Käyttäjän pihkatappi kirjoittamat vastaukset
-
Odotetaan, minkälaisia tarjouksia tulee ja miten kauppakirjat laaditaan. Voi jatkua Mhy:n vahva rooli näissäkin kaupoissa, aika näyttää.
Katkonta ongelma poistuu.
Tapion ohjeissa on alaharvennus ohjeet ja yläharvennus ohjeet ja harvennusmallien uudistaminen on meneillään. Avohakkuussa vaihtoehtoja ei ole, jolloin runkohinta on läpinäkyvä kauppatapa.
Motokuskit tässä joutuvat taas hankalaan asemaan, jos metsänomistajan ohjeita on aiemminkin kuunneltu sekä kuuliaisesti yritetty noudattaa ja kuitenkin tulee korjuun ohjeistus firman puolelta. Hyvähän tämä kauppatapa on, jos puukauppa hinnoitellaan järeyden mukaan taulukosta ja hakataan lopulta metsänomistajan toiveiden mukaan.
Sopimus kulttuuri on banaanivaltion oligarkkien siveltimestä.
Esimerkki hiukan kaksijaksoinen hyvälaatuinen kakkosharvennus. Yläharventaen tukkiprosentti reilu 60 ja alaharventaen noin 10. Tukin keskihinta 60, kuidun 20.
10*60 + 90*20 =2400, eli alaharvennuksella tavaralajimenetelmällä keskihinta kuutiolle 24 euroa.
60*60 + 40*20 = 4400, yläharvennuksella tavaralajimenetelmällä keskihinta kuutiolle 44 euroa.
Mites se järeyden mukainen runkohinta huomioi tulevan hakkuutavan, jota ei ole taulukkoa plaratessa sovita, vai tuleeko maininta kauppakirjaan?
Nasdagin lumber price, onko lankun hinta, on noin 1500 dollaria, eli yli 1200 euroa ja noussut nelinkertaiseksi pohjista. Metsäteollisuus tai sahat mieluusti puhuisivat tasaisesta hinnasta, mutta nyt ainakin usan hinnat pysynevät pitempään korkealla ja tukin hinnassa tämä hiukan näkyy. Sellun hinnan nousu ja kotimaan tuotannon rajoittaminen raaka-aineen saatavuus ongelmien takia voisi jonkun euron kuitupuunkin hintaan tulevaisuudessa tuoda, tosin kuitupuun saatavuus ongelman kohdatessa huudetaan perinteisesti valtio apuun.
Aikamoinen ero, käyttääkö runkohintaa avohakkuulla vai harvennuksessa. Jos tätä ei tämän keskustelun jälkeen hahmota, lienee näkökulma suppea. Mitäs jos ohje tulee kuskille, harvenna sittenkin niin paljon tukkia kuin mahdollista. Nämä meidän motokuskit tietysti sanovat korjuuesimiehelle: onko runkohinnassa tämä huomioitu, jos ei ole, teen alaharventaen.
Kiireinen mies tuo jesse, kun kemera kohteiden kartoitukseen tarvitaan ulkopuolinen taho. Vai onko niinpäin että omassa päässä on valmista tietoa niin paljon, että kemera ehdot ei sinne ole mahtuneet. Mutta pääasia että tulee risukot kuntoon..
Noissa harvennuksissa on joskus yllättänyt, kun on ensiharvennuksella jo ronskisti otettu tukkia ja jätetty pienempiä tilalle. Jotkut nykyisin tietysti tätä vaatiikin. Että ainakin kauppaehtoihin sitten ehto alaharvennuksesta.
Monet raaka-aineet ovat pörssissä ja niiden arvo on noussut listautumisen jälkeen. Kiivaasti pörssissä käydään kauppaa raaka-aineiden futuureilla, eli luvataan ostaa vaikka kuparia tonni tietyllä hinnalla vuoden päästä, jotenkin tuo futuuri kauppa on sidottu reaalimaailmaan ja ohjaa raaka-aineiden hintoja.. Ehkä Visakallo valaisee raaka-aineen hinnanmuodostusta.
Moottorisahalla karsiessa kun jättää oksan tyngät, puu kuivaa hitaammin kuin moton kuorimat. Aika hifistelyä.. Kevät talven kuivatus kuoritulla puulla tuulisella ja aurinkoisella paikalla ja keskimääräinen painokerroin antaa noin arvon, mittaus on tietysti tarkka, mutta tavaran todellinen kuutiopaino voi olla vaikka 700 kg ja painokerroin ostomiehen valistunut arvaus taulukkoja apuna käyttäen 0,8.