Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Voi olla että kirjoitin vähän liioitellen.
Minusta tuntuu että Tolpan veikkaus 10000 Mwh tuulisähköstä toteutuu reilussa viidessä vuodessa, jo nuo kaksi hanketta tekee siitä liki viidesosan ja paljon on muitakin hankkeita juuri valmistunut ja tekeillä sekä kaavoituksessa. Pitää huomata että nyt nuo myllyt tuottavat markkinaehtoisesti puhdasta energiaa ja sijoitukset saavat halpakorkoista lainaa, joiden lainojen takaisin maksu alkaa muutaman vuoden rakentamisen jälkeen. Olisiko ollut viisainta aloittaa muutama vuosi myöhemmin myllyjen suunnittelu, kun nuo Sipilän aikaiset myllyt ovat lähempänä 4H toimintaa kuin merkittävää energian tuottoa.
Viimeisin tuulivoimala hanke on kansainvälisestikin mittava, 56 myllyä (1100 Mwh) Kristiinan ja närpiön rajalle, tai kyseessä kaksi hanketta jotka saumattomasti kiinni toisissaan. Reilun 400 miljoonan euron hankkeen toteuttaa Fortum 60% ja helen 40%, ainakin osan hankkeesta Fortum osti ruotsalaiselta firmalta pöytälaatikosta, jonka jälkeen hanke nytkähti eteenpäin. Valmis 2024 puolivälissä, vaikka töitä maastossa ei ole vielä alettu, että nopeasti noita pystytetään vrt. Ydinvoima. Tosin tuostakin mylly hankkeesta on aloituskokous pidetty 8 vuotta sitten. Nykyisillä sähkönhinnoilla ja huomattavasti tehokkaammilla myllyllä, suurilla puistoilla ja nopealla pystytyksellä kannattavuus on hyvä, jolloin hankkeet saadaan rahoituksen puolesta teko vaiheeseen.
Ympäristön kannalta nuo myllyt tietysti ovat monellatapaa kyseenalaisia, ydinvoima ehkä piirun mielekkäämpää. Meillä tuossa tullee myllyn jalka muutaman kymmenen metrin päähän tilan rajasta ja muuttuu hieman erämaisen rauhallisen sijainnin suoma virkistys arvo vuokra euroiksi.
Täytyy antaa Artolle tunnustusta. Teroitin Eia terän ns. tuplahampaiseksi ja ei tosiaan ole ongelmaa sahata pari päivää teroittamatta. Eka tankin jälkeen paras terä on aina poissa, mutta varsin hyvä leikkuuteho kestää ja kestää tosi pitkään. Että näin vuosia myöhemmin tämän vasta havaitsin. Kannattaa uskoa Artoa.
Stihl 241 on ainakin itselle sopivan kokoinen ja muotoilu muistuttaa Husqvarnaa. Eli en ole sahannut 261 stihlillä, mutta 241 on kyllä itselle ollut hyvä hankintahakkuulle riittävän väännön ja kätevyyden ansiosta. Jos paino ei ole mikään ongelma, ottaisin isomman ammattikäyttöön tehdyn Husqvarnan tai ison Stihlin, jos tuulenkaadot ovat etupäässä järeitä, eli Husqvarnan 50 kuutioinen tai jopa 60 kuutioinen malli. Bensan kulutuksella on merkitystä, eli lähinnä tankkausvälin takia, pikku stihlin (201) tankki on pieni, tuulenkaadon äärellä kestänee 30 min karsia ja pätkiä, jolla isoa runkoa pääsee puoleen väliin. En missään nimessä suosittele isoihin tuulenkaatoihin pienintä sahaa, katkaisut polttopuupituuksille sujuu parhaiten isolla sahalla.
Puoli kaksitoista olen raivaukset lopettanut, eli puoli kuudelta aloittanut. Paarmat rassaa viimeiset pari tuntia. Mukava touhuta aikaisin aamulla, kun tietää pärjäävänsä, jos lähtisi yhdeksältä töihin, voisi olla melko rankkaa. En ole vielä joutunut heräämistä aikaistamaan, niin näistä keleistä voi suht hyvissä voimissa täällä terassilla nautiskella aamun pikku työrupeaman päälle.. Eläkkeellä teen muuten useimiten aamut metsätöitä, se on herrojen herkkua, ymmärrän kyllä ettei kaikille sovi.
Kannattaa lukea ensin Havukka-ahon ajattelija ja sitten Konsta Pylkkänen etsii kortteeria. Eli saman sankarin tarina jatkuu tuossa jälkimmäisessä. Todellakin suositeltavaa lukemista. Vanhemmiten tuota tekstiä ymmärtää ja se hivelee aivonystyröitä, nuorena kun luin, ei tehnyt vaikutusta.
Mulla on luvussa Pentti Haanpään parhaat. Ihmisille kirjoitettuja juttuja iltalukemistoksi. Saatan kuvitella että Haanpää irvailisi tosissaan puuntuottajien kustannuksella, mutta paljon muitakin aiheita onneksi on. Monimuotoisuutta ei pidä unohtaa kirjojen luvussakaan ja toisaalta, jos omille touhuilleenkin voi välillä nauraa, onnen hetkiä tai ainakin huvia on tiedossa jatkossakin.
Tämä jatkuvan kasvatuksen agenda näkyy myös metsään.fi tiedoissa. Reilu 20 vuotias istutettu männyntaimikko on merkitty erirakenteiseksi metsäksi. No se erirakenteisuus, jos sitä on, häviää ensiharvennuksen ennakkoraivuussa, mutta jääkö kuviolle tuo leima ja mitä siitä seuraa. Kannattaa perata taimikot ja ennakkoraivuut totaaliraivauksena, niin jää nämä hämärät merkinnät kuvioilta. Salaiset kansiot jää meiltä näkemättä, ei voi kuin arvailla mihin noita merkintöjä käytetään ja tietysti välttää näitä erirakenteisuus leimoja raivaamalla tehokkaasti. Avohakkuu kieltoja odotellessa.
Eli hyvähän se on kun mahdollisuudet metsänkäytölle esitetään, ylläoleva kirjoitettu ihan vain yhtenä skenaariona metsänomistajan reaktioista merkintöihin, joiden tarkoitusta ei ole informoitu. Oisko niin että kun jotkut haluavat voimakkaasti jatkuvaa kasvatusta kokeilla, niin metsäkeskus informoi missä se on mahdollista. Voihan se olla että Suomelta vaaditaan avohakkuiden vähentämistä ja se tuolla hallinnossa tiedetään ja nyt toivotaan että jatkuvaa kasvatusta käytettäisiin niissä kohteissa missä edellytyksiä on. Parempi kun on niitä metsänomistajia, jotka noita oma-aloitteisesti kokeilee, kuin että metsäkeskus valjastettaisiin taas valvomaan hakkuiden toteutusta.
Luken tarkoitusperät voi tietysti olla mitä vaan, kuitenkin isojen firmojen korpikuvioilla pyritään jatkuvaan kasvatukseen ja sitähän täälläkin on jotkut peräänkuuluttaneet, miten fiksusti nämä suurmetsänomistajat toimii. Jos jokainen toimenpide ostetaan yrittäjiltä, alkaa heinäysten hinnoittelu olla kyseenalaista, kun lain puitteissa nuo eurot voi käyttää vaikka eukalyptuksen viljelyyn hieman nopeammalla kierrolla.
Aamulla kanamunan kanssa suolaa reippaasti ja puolenpäivä maissa vichyä veden sijaan. Illalla vielä magnesium tabletti ja hieman päivän ruokavaliosta riippuen kalsium tabletti myös.
Kanamuna on erinomainen proteiinin lähde, noita voisi olla fiksua syödä kaksi kanamunaa aamulla, mutta terveydenhoito-organisaatio on päässyt aivopesemään, niin tulee syötyä vain yksi. Kanamunassa on koko proteiinin kirjo ja rasvoja päivän tarpeisiin. Eli kolesterolin takia kanamunia ei suositella syömään useita päivässä, tuo kannattaa mittauttaa ennenkö alkaa kanamunia ahmimaan. Lannistumaton Luke söi 50 kpl kanamunia, oliko tunnissa, ja ongelma ei ollut sen jälkeen kolesteroli.