Käyttäjän Pete kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 1,025)
  • Pete

    Tupla

    Pete

    Taneli kuvasi hyvin tätä räkämäntykeskustelua 🙂

    Mahdoton sanoa mitä siellä on. Voi olla, että nyt tukkiprosentti jää alhaiseksi ja voi olla, että arvokasvua olisi sikäli vielä saatavissa, että järeä oksainenkin runko kelpaa paremmin tukiksi kuin laiha. Voi olla niin, että yläharvennus on tässä huonoin vaihtoehto. Siinä hakattaisiin nyt isoimmat puut huonolla tukkiprosentilla pois ja jäljelle jäävien latvukset eivät enää toivu, eli niistäkään ei tukkia hakattaisi. Ja tuuli ja lumi katkoo niitä.

    Näkemättä paha sanoa, mutta kun sinne halutaan alikasvosta, niin alaharventaisin nyt ja hakkaisin sitten joskus ne valtapuut kun ovat järeytyneet reippaasti. Nyt voisi vetää harvaksi 300-350 runkoa hehtaarille asentoon. Harvempi puusto helpottaa sitten alikasvoksen säästämistäkin.

    Pete

    En usko tämän metsälahjahuojennuksen vaikuttavan metsätilojen kokoon tai metsänomistajien aktiivisuuteen juuri lainkaan. Huojennus on niin monimutkainen ettei siitä saa keskimääräinen metsänomistaja mitään selvää. Varallisuuden jakaminen aiheuttaa jännitteitä perheissä jos niitä ei ennestään ole. ”Verovapaus” tarkoittaa sitä, että kateus nostaa päätään.

    Tavallisesti kyse on muustakin omaisuudesta kuin metsätilasta ja lähes aina on tavoitteena perillisten tasapuolinen kohtelu. Metsälahjavähennys istuu tähän todellisuuteen hyvin huonosti. Luovutusvoittoverosta vapaa sukupolvenvaihdoskauppa on verotehokkain luovutustapa tämän uuden metsälahjavähennyksen jälkeenkin. Ja siiinä hyvin luontevalla tavalla liikkuu sitä rahaa jolla tasapuolisuus voidaan varmistaa.

    Olen samaa mieltä kuin joku tuossa edellä, että jos jatkaja on niin tumpelo ettei kykene ostamaan tilaa edes lahjanluenteisella kaupalla, niin tuskin hänen metsätaloudestaankaan mitään tulee.

    Erikoinen piirre tässä on se, että metsätalousyrittäjien etua ajava järjestö ajoi tämän huojennuksen läpi ja kuitenkin huojennus rajoittaa nimenomaan metsätalousyrittäjien metsäpinta-alan kasvattamista.

    Ja kannattaa sekin muistaa, että saattaa se iäkäs metsänomistaja tarvita itsekin niitä metsätuloja. Suurella osalla eläkkeet ovat tosi pieniä ja kun itse ennustaa jonnekin 30v päähän, niin oman eläkkeeni varaan en paljoa laske…

    Pete

    Sitkeässä istuu usko siihen, että tiheässä oksat karsiutuvat paremmin. Se toki pitää paikkaansa, että oksat jäävät ohuemmiksi jos tungosta on kunnolla, mutta oksikkuuslaadun ja järeytymisen välillä täytyy yrittää tehdä oikea valinta. Se on kuitenkin varmaa, että kun tyvitukin oksat ovat kuolleet, niin harvakaan kasvatusasento ei niiden oksien paksuutta enää lisää.

    En tunne lapin olosuhteita kovinkaan hyvin, mutta veikkaisin, että kannattaa keskittyä siihen, että tyvitukin oksat kuivuvat nopeasti (20-30 vuotta?) ja sen jälkeen tehdään latvukselle tilaa hyvinkin reippaasti. Järeys on laatukriteereistä kuitenkin ylivoimaisesti tärkein. Kuitupuun laadulla ei väitetä olevan niin väliä, mutt akuten tässäkin ketjussa mainitaan, niin järeyslaadulla on kuitenkin merkitystä.

    Räkämännikön tiukassa pitäminen ei paranna puun laatua vaan päinvastoin huonontaa sitä kun järeyskehitystä jarrutellaan. Järeys on ainoa järkevä keino jolla laatua voi parantaa. Ja niin se lukemattomilla ”räkämännikköhehtaareilla” paraneekin. Todella harvassa ovat ne männiköt joita ei kahden reippaan harvennuksen jälkeen tukkina hakata.

    Pete

    Kolmas ongelma on se, että kaivo ei anna sitä mitä on suunniteltu. Näin voi käydä peruskalliossakin. Asia selviää vasta kun järjestelmä on otettu käyttöön. Ylimääräisiä metrejä ei porailla varmuuden vuoksi.
    Oma lukunsa ovat toimijat jotka myyvät kokonaisuuden sellaisillekin maalajeille jotka eivät alkuunkaan sovellu maalämmölle. Esimerkki hiekka ja hietamaat. Asiakkaalle tämä ehkä kerrotaan, mutta kauppaahan kaikki haluaa ja jos asiakas nyt vaan kerta kaikkiaan halutaan maalämmön niin myydään se sitten.

    Yhteiskunnan ohjausta on se, että esimerkiksi uudisrakentamisessa edellytetään energiatehokkaita lämmitystapoja. Alimitoitusta ei kuitenkaan valvota mitenkään. Ilmasta veteen lämpöpumppukin kelpaa vaikka siitä tiedetään varmuudella, että kovalla pakkasella se muuttuu suoraksi sähkölämmitykseksi.

    Pete

    Alimitoitukseen on monta syytä. Hyvällä suunnittelulla ongelmia ei tule, mutta liian usein raha ratkaisee. Ensinnäkin nämä öljylämmitystalojen maalämpösaneeraukset. Ne edellyttävät aina pattereiden, eli radiaattoreiden uusintaa. Ilman suoralla sähköllä tapahtuvaa ”tulistusta” kiertoveden lämpötila jää kovilla pakkasilla liian alhaiseksi. Se ei ole ongelma jos lämmönvaihtimen (=radiaattori) pinta-alaa kasvatetaan riittävästi. Tai siirrytään vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Öljylämmityksellä kiertovesi lämmitetään jopa polttavan kuumaksi ja patterit ovat 1-2 lehtisiä. Kiertoveden lämpötilan laskiessa lehtien määrää, eli pinta-alaa täytyy kasvattaa.

    Toinen syy alimitoitukseen on budjettirajoite. Maalämpökaivon tai kaivannon toteuttaminen maksaa ja niistä tinkimällä kokonaisuuden hinta saadaan alas. Joskus tätä ei kerrota asiakkaalle, mutta usein se varmaan käydään läpi. Todetaan, että harvojen pakkasjaksojen aikana sähköä kuluu hieman enemmän. Nykyisellään asiakkaalle tästä koidu kovin isoa kulua, siirto ja sähkö myydään kiinteään hintaan.

    Pete

    Tämä meni yleiseksi lämpöpumppukeskusteluksi, mutta se ei ole yllätys:)

    Ja sen todisteluksi, että ainakaan omat ratkaisut eivät ole aiheuttamassa valtakunnan tason kulutuspiikkiä. Juusolla on ihan järkevän tuntuinen kokonaisuus, pisteet tuosta kiukaan ohjauksesta erityisesti. Minua ei, kaikella kunnioituksella, kunkin omat viritykset tässä kiinnosta kun i s o s s a kuvassa suurempi osa jättää sen perusmuurin lämmittämättä ja laittaa huoneen nurkkaan h-hallista ostetun patterin. Ja toimii mielestaan, ja ihan oikeutetustikin, valtiovallan ohjeiden mukaan kun kerran lämpöpumppukin on hankittu.

    Tätä valtiovallan ohjausta ja politiikkaa minä tässä kritisoin. Se johtaa pahimmillaan ja hyvin todennäköisesti jonakin tulevana pakkastalvena siihen, että sähköä joudutaan säännöstelemään ja siirtokapasiteetti saavuttaa maksimitason. Lämpöpumppuja erittäin voimakkaasti suosiva ja esimerkiksi alimitoituksesta välittämätön politiikka on merkittävä syy tähän. Siirtokapasiteetin riittämättömyys kulutushuippujen aikaan kyllä tunnustetaan asiasta vastuullisissa piireissä, mutta siihen reagoidaan vain lisäämällä kapasiteettia, kapasiteettia joka on 99,99% ajasta tarpeetonta. Ja se maksaa ja lasku lankeaa nykymallissa niillekin jotka eivät lisää kulutustaan kovilla pakkasilla.

    Pete

    tupla

    Pete

    On erikoista, että ns. Kuivana pito lämmitys ei ole yleistynyt lainkaan. Suomessa on lukemattomia kesämökkejä joita pidetään ”peruslämmöllä” talvellakin. Perustelu tälle on se, että ei haluta ”mökin hajua” ja että vesilaitteet ei jäädy. Vesilaitteiden osalta sulanapitoon on olemassa hyvin edullisia ratkaisuja, saattolämmitystä ja ei se putkiston tyhjäksi laskeminenkaan pitäisi olla ylivoimainen tehtävä.

    Mökin hajua torjutaan pitämällä olemattomasti eristetyt käkikellot plussan puolella vaikka seuraava käynti mökillä olisi vasta toukokuussa. Kuivana pito lämmityksessa sisälämpötila voidaan laskea reippaasti pakkasellekin, mutta kun sää lauhtuu, niin lämpötilaa nostetaan niin, että se on pari astetta ulkolämpötilaa korkeampi. Tämä parin asteen lämpötilaero riittää siihen, että rakenteet pysyvät kuivina ja mökin hajulta välttyy. Kevättalvella kun lämpötila sahaa päivällä plussan puolella ja yöllä pakkasella toimitaan niin, että sisälämpötila nostetaan plussalle. Kovien pakkasjaksojen aikana tällaiset kohteet eivät siis ole kysyntäpiikkejä kasvattamassa, päinvastoin kulutusta lisätään silloin kun vakituiset asujat vähentää, sään lauhtuessa.

    Pete

    Jätkä se ei nyt vaan ymmärrä. Ongelma ei ole se, että käyttääkö vuositasolla enemmän vai vähemmän vaan se milloin käyttää. Jos käyttää samaan aikaan kuin muutkin niin kärjistää kulutushuippua ja se tuottaa investointitarvetta. Sen seurauksena fingrid ja verkkoyhtiöt joutuvat rakentamaan ”moottoritien” joka niemeen ja notkelmaan vaikka 99,99% ajasta liikennettä ei ole yhdellekään kaistalle.

    Jätkää ilmiselvästi pännii mökkiläiset ja vastaavat. Heidän syntinsä määrä ei ole vakio. Sen aivan viimeisen karvan osuus siirtoverkon kustannuksista on häviävän pieni. Investointitarpeen osalta mökkiläiset jakaantuvat äärilaitoihin, ne jotka eivät käytä sähköä talvella eivät myöskään ole aiheuttamassa kysyntäpiikkejä. Ympärivuotisesti lämpimänä pidettävät mökit taas ovat pahimmasta päästä ainakin nykyisellään kun sähköllä se lämmittäminen tapahtuu tai ilmalämpöavusteisella sähköllä.

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 1,025)