Käyttäjän Perko kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 4,161)
  • Perko

    Suomen irtautuminen Venäjän raaka-aineista on edennyt nopeasti, mutta täysi itsenäisyys vaatii vielä toimia. Erityisesti lannoitteiden, metallien ja energian alalla on tehty merkittäviä muutoksia, mutta uusia ratkaisuja on jo näkyvissä. Ruotsin ja Norjan malmikaivokset sekä Australian ja Brasilian raaka-aineet tarjoavat vaihtoehtoja. Kierrätysmetallien käyttöä pyritään lisäämään, mikä vähentää ulkomaisten lähteiden tarvetta.

    Energian saralla Suomi on jo pääosin irtautunut Venäjän kaasusta ja öljystä. Norjan ja Yhdysvaltojen nesteytetty kaasu sekä uusiutuvien energialähteiden kasvava osuus ovat muuttaneet energiamarkkinoita. Jäljellä on kuitenkin joitakin teknologisia riippuvuuksia, kuten tietyissä sähkökaapeleissa ja teollisuuslaitosten laitteistoissa.

    Täyden itsenäisyyden saavuttamiseksi Suomi tarvitsee pitkäjänteistä suunnittelua. EU:n kriittisten raaka-aineiden strategian tukeminen, kotimaisen jalostuskapasiteetin vahvistaminen ja vihreän siirtymän nopeuttaminen ovat keskeisiä askelia. Uusien kauppakumppaneiden löytäminen, että Suomi ei enää joudu riippuvaiseksi yksittäisistä toimittajista.

    Tilanne on muuttunut nopeasti, ja monet riippuvuudet on jo katkaistu. Lannoitteiden ja metallien osalta korvaavat ratkaisut ovat käytössä, ja energiamarkkinat ovat monipuolistuneet. Vielä on kuitenkin työtä tehtävänä, jotta Suomi voi olla täysin itsenäinen kriittisten raaka-aineiden suhteen.   Lähde; —   Finnwatchin analyysit riippuvuuksien purkamisesta.

    Perko

    ”Siirtomaapolitiikka” ilman sotilaita – luonnonvarat ja työvoima ulkomaisten etujen ohjailtavana.

    Tolopainen  puraisi suurta tahkoa!

    Nykyajan taloudellista valtaa ei usein levitetä aseilla vaan rahoituksella, sopimuksilla ja paikallisten päättäjien lobbauksella. Ulkomaiset yritykset ja sijoittajat ottavat haltuunsa arvokkaita luonnonvaroja kehittyvissä maissa, jättäen paikallisille vain murusia hyödystä. Tätä mallia on noudatettu laajalti Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa – ja se alkaa näkyä jopa Suomessa.

    Suomalaiset siirtomaat;  Uruguayssa eucalyptus- ja mäntyplantaasit ovat muuttaneet laajoja alueita yksipuolisiksi viljelymetsiksi, joiden tuotanto menee pääasiassa ulkomaisille markkinoille. Paikalliset asukkaat kärsivät veden vähenemisestä ja maaperän köyhtymisestä, kun kansainväliset metsäyhtiöt tekevät voitot. Saman kaavan nähdään Kaakkois-Aasiassa, missä öljypalmuviljelmät ovat tuhonneet sademetsiä ja riistäneet alkuperäiskansoilta elinkelpoisen maan.

    Suomessakin ulkomaiset sijoittajat omistavat yhä suuremman osan meidän metsistämme ja mineraalivaroistamme. Esimerkiksi Australian omistama Rio Tinto pyörittää Outokummun kaivoksia, ja ruotsalainen Sveaskog on kasvattanut metsäomistustaan Suomessa. Vaikka toiminta on laillista, se herättää kysymyksiä siitä, kenelle Suomen luonnonvarat pitkällä tähtäimellä todella kuuluvat.  Järjestelmä on hienovaraista, mutta tehokasta..!

    Kun luonnonvarat menevät ulkomaille, jää paikallisille vain tyhjät kädet ja rikki revitty ympäristö. Tämä on nykypäivän siirtomaapolitiikkaa – ilman sotilaita, mutta yhtä tuhoisana.

    Dole, Chiquita ja muut ”siirtomaatavarakaupan” nykyaikaiset hymyilevät kasvot.

    Perko

    En  tunne  ojitusjuttuja enkä suosysteemiä.  Kysy  vaikka MHY:n  asiantuntijalta jos oma vastauksesi ei  miellytä.

    Perko

    A J  , Olen joskus kirjoittanut jk sivulle valoon liittyen aiheesta.

    Kokeissa on havaittu, että puut, joilla on runsaasti valoa mutta liian vähän lämpöä, eivät hyödynnä valoa täysimääräisesti. Toisaalta riittävä lämpösumma ilman valoa ei riitä kasvuun, sillä puut tarvitsevat molempia toimiakseen tehokkaasti.  Kurkun kasvattajat tietää tämän myös.

    Harvennusten avulla voidaan tasapainottaa valon ja lämmön saatavuutta, mikä parantaa kasvuolosuhteita.

    Lähteet:
    – Heliövaara, K. & Väisänen, R. (2021). Ilmastonmuutoksen vaikutus metsien kasvuun.
    – Luke. (2023). Metsäkasvien fotosynteesin tehokkuus eri valaistusoloissa.
    – Tapion oppaat. Metsänhoito ja ilmastonmuutos.

    Metsän tuottoa voidaan parantaa huomioimalla sekä valon sekä lämmön optimaaliset olosuhteet, mikä edellyttää tietoista metsänhoitoa ja säännöllisiä jk- harvennuksia. Tällä tavoin metsästä saadaan enemmän hyötyä sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.

    PS:  Kysymykseen onko metsässä toteutettu?   Ei  ole sillä ”nimellä” ,  on nyt  vasta oppinut  oikeita  tiheyksiä ja kulmia ymmärtämään oksistoon.  —   ”Laboratoriosta ” on  saanut  ensimmäiset tulokset .

    Perko

     Jos nykyisessä metsässä jotain alkaa mennä pieleen  niin toistaiseksi syy on aina jaksollisessa metsänkasvatuksessa.    Huono jaksollisen tuottavuus jopa tappiollinen  vuosikymmenet .   Sellaiset ongelmat aukoissa  kulujen lisäksi.

    Perko

    Ei liene ongelma erottaa paljaaksi hakattua  eri-ikäisestä jatkuvan kasvatuksen puustosta.   Syyt ovat syvemmällä jos noissa erehtyy.  Aukon tuttavuudesta  täällä ei näytä olevan kiinnostusta se toimii puhtaasti.

    Perko

    Paljaaksi hakatuille on  tehty uudistussuunnitelma  jossa  menettelyt ovat lueteltu. Kuuluu aukontekijän käsiohjelmaan.

    Kieliopin korjaukseksi  suomenkielen adjektiivi; ”vain typerä kirjoittaa älyvapaa” !  meillä suomenkielessä on sanan pääte   – tön  eli älytön.    Esim,  paljaaksi hakattu on puuton alue .

    Perko

    Oli otettu  havaintokuva  rästiin jääneestä aukosta  ja  se on muka nyt muuttunut hölmöläisillä jk  kohteeksi.   Kertokaa  lisää niistä tuhokohteistanne.

    Perko

    Tehän olette käyneet kaikenlaiset metsät  nauhoittamassa ja tien varret ovat  litanaan  monen tasoista hoitoalaa  niin miksi  arvostelevat asiantuntijat  kaipaavat nähdä puustoa kasvussa, mitä se auttaisi.   Minuu ei kiinnosta kenenkään paljaat aukon numerot ollenkaan.   Tällä palstalla keskitytään  aukontuoton  syvimpään ytimeen.

    Perko

    Keskimäärin:   tuuli energia 30–50 GWh/vrk .  paljonko se on  MW  sähköä.  mitä mieltä raivooja on?

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 4,161)