Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Arvo on hieman alhaisempi kuin 10v sitten. Toki osinkoja on tullut hyvin, ihan verrattavissa Metsäliiton osuuksiin varmaan paitsi vähän enemmän veroa menee.
Tämä oli siis naapurin savotta. Tie hajosi pahiten siitä pinon kohdalta missä tosiaan ajokone oli kääntyillyt. Se 150m pätkä näytti ensin pahalta mutta siinä oli vain koneen teloista pudonnutta mutaa, joka sitten huuhtoutui ja kuivui pois. Muutamasta kohdasta sitä paikkailtiin.
Ei sentään mitään syviä uria tiehen tullut. Henkilöautolla pääsi edelleen mutta muutamassa kohdassa uusi murske oli antanut periksi ja oli tullut mutaisia kuoppia.
Ajokone oli ajanut metsätietä ilmeisesti välttääkseen kostean mahdollisesti upottavan alueen metsässä. Kosteassa paikassa ajaminen olisi voitu välttää myös tekemällä pinoja kahteen eri paikkaan metsätien varressa.
Viimeisin puukauppasopimukseni sanoo näin:
”Varastoalueen vuokrasta ja tienkäyttökustannuksista vastaa: Myyjä”
Tällä viitataan kai lähinnä siihen, että esim Metsähallitus perii teiden käytöstä m3/km taksaa.
Lisäksi sanotaan näin:
”Ostajan on korjattava rikkomansa aidat ja tiet ”
Eikös tämä tiheä siemenpuuasento ole jatkuvan kasvatuksen menetelmä? Maanmuokkaus ei käsittääkseni kuulu JK:n periaatteisiin eikä se muutenkaan olisi hyvä asia kun siemenpuita ei ole tarkoitus poistaa pikapuoliin, juuret katkeilee ja laho leviää.
@Mettämakuri tarkoitan karjankasvatusta yleensä. Maatalous on maailmanlaajuisesti suurempi kasvihuonekaasujen päästäjä kuin liikenne ja tämä johtuu lähinnä karjankasvatuksesta.
Navetassa biokaasuja ehkä pystytään ottamaan talteen ja hyödyntämään. Mutta minusta eläinten pitää saada olla vapaasti ulkona eikä häkissä koko elämäänsä. Kasvispainotteinen syöminen on ilmasto- ja eläinsuojeluteko ja tähän pitäisi myös valtiovallan tuki- ja veropolitiikalla rohkaista.
Pari vuotta sitten kun olin tekemässä puukauppaa niin ostaja totesi, että tie pitää sorastaa ennenkuin siinä voidaa puutavaraa sulan maan aikana ajaa. Ostajan vastuulla lienee esittää tällaiset vaatimukset ennen kauppaa. Hän oli ihan oikeassa, tie sorastettiin alkukesästä ja kustannukset jaettiin tien varressa metsää omistavien kesken normaaliin tapaan.
Oma hakkuuni ja puutavaran kuljetus tehtiin alkusyksystä ja tie kesti hyvin. Sitten MHY:n korjuupalvelu tuli naapuripalstalle marraskuussa. Ajokone ajoi noin 150m pätkää metsätietä edestakaisin hyvinkin kosteissa keleissä. Meinasin jäädä takavetoisella autolla mutaan jumiin kun kävin paikalla. En tiedä mitä naapuri olisi tehnyt mutta otin yhteyttä MHY:een ja hoitivat tien esimerkillisesti kuntoon seuraavana kesänä, toivat mursketta jne.
Päästöongelmat on tosiaan jo pitkälti ratkaistu, pitäisi vain toteuttaa. EU ja Suomi ajavat kaksilla rattailla muka ajamalla päästövähennyksiä ja samalla tukemalla eniten kasvihuonepäästöjä aiheuttavaa toimintaa kuten karjankasvatusta.