Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 224)
  • TTL

    Tukkimitat yleensäkin on suuri mysteeri. Tällaista metsäsektorin ulkopuolista toimijaa ihmetyttää, miten se kuusen hinta voi yhtäkkisesti laskea 60 eurosta kuutio 25 euroon kuutio, jos mitat Suomessa muuttuvat 4,1 m:stä ja 16 cm:stä esim 4,1 m:iin ja 15 cm:iin.
    Kaivelin taasen vertailuaineistoa ”vapaan markkinatalouden” maista ja kuinka ollakkaan listalta sattui ensimmäisenä silmään Viro. Jos haluatte virolaisen vertailukohdan tukin hinnoitteluun, niin vilkaiskaapa vaikka http://www.actively.ee ja täältä ostame . Sekä kuusi- että mäntytukki otetaan 3,7 metrisenä ja 13 senttiin hinnan juurikaan laskematta (muutama euro kuutiolta) ja vielä lyhyempikin tukki 11 senttiin ylittää sellupuun kuutiohinnan selvästi.

    Onko äärimmäisen suuri hintaporras Suomessa kilpailun puutetta vai mistä se voi johtua?
    Tietysti kuusikymppiä pienestä mäntytukista on liikaa, mutta samoin hyvästä tyvitukista 50% liian vähän. Kun kauppa käy, niin ilmeisti ostajat ostavat ja myyjät myyvät tällä ”binäärihinnoittelulla”.

    TTL

    Havukuitujen hinnat ovat kovassa nousussa ”marginaalimarkkinoilla” Baltiassa. Nämähän heijastavat vähän kuin nousevat hankintahinnat lyhyen tähtäimen pulaa tavarasta.

    TTL

    Joiltain on voinut puuttua myös ennakonpidätystiedot puukaupoista. Johtuneeko samasta tradenomiharjoittelijasta vai puunostajien maksuhaluttomuudesta tai ilmoitushaluttomuudesta verottajalle.

    TTL

    Kolmen sentin ero minimi latvahalkaisijoissa voi olla vielä aika epäedullinen ”suurtukkisaannon” suhteen.

    Jos nyt vaikka katselisi 25 m ja 25 cm mäntyä, niin keskikapenema on 1 cm/ 1m ja latvapuolella hieman suurempi; ehkä jopa 1,5 cm/m. Tällöin pikkutukin lyhyet mitat pelastavat ”suurtukkisaannon” ja mielellään minimi latva tulisi olla 11 cm.

    Ongelma on aika veikeä, mutta meneekö rehellinen apteeraus niin, että ensin otetaan tukin mitat täyttävä osa tarkasti talteen ja sitten pikkutukkia, jos tulee. Normaalista männiköstä latvasta ei tule, jos halkaisijaero ei ole 4 cm ja minimipituus 3,1 m tai 3,4 m.

    TTL

    Sahan ”hukkapuu” voidaan käyttää energiantuotantoon. Jos saha sijaitsee edes jollakin etäisyydellä ”asutuksesta”, niin energiakäyttö on edullisempaa kuitupuullekin kuin selluloosan teko.

    Eikä Koskisella ollut jotain tällaista kytkentää?

    TTL

    Puukauppojen tekeminen on ollut yksityisesti verotuksen kannalta edullisempaa kuin yritysmuotoisesti, jos on ollut mahdollisuus käyttää metsävähennystä.
    Nyt elämme tässäkin suhteessa mielenkiintoisia aikoja: Yksityishenkilöiden pääomaveroja on korotettu ja yritysveroa on laskettu ja tulevaisuudessa ollaan pakotettuja laskemaan lisää tai siirtymään kokonaan Viron malliin.
    Yritysveron tuotosta on mielenkiintoinen laskelma päivän Hesarissa. Yritysvero voidaan käytännössä poistaa valtion talouden näkökulmasta, jos yritystuista luovutaan samalla. Laskelmassa ei ole edes huomioitu yrityselämän saamaa piristysruisketta verotuksen kevenemisestä tai poistumisesta.

    Koska yritysten verovähennysoikeuden voidaan katsoa olevan kuitenkin yksityishenkilön verovähennysoikeutta laajemman, alamme olla vedenjakajalla kannattaako metsätaloutta harjoittaa yksityishenkilönä vai yrityksenä. Trendi on, että muutaman vuoden kuluttua yritysmuoto on selvästi edullisempi.

    TTL

    Jos ei ole aivan akuuttia rahapulaa, niin voisi olla syytä odotella päätöksiä yhden puoli vuotta.
    Hallitus hädissään voi tehdä lähes millaisia päätöksiä tahansa. Ei ehkä ole ”varmaa” pinta-alaverotukseen siirtyminen vuoden 2014 alusta, mutta kyllä siihen pienet mahdollisuudet on.

    Hirveästi harmittelisi puunmyyjä maksamaansa 30-32% pääomaveroa tämän vuoden puukaupoista, jos pinta-alaverotukseen kuitenkin palattaisiin.

    TTL

    Jos aikoo toimia jossakin laajuudessa Virossa, niin kannattaa perustaa osakeyhtiö maahan. Itse ostin valmiin rajavastuuyhtiön (suomalainen oy eli vastuu rajoitettu sijoitettuun osakepäomaan) vuonna 2005.
    Kustannuksia tulee lähinnä kirjanpidosta noin muutama sata euroa vuodessa. Tämänkin voisi hoitaa itse, mutta ei tuohon hintaan pysty.

    Yhtiön etu on se, että rahaa voi pyörittää verotta yhtiön sisällä. Voitollisesta tuloksesta ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan, jos ei ota rahaa ulos yhtiöstä. Näin kaikki voittovarat voi sijoittaa bruttona edelleen uusiin sijoituksiin. Yhtiön alkurahoittaminen käy kätevimmin omistajan antamalla lainalla, tosin pankkilainakin on varsin kilpailukykyistä tällä hetkellä.

    Itse ostin valmisyhtiön Liivikas OÜ:ltä. Toiminta oli niin laadukasta ja tehokasta, että Suomessa nykyisin enään harvoin tälle tasolle päästään millään alalla.

    TTL

    Ehkä tärkein asia pohdittaessa hankintahakkuun kannattavuutta on kuitenkin leimikon poistettava puusto.
    Jos halkaisijaa (d1,3) 18-24 cm on paljon, niin ääritapauksessa tukkiprosentti voi vaihdella 20%-yksikköä.
    Kun kiinteistön omistajan ohjeilla tehdään 60% tukkia 60 euroa kuutioa ja kuitua 40% 30 euroa kuutio, jää keskihinnaksi 48 e/m3.
    Hakkuuoikeuden ostaja saattaa hyvinkin tällaisesta puustosta saada 40% tukkia (60 e/m3) ja 60% kuitua (15 e/m3). Nyt keskihinnaksi tulee 33 e/m3.
    Todelliset kustannukset (hakkuu+metsäkuljetus) ovat jossakin luokassa 10 e/m3 tällaisella runkotilavuudella.

    TTL

    Kaikesta puunmyynnistä kannattaa pidättäytyä ”tutkinnan” ajaksi.

    Siirtymänähän asia on yksityiselle metsänomistajalle järisyttävän suuri. Kaikki myyntivoitosta maksettu vero on ylimääräistä, jos pinta-alaverotukseen siirtyminen aikanaan tapahtuu.

    Oletuksena, että pinta-alaverotukseen siirrytään 2014 vuoden alusta ja kahden vuoden sisällä olisi tarkoitus tehdä 5000 motin puukauppa, tulisi metsäsijoittajalle maksimissaan noin 80000 euron tappio (netto!), jos hän hätiköi kaupan nyt myyntivoittoverotuksen aikana.
    Pinta-alaverohan tullee olemaan sama riippumatta siitä onko ”pinta-alalla” puuta vai kanervaa tai vaikkapa molempia.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 224)