Käyttäjän Panu kirjoittamat vastaukset
-
Aika mustavalkoinen näkemys. Ei se niin mene, että juurikääpää joko on tai ei ole vaan sen leviämistä kannattaa tukahduttaa niin paljon kuin on järkevästi mahdollista.
Kaikkein paras tapa olisi tehdä kaikki hakkuut ja raivaukset mukaanlukien päätehakkuut talvella. Hieman tähän suuntaan olen itse siirtymässä lähinnä harvennusten osalta mutta teollisuus tietysti tarvitsee puuta ympäti vuoden. Myös puun hinta painaa myyjän vaakakupissa eikä talviharvennuksia aina saa välttämättä edes kaupaksi.
Viittaatko näillä prosenteilla lakiin metsätuhoista? Laki on aika lepsu ja itse lähden siitä, että kaikki havupuun kannot käsitellään riskiaikana.
Ainakin Laanian edustaja sanoi minulle tänä keväänä puukaupoista neuvotellessa, että giljotiinikourassa on kantokäsittely.
En sitten tiedä toimiiko paremmin, huonommin vai yhtä hyvin kuin sahaavassa kourassa. Äkkiseltään ajattelisin, että kattavuutta kantokäsittelyyn on vaikeampi saada giljotiinilla, leikkuujälkikin on jossain määrin murskaava.
Savotta-sarjan viimeisessä jaksossa Kittilässä motohakkuuta tekevä Riitta sanoi, että sielläpäin kuuset ovat melkein aina lahoja.
Juurikääpää ei Lapissa pitänyt olla. Onko meitä huijattu vai johtuuko laho jostain muusta kuten siitä, että ollaan liian pohjoisessa kuuselle?
Kuusikuidussa latvaläpimitta taitaa edelleen olla 7cm ja 5cm läpimittaista ei ole tarkoitus ottaa tyvipöllistä vaan viimeisestä pätkästä latvapäästä.
Uusimmalla videollaan muuten Janne Seppänen ihmettelee kun on kuitukokoista raivattu maahan ja noukkii niitä 50l runkoja sieltä ja tekee kuiduksi.
Ennakkoraivaustarpeeseen vaikuttaa mm. se otetaanko vain kuitua 6-7cm läpimitalla vai karsittua energiarankaa 3,5cm läpimitalla ja korjataanko myös kokopuuta energiaksi.
Aika paljon on tarjouksissa ollut muitakin eroja kuin hinta. Tarjotaan vain osasta pyydetyistä kuvioista, vaaditaan tai ei vaadita ennakkoraivausta, korjataan kesällä tai talvella, mitoissa isoja eroja, korjataan lepät ym. energiapuuksi tai jätetään ne koskematta, tehdään tekopökkelöä, riistatiheikköä ja ties mitä enemmän kuin sertifikaatti vaatii.
Pelkkää puun hintaa ei siis voi tuijottaa vaan harvennukset pitää saada tehtyä. Ennakkoraivausta tarjotaan 400-500€/ha ja toinen ei vaadi sitä, aika iso ero tulee siitäkin ensiharvennuksella.
Miksi? Poislukien tämä riskejä lisäävä osittainen korjuu, puut kasvavat joka kesä eikä ainakaan minulla hakkuut ole niin myöhässä, että poistuma olisi suurempi kuin kasvu.
Toivottavasti ei kuitenkaan toisinpäin tehdä, että kuuset jätetään pystyyn. On tuossa mäntyjen jättämisessäkin tuulituhoriski.