Käyttäjän nuori isäntä kirjoittamat vastaukset

Esillä 9 vastausta, 401 - 409 (kaikkiaan 409)
  • nuori isäntä

    Terve,
    Maastolakia ollaan todellakin uudistamassa. Tärkein maanomistajaa koskeva asia on, että lain mukaan reitti voidaan rakentaa ilman maanomistajan lupaa hänen maalleen. Reitistä tulee siten pysyvä rasite omistajalle.

    Lakiin voi vielä yrittää vaikuttaa sillä se on laitettu julkisesti kommentoitavaksi ja siihen voi esittää omia ideoitaan. Aika kovaa keskustelua on puolin ja toisin asiasta käyty. Siellä vaaditaan mm. kelkkailun liittämistä jokamiehenoikeuksiin (=vapaasti ajella missä haluaa). Omat kommentit voi käydä antamassa vaikka googlettamalla: suomijoukkoistaa

    nuori isäntä

    Kurjelle:

    Otin laskun loppusumman (eli mitä jäi kemera tuen jälkeen maksettavaa) ja jaoin sitten sen kaivetuilla metreillä. Näin sain silloisen kustannuksen/metri. Vertasin sitä sitten pyytämääni tarjoukseen. Tosin täytyy tunnustaa, että urakoitsija on tuttu jonka laadunkin kyllä tiedän hyväksi. Tämä itse pyytämä tarjous tulee hieman edullisemmaksi. Tarjottu hinta jää ilmoittamasi hinnan alle.

    nuori isäntä

    Vuonna 2009 tehtiin meillä yhdelle alalle ojitus metsäkekuksen johdolla yhteishankkeena (sisälsi Kemera-rahaa). Tuossa tänään tarkistelin silloin kaivettuja ojametrejä ja kokonaiskustannuksia. Tuli siten varmistettua se epäilys, että edullisemmaksi tulee hoidattaa asia itse omin kustannuksin.

    Löysimpä muuten netistä tietoa tuohon ilmoitusasiaan, uusi vesilaki on tullut voimaan 1.1.2012 ja sitä on tulkittu ympäristöministerin raportissa 1/2012 (löytyy googlettamalla). Tässä siitä lainaus

    ”Ojittajan on tehtävä ilmoitus myös ojan kunnossapidosta silloin, kun ojan voidaan
    kokonaisuutena tarkasteltuna katsoa muuttuneen luonnontilaisen kaltaiseksi uomaksi
    (5:8.2). Laaja-alaisetkin kunnossapito-ojitukset jäävät ilmoittamisvelvollisuuden
    ulkopuolelle, jos niihin ei sisälly luonnontilaiseksi palautuneita uomia. Ilmoittamisvelvollisuuden
    puuttumisen vuoksi uomien mahdollinen luonnontilaisuus ei
    tule ennakolta ELY-keskuksen arvioitavaksi. Kunnossapidon toteuttamisen jälkeen
    luonnontilaa ja sen laiminlyötyä ilmoittamista ei taas pystytä enää osoittamaan.
    Ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ei siis ole uomien kunnossapidon osalta
    käytännössä mahdollista valvoa. Toisaalta erilaajuisia kunnossapito-ojituksia tehdään
    maassa vuosittain satoja, eikä ilmoittamisvelvollisuuden säätäminen koskemaan niitä
    kaikkia ole ollut mielekästä.”

    Toinen lainaus
    ”Vähäisenä ojituksena, joka ei vaadi ilmoittamista, voidaan pitää esimerkiksi pienen
    peltolohkon salaojitusta, pienehkön metsäkappaleen ojitusta tai rakennuspaikan
    kuivattamiseksi tarpeellisen ojan tekemistä omalle maalle.”

    Meillä ei ole luonnotilaisia uomia(tunnistaa kaivetuiksi), eikä ojia ole aikoinaan tehty puroihin tai noroihin.

    Kannattaa muuten lukaista kyseinen raportti se tarkentaa lakitekstiä aika hyvin.

    PS. tarkennan vielä, lainaukset ympäristömisteriön raportista 1/2012

    nuori isäntä

    Kyllähän tuo suunnitelma varmaan on hyvä olla olemassa, mutta itsellä mielestäni aika selkeä kuva mitä tarvitsee tehdä. Mutta vaaditaanko todella suunnitelmat tai jokin ilmoitus? Ojia tarvitsee avata jo senkin takia että saadaa ajoura palstalle. Tarkoitus siis tehdä ojan viereen penkkatie. Tähän tarkoitukseen vanha oja on ideaalisessa paikassa. Lisäksi pari ojaa on rajaojia joihin tarvitee jokatapuksessa tehdä kunnon ylitys niin miksei sitten samalla avaisi kokonaan sen vanhan ojan. Näiden lisäksi pitää kaivaa uutta ojaa noin 50m, että saadan palstan toisen pään ojien vedet purettua valtaojaan joka naapurin kanssa avattiin viime talvena. (Tiedän olisi silloin pitänyt kaivaa kaikki ojat auki).

    nuori isäntä

    Kyllä voi. Siellä muuten näyttää keskustelua syntyvän. Kovasti siellä toivotaan sallittavan kelkkailu missä vaan ilman maanomistajan lupaakin.

    nuori isäntä

    Aukustin kanssa samaa mieltä. Fingridin maksama korvaus ikuisesta käyttöoikeudesta on naurettava. Meillä metsänomistajilla ei vain ole kunnon edunvalvonta järjestöä joka asian korjaisi, valitettavasti.

    Mistä mönkkäri adressista Aukusti puhuu? Sellainen on mennyt minulta ohi. Vai tarkoitatko tuota Ville Niinistön alulle panemaa joukkoistamista mistä myös metsälehdenkin etusivulla kirjoitetaan?

    Siellä muuten kelkkailijat ajavat jo kelkkailua ja mökkäri ajelua jokamiehenoikeuden piiriin joten käykääpäs kirjoittamassa metsänomistajina omat kommenttine uudistuksen alla olevasta laista. Linkki löytyy metsälehden etusivulta

    nuori isäntä

    Olen Jeessin kanssa täysin eri mieltä. Pääosaa ei mielestäni näytellyt puusto. Vaan tontille tehty ilkivalta. Rinnastaisin mökki tontin enemmänkin omakotitalo tontiin kuin metsään. Vertaus: Jos tuore naapuri rakentaa omaa pihaansa ja päättää mullan loppuessa kuokkasta tarvittavan mullan kaivinkoneella naapurin valmiista nurmikkosta. Ei aiheutettua vahinkoa varmaankaan lasketa pelkästää otetun mullan mukaan? Silloin multa on osatekijä kovaussummassa. Kärsitty vanhinkohan on maa-aines, työt, koneet, nurmikko jne. mitä ikinäkään vaatii tilanteen saattamiseksi alkuperäiseen kuntoon. Tässäkin tapauksessa kaadettu puusto on osatekijä vahingonkorvaukseen pitää huomioida maisemahaitta (omistajalla kun on oikeus määritellä oman tonttinsa asu), latvuksien, risukkojen ja kantojen poisto, ajourien tasaus, uusien taimien hankinta ja istutus sekä kaikkeen tähän tarvittava työ se energia ja muut kulut. Tässä muutamia esimerkkejä josta todellinen korvausmäärä muodostuu. Mielestäni korvaussumma on oikeassa suuruusluokassa. Tapahtunutta ei voi mielestäni verrata puhtaasti metsässä tapauhtuneeseen vahinkoon, jossa on kaadettu muutama puu naapurin puolelta.

    nuori isäntä

    Tuo lasku esimerkki oli ainoastaan tarkoitettu selventämään, että kun puhutaan tehosta ja energiasta, ovat ne kaksi eri asiaa. Energiassa mukaan tulee tuo aikakomponentti.

    Todellisuus sähköntuotannossa ja kulutukseesa on aivan toinen kuten pähkäilijä tuossa kirjoitti.

    Suomen pienet vesivoimalat joissa ja koskissa tuottavat huippunsa monesti kevään ja syksyn aikana, jolloin kulutus on pienenpää.

    Yhteistuotantolaitokset (lämpö ja sähkö) seuraavat paremmin lämpötilaa. Tuulivoima ei taas seuraa lainkaan kulutusta(vain tuulta). Näin ollen Tuotantolaitosten teho ei ole kovin yksinkertaista määritellä joka tunnille. Tällöin vuoden tuotettua energiaa ei voida laskea tuolla tavalla mitä edellä laitoin esimerkkinä.

    Sähkön riittävyyttä täytyy tarkastella tehon kautta. Se hetkittäinen suuri tehon tarve on talvisin kovilla pakkasilla. Jos tuotannon teho loppuu kesken ja sähkö loppuu, ei paljon lohduta, että vuositasolla tarkasteltuna olemme energiaomavaraisia.

    nuori isäntä

    Täällä nyt näytetään sekoittavan kaksi asiaa. Puuntakaa puhuu Tehosta ja harrastelija puhuu energiasta. Puuntakaa ilmoittamat tiedot ovat oikein (tarkkahinta tuolle tunnille oli 300,01 eur/MW). Suomen 10 700 MW:n teho tuottaa energiaa vuodessa n. 10 700MW*8760h=93732000MWh. Energiatasolla suomi on jotakuinkin omavarainen.
    Teho tarkastelussa vajetta on pahasti, eikä sitä saada täytettyä olkiluodon uudella ydinvoimalalla.

    Tehovaje tilanteessa paikalliset sähköyhtiöt on velvoitettu tiputtamaan kuormiaan pois esimerkiksi sopimalla asiakkaiden kanssa(lähinnä yritykset) kuormien pois kytkemisestä. Tämä on se viimeinen hätäkeino. Tosin pahassa kantaverkon vikatilanteessa kuormien pudotus ei taida auttaa.

    J-vallalle tiedoksi: Fingridillä ei ole sähköntuottaja. Fingridillä on ainoastaan pari kaasuturbiinilaitosta ja vähän muuta tereserviä jotka käynnistetään tehovaje tilanteissa. Laitokset saadaan ylös 1-2 tunnissa. Fingrid vastaa ainoastaan kantaverkosta ja sen kapasiteetistä. Lisäksi Fingrid on taseselvittäjä. Sillä ei siis ole ”oma lehmä ojassa” kun puhutaan sähköntuottamisesta.

Esillä 9 vastausta, 401 - 409 (kaikkiaan 409)