollaa.
Kaikkikaupat pystykauppoja, tilat Pohjois- Karjala / Kainuu
Palstalla on tullut esille oikeita huomioita maaseudun osaajista ja osa-aikaisiata toimioista metsässä.
Maaseutuyrittäjillä on kalustoa vajaalla käytöllä talviaikaan. Metsävarusteilla oleva traktorimoto, kaivuri vetävät metsäperävaunut ja hyvällä asenteella olevia tekiöitäkin.
Mielekäs toiminta metsässä vaatii kyllä kannattavuutta tehdylle työlle. Hankintakaupan tämän hetkinen hintataso ei kyllä kannusta tositöihin, koska hinta on ollut laskeva jo vuosia, eikä taida olla lähitulevaisuudessakaan hinnan suhteen parannusta tiedossa..
Kuitupuun hankintakauppa on laadullisesti helpompi toteuttaa ostajan toiveiden mukaan, mutta tukkilajien kanssa onkin jo enemmän laatu, mittavalikoima ja kaukokuljetuksen aikatauluttamista.
Isossa mittakaavassa tämä tuo epätiekoisuutta firman suunnittelialle, varsinkin silloin kun talvi alkaa kallistua kevääseen.
Väli- Suomessa on nyt kokeiluja yrittäjien toimesta tapahtuvasta ostosta, korjuusta ja kuljetuksesta käyttöpaikalle. Myyjälle tämä on pystykauppa, josta yrittäjä sopii sitten kaupat eri käyttöpaikkojen kanssa.
Ps.Toiminnan laajuus ja tulokset selviää muutaman harjoittelu vuoden jälkeen !
Kainuussa on paljon kaunista, Ärjänsaaren kaltaisiakin. Viisikymmen luku näyttää olleen siellä Kajaaniyhtiön henkilöstön vapaa-ajan, juhlien, ja nuorten leirien pito paikkana hyvin vilkasta aikaa.
Mutta eipä ne vihreät koneetkaan pahasti silmään sattunut nyt siellä ollessaan , koska hakkuuthan on pien aukkoja ja lieviä harvennuksia, jotka ei ylety läheskään rantaan asti.
Terveys hakkuut vain parantaa ja jatkaa näitä maisema arvuja vuosikymmeniksi eteenpäin, työthän siellä menee suunnitelman mukaan läpi vahvan talven aikaan.
Puukauppa asiat on aina yhteistyötä !
Kyllä pinolla käynnit ostajan kanssa on tarpeellinen silloin, jos vähän vielä siinä vaiheessa mietityttää katkontaan liittyvät asiat,kun tukit on jo katkottu ja pinossa. Joskusi siinä syventyy, jopa luottamustaja ja yhteistyötä lisäävä arvoja.
Tukki ja tavaralajitaulukot kyllä paljastaa kaiksta kappaleista niiden pituudet ja katkaisupaksuuden, siitä kyllä selviää helposti onko kauppasopimuksen ehdot toteutuneet. Näiden saatavuus ei ole ollut Väli- Suomessa ollut ongelma, koska sehän on firmalle myös hyvä markkinointi kanava.
Ps. Tukkitaulukko kertoo myös esim. paljonko olisi vaikuttanut 15 – 17 cm luokkien poistuminen ko. leimikossa, jos kyseessä on ollut perinteinen 15 cm kauppa !!!
Hankalaan tilanteeseen ovat joutumassa ne metsänomistajat, jotka on investoineet runsaasti uusiin metsätiloihin, esim UPM:n tilat. Hyvin monella tilalla hehitysluokka jakautuma painottuu kakkos- ja kolmos hehitysluokkaan, jota on runsaasti ja nelosta vähän.
Näissä tiloissa tukkiosuus on kertynyt kolmoskehitysluokan puustosta ja kun siitä tukkisumasta siirtyy vielä 30 – 40 % kuiduksi, joka on tullut maksettua tilanhinnassa tukkina, on siitä syntymässä raskas miinus pitemäksi aikaa.
Vastaavasti kuidulle ei ole kehittymässä lisäarvoa kovinkaan nopeasti, joten niitä olisi kasvatettava 10 -15 vuotta lisää, jotta kuitumäärän saisi puolitettua, ” tässä kohtaa aika on rahaa ” !
Uusiin kauppoihin Kainuusa ja Itä-Suomessakin on alettu ehdotella ja soveltaa 18 cm tukin latvamittaa.
” Tarjous voi vaikuttaa tarjouksena paremmalta kun se sisältää reilusti tukkia ”
Kyllä siinä on pitkäksi aikaa mielipahaa ja sulattelemista, 6000 € on mielestäni iso summa, jos kauppa on bruttona ollut esim. 1000 m3.
Joskus virheet ruokkii toisiaan, eli lähtotilanteessa jo tukki määrä yläkantissa, laadullisesti heikkoa, lahoa ja mutkaisuutta ja sitten vielä vähän tukki mittoja, alta neljänmetrin ei ollenkaan. Silloin siinä on jo hyvä alku harmilleseen lopputulokseen.
Silti siinä on voinut olla ammattitaitoinen ja aivan hyvää työn jälkeä tekevä motomies, mutta puutteellisilla mitoilla ei vaan löydy tukkilaatua ostetuille pituuksille.
Neuvoksi jatkoon suosittelen käyntiä aina työn aikana työmaalla ja vertailemalla ostettuja tukinpituuksia katkottuihin kappaleisiin ja katkaisuläpimittoihin ( tukkitaulukko ), suuntaa asialle antaa myös levällään olevat kuitukasatkin.
Ulkopuolinen korjuun valvonta tai tuttu metsämies on myös pieni panostus siihen harmiin jonka ko. tapahtuma omistajalleen synttää.
Jos korjuunvalvonnan tekee ulkopuolinen metsänhoidon neuvoja tai korjuupalveluyrittäjä silloin on viisasta pyytää kirjallinen raportti valvonnasta. Sen jälkeen on helppo jatkaa keskustelua puun ostajan kanssa.
” Työn teon aikahan metsässä nyt on ”. Kovat pakkaset on kyllä vaanimassa, jopa estämässä töiden edistymistä, mutta kyllä 20 – 30 asteen välillä koneet on töissä harvennuksillakin.
Etenkin myöhempi harvennus, jossa on pohjat raivattu ja poistuma valtaosin altapäin onnistuu hyvin, koska on tilaa suunnata kaato aukkopaikkoihin, eikä liika lumi ja aluskasvusto ole estämässä näkyvyyttä.
Kahden vuoron työ harvennuksellakin onnistuu kun leimikoiden valinta ainespuuharvennukseen on sopiva, pimeässä tehtävä vuoro on nykykoneiden valoissa jopa parempi, kuin pilvinen ja tuhruinen päivä.
Uusien harvennusleimikoiden kauppaakin kannattaa tunnustella vielä, koska kuluvan talven pakkaset on saanut aikaan erikoisen hyvät pohjat metsiin ja työt etenee siellä hyvää vauhtia, siinä voi yllättyä jopa myönteisesti.