Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset

Esillä 4 vastausta, 221 - 224 (kaikkiaan 224)
  • TTL

    Korkeat korjuukustannukset ovat kyllä mysteeri. Työvoima on siellä edullisempaa, samoin polttoaine ja koneet.
    Ehkä työkulttuurissa on vähän vielä hiomista. Samoin hakkuut eivät ole vielä myöskään niin kilpailtuja kuin Suomessa.Uskon, että viiden vuoden sisällä näistä tekijöistä johtuen puun pystyhinta nousee muutamalla eurolla Virossa, kun puunmyyjät oppivat oikean hakkuuhinnan.

    Puunhintaa kohottaa Virossa kuitenkin sahapuun alhaiset mitat. Yleisesti ostetaan 11cm latva, 3,4 m pituista tukkia. Jotkut sahat ostavat jopa 8cm ja 3,1 m.

    Kiinteistökaupan turvallisuus on Suomea korkeammalla tasolla. Kiinteistökauppa tehdään aina Tasavallan valtuuttamalla notaarilla. Notaarilla on yliopistolliset lakitieteen opinnot (myös tutkinto…) ja monen vuoden kokemus. Hän on tavallaan puolueeton asiantuntija ostajan ja myyjän välillä.
    Merkille pantavaa on myös kaupanteon oheiskulujen pienuus. Ainut välillinen kulu on notaarin palkkio (muutamia satoja euroja ostajalle ja myyjälle yhteensä) ja ostajalle rekisteröimismaksu (n 20 euroa). Mitään leimaveroa, kauppakirjan kirjoituspalkkiota, kaupanvahvistajan palkkiota tms ei mene.

    Kun eteläisessä Ruotsissa puukuution kauppahinta lähestyy kiinteistökaupoissa 70 euroa, ovat ruotsalaiset sijoittajat siirtyneet osin jo Länsi-Viroon ostamaan ainakin lähes samaa tavaraa 20-25 euroa kuutio.

    TTL

    Saa nähdä mitä rikkidirektiivin käyttöönotto tulee merkitsemään Suomen metsäteollisuudelle ja sitä kautta puunhinnalle. Viro on tässäkin suhteessa maantieteellisesti edullisessa asemassa ja omaa kohtuullisen maatienkin Keski-Euroopan kulutuskeskittymiin.

    TTL

    Keskimäärin tai lähes aina ostajalla on meidän puukaupoissa parempi asiantuntemus kuin myyjällä.
    Jotenkin tuntuu, että myyjä ”häviää” nykymenetelmällä enemmän: Erikoispuut saatetaan hinnoitella todella ylös, mutta saanto on ns. 0,6%. Katkonnat vaihtelevat ja niitä on tavallisen metsänmyyjän todella vaikea tarkasti valvoa. Osalle kauppasummasta jää saamatta korko (no tietysti puut kasvavat – jos kasvavat).

    TTL

    Maapallolla on nykyväestölle maata noin 2 ha ihmistä kohden.
    Tässä ovat mukana maapallon kaikki maa-alueet: Etelänapamanner, Sahara ja muut autiomaat, Pohjois-Kanada, Siperia, Grönlanti,…
    Täällä pohjoisessa sitä ei huomaa miten rajallinen hyödyke maa on. Jos lainsäädäntö antaa mahdollisuuden, niin on todennäköistä, että kiinalaiset ja intialaiset tulevat sijoittamaan ylimääräisiä miljardiaan Pohjois-Euroopan maihin.
    Jos vaikkapa Suomen maan kysyntä vain kaksinkertaistettaisiin, niin olisi mielenkiintoista nähdä mikä olisi hintajousto.

Esillä 4 vastausta, 221 - 224 (kaikkiaan 224)