Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Tappiota tulee, koska metsävähennys on vain 60% mutta samasta syystä maksoit puukaupasta veroa. Teit voittoa 10,5 rahaa miinus kulut, ei siitä montaa rahaa kuulukaan veroa maksaa.
Loogisesti metsävähennys pitäisi olla koko puuston (ei maapohjan) arvo ostetussa tilassa ja sen tulisi olla tilakohtainen. Mutta verottajan ohje on selkeä. Käytetyn vähennyksen lisääminen tilan myyntihintaan on myös järkeenkäypää.
Kuvion halkaisee tie ja otin ensin pickupilla sen verran kun järkevästi sai ja sitten kärräsin mönkijän kärryineen paikalle. Myös maaston puolella tuli pickupilla ajeltua sen verran kun pystyi.
Yhden 1 ha männikön ensiharvennuksen olen tehnyt niin, että ajoin puut itse pickupilla ja mönkijällä, puut käsin nostaen. Onneksi oli välillä apumiehiäkin. Nyt kakkosharvennus lähestyy tuolla kuviolla ja metsä on kyllä kivan näköinen kun mitään ajouria ei ole. Toista kertaa kuitenkaan tuskin tuohon hommaan ryhdyn.
Vaikka jatkuvassa kasvatuksessa hakattaisiin 100% tukkia niin se ei lopeta selluteollisuutta. Se vain vaikuttaisi tukin hintaan ja todennäköisesti toisi enemmän järeys- ja laatuperusteista hinnoittelua
Käytännössä jatkuvassa kasvatuksessa ei välttämättä saada enempää tukkia kuin jaksollisessakaan. Aina on tavalla tai toisella huonolaatuista puuta, joka menee kuiduksi vaikka kuinka yrittäisi vain tukkipuukokoista poistaa.
En tiedä onko jo käsitelty ketjussa mutta katsoin juuri eilen Janne Seppäsen videon, jossa hän ottaa kantaa konekokoon ensiharvennuksella. Pääpointit on tässä ketjussa jo tulleetkin esiin:
– Moto mahtuu kyllä kapeammallekin ajouralle mutta motoa pidempi ajokone ei. Ajokonetta pitäisi siis pienentää mikä syö tuottavuutta ja näkyy siten puun hinnassa.
– Jos ensiharvennus tehtiin pienillä koneilla niin kakkosharvennuksella pitää ottaa rivi puita pois ajouran reunasta, mistä helposti seuraa 6m leveä ajoura. Jos olisi alunperin tehty se 4,5m niin pärjättäisiin sillä.
Mulla vain 5:n yhdistyksen alueella. Tänä vuonna 2 jäsenyyttä, ensi vuonna 1.
Edit: korjaan olihan niitä 6, yksi unohtui kun oli aika lähellä toista (Uusimaa/Päijät-Häme).
Palvelualttius on varmasti paljon hehtaareista kiinni ja niin pitää ollakin. Pientilalliset tuovat vain hiekkaa kengissään MHY:n toimistoon. Omat tilani ovat sen verran monen MHY:n alueella, että ha/MHY jää aika pieneksi.
Totta, noin se varmaan menee.
Kilometrivähennyksiä voi tulla jo ennen kauppakirjan allekirjoitusta kun käy tutustumassa tilaan ja myös matka kaupantekopaikkaan on vähennettävissä.
Onko kyseessä ensimmäinen metsätilasi vai miksi hankinnat liittyvät juuri tähän tilaan?