Käyttäjän Olli Salli kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 67)
  • Olli Salli

    Tämä ketju pysyy listan kärkipäässä, joskaan ei näköjään itse sahaa koskevien juttujen takia.

    Minä sen sijaan satuin ostamaan juuri keskiviikkona 550XP G Mark II:n. Huomenna alkaa jokusen pitkän viikonlopun kestävä savotta kotipaikkani vanhojen laidunten ylispuukoivujen (100-120m3, tyvet tukiksi loput energiaksi) poiston kanssa. Toivottavasti saha kestää ja puut saadaan korjattua.

    No onhan siinä 2v takuu, mutta toki harmittaisi jos saha jumahtaisi kesken koivun kaadon.

    Toinenkin sahuri on tulossa kaveriksi niin siksi hankin itselle uuden sahan, hän tulee sahaamaan 543XPGllä jolla olen tähän asti polttopuusavotoita ja sen sellaisia tehnyt. On sekin jo 7v tms palvellut, vaikka ei kummoisen sahan maineessa taida ollakaan.

    Olli Salli

    Kyllä onneksi muutkin koittavat pitää myös metsien hyviä puolia näkyvillä ilmastoasioissa

    Olli Salli

    Tapauksessani saattoi sensuuri johtua siitä, että mukana oli linkki Luken julkaisuun. Vaikka pyytävätkin tuomaan lähteet faktoille.

    Linkeistä sanotaan ohjeissa, että ”saatetaan jättää julkaisematta”. Keskustelupalstalinkit ovat kokonaan kiellettyjä, varmaankin koska palstathan sisältävät aina enemmän tai vähemmän kuplautunutta ”öyhötystä” (kuten meidänkin :D)

    Ehkä HS sensuroijat pitävät Luonnonvarakeskusta mv-foorumin tms tasoisena tietolähteenä.

    Olli Salli

    Joo ei julkaissut sen paremmin Ylekään tuota pitempää “oikaisuani”. Harmi juttu, HSssä se olisi ollut ekojen kommenttien joukossa, mitkä saavat paljon näkyvyyttä.

    Molemmat kyllä julkaisivat lyhyen parin lauseen version, jossa vain kerroin että hakkuut laskivat jo, katsokaa Luken sivuilta.

    Sitten itse toimiin asiassa: Viikonloppuna luvassa yliskoivujen poistoa vuosia pusikoituneilta entisiltä metsälaidunmailta, mihin on tarkoitus täydentää keväällä tiheät taimikot tulevaisuuden hiilinieluiksi.

    Olli Salli

    Ei vissiin julkaissut HS kommenttiani missä kerroin että hakkuut laskivatkin kyllä jälleen viime vuonna 🙂 Nimittäin kaksi myöhemmin laittamaani lyhyttä vastausta muiden kommentteihin on jo näkyvissä, ja tuota hakkuumäärätietoa ei näy.

    Tällainen se olisi ollut:

    Viime vuonna hakkuumäärät tippuivat edelleen reilusti vuodesta 2019, johon ne puolestaan olivat pudonneet vuodesta 2018, joka oli runsaiden hakkuiden vuosi. 2020 oltiin hakkuumäärissä 17% alempana kuin 2018.

    https://www.luke.fi/uutinen/teollisuuspuun-hakkuut-notkahtivat-selvasti-alle-60-miljoonaan-kuutiometriin/

    Se on myös sanottava, että näillä näkymin kuluvan vuoden hakkuista tulee suuria. Se johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta, että on kunnon talvi, ja puunkorjuu onnistuu hyvin myös pehmeillä mailla.

    Hakkuumäärät tulevat sekä ylittämään että alittamaan keskiarvon myös tulevaisuudessa, ei se muuten olisi keskiarvo.

    Kiinnittäisin kuitenkin huomion myös siihen, että hakattua puuta on siirrytty juuri hiljattain käyttämään voimakkaasti puurakentamisessa, missä puun hiili on sitoutuneena yhä 50-100 vuotta lisää. 2020 loppu oli ehkä hiljaista hakkuissa, mutta puurakentamisen aloitusten ennätysaikaa.

    Mielestäni ihan tasapuolinen kommentti, toki hieman tuli naljailtua tuolle kauhistelulle, että on ollut keskiarvon ylittäviäkin hakkuumääriä.

    Miksiköhän tällainen sensuuriin sitten jääkään?

    Olli Salli

    Nyt on sekä Ylellä että HSllä juttu uudesta ilmastopaneelin raportista, ja varsinkin HSn jutussa kiinnitettiin kovasti huomiota siihen että tämän perusteella hakkuita pitäisi vähentää. Laitoin kommentin kuinka hakkuut vähenivätkin kovasti viime vuonna.

    Ylen juttu oli kyllä monipuolisempi ja siinä kiinnitettiin huomiota myös siihen että pitkäikäiset puutuotteetkin auttavat asiaan. Ja puhuttiin paljon teknologisista ratkaisuista esim. energiantuotannossa, mitkä toki ovatkin avainasemassa.

    Olli Salli

    Eipä se turvemaakorpi tuottavampi olekaan, vaan vähemmän, siksipä jatkuva sopii sinne, koska vaje tuotossa jää euroina pienemmäksi. Jaksollisen uudistuskustannukset olisivat kuitenkin samat tai suuremmat turvemaalla, ja niiden tuotto jäisi pienemmäksi.

    Lisäksi turvemailla jatkuva vähentää rajusti turpeen hajoamista, jossa muuten vapautuisi hiilidioksidia avohakkuun jälkeen. Kivennäismailla tämä maaperän hiilen vapautuminen aukolla on kertaluokkaa pienempää ja siellä taas jaksollisen varmempi uudistuminen ja mahdollisuus kasvattaa puuta tiheämmässä kannattaa hyödyntää sekä ilmaston että metsänomistajan rahapussin kannalta.

    Olli Salli

    Samoja Luken totuuksia sitä vaan joinain vuosina uutisoidaan ja joinain ei, miten sattuukaan sopimaan toimituksen tarkoitusperiin.

    Olli Salli

    Eikö muuten tällä palstalla ole mitään moderointia, että näitä pelkästään trollikommentteja heittäviä tyyppejä ei siivota?

    Olli Salli

    Mutta miten se on oikeastaan edes mahdollista, että valtionyhtiö Yle julkaisee näin puolueellisesti tiedot metsien hakkuista? Ei kai Ylen pitäisi voida ajaa mitään poliittisia, ideologisia tms tarkoitusperiä vaan jakaa tietoa neutraalisti. Eihän se ikinä toki ole täysin mahdollista kun inhimilliset ihmiset siellä ovat sitä tekemässä, mutta näin karkea juttu, että samoista luvuista uutisoidaan toiseen suuntaan isoin otsikoin ja toiseen suuntaan ei mitään, niin ei oikein nyt mahdu kansalaisen oikeustajuun.

    HS tietysti tekee mitä tekee kun se on yksityinen, kaupallinen media, joka tietysti julkaisee ne jutut millä ajattelee maksavia lukijoita pitävänsä ja saavansa lisää. Hakkuumäärien kauhistelut lienee kaupungeissa monelle ”mieluista” luettavaa.

    Pitää varmaan katsoa että mitä tapahtuu huhti-toukokuussa kun lopulliset luvut tulee ulos (nämähän oli vasta ennakkotiedot), tuleeko silloinkaan uutista edes Yleen –  jos ei niin kai tuosta voi valittaa johonkin Yleä korkeammalle tasolle (viestintävirasto tai liikenne- ja viestintäministeriö)?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 67)