Käyttäjän TV kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)
 • TV

  Kaikista suosituksista ja kehoituksista huolimmatta valinta kallistui Huskun 555 fxt versioon. Siitä on kuulunut paljon kehuja, että luotettava ja varmatoiminen saha, voimaa on varmasti riittävästi jos sitä joskus tarvitsee ja ajattelin että iso ukko kuntoilumielessä tekemässä ei säikähdä muutaman sadan gramman painoeroa. Fyysisiltä mitoiltaan vaikutti olevan hyvin lähelle saman kokoisia ja ehkä tuo putken lyhyyskin korjaantuu työtekniikkaa hienosäätämällä. Rxt olisi ollut etusormikaasulla, eli olisi ollut syytä vaihtaa kaasukahva ja kulmavaihde. Vaikutti työläältä, kalliilta ja varmaan sitäkin noituisi joskus jossain vesakossa. Stihl myös etusormikaasulla ja minusta turhan leveällä nuo kahvat sekä huonompi säädettävyys kuin huskussa. Autotune/m-tronic olisi ollut kiva, mutta enköhän pärjää ilmankin. Tuskin tuota tarvitsee jatkuvasti säätää, kun kerran hieroo säädöt kuntoon pienkonebensalle ja antaa olla. Käyttöä nyt kuitenkaan niin älyttömästi ole vuosittain, että polttoainelaatua vaihtelemalla säästäisi merkittävästi. Pienkonebensa on helppo, hyvin säilyvä, jokseenkin hajuttomat pakokaasut ja omien kokemusten mukaan säästää polttoaineletkuja jonkin verran, eli tuolla saa ehkä enemmän käyttötunteja huoltojen välillä, kun käyttö on vuodessa vähäinen ja käyttöaika varmaan sen seuraavat 20 vuotta. Jos sillä yhdenkään polttoaineletkujen vaihdon välttää seuraavan 20 vuoden aikana, niin oli sen arvoista. Ja luonnosta on mukavampi nauttia vähäisemmällä 2-tahdin käryllä.

  Eli tällä nyt mennään ainakin toistaiseksi. Uskoisin että kaikki olisi ajaneet asiansa, mutta joku oli valittava. Jaksaapahan pyörittää kovapalaterääkin paremmin, jos tekee sellaisia kohteita missä normaali terä tylsyy todella nopeasti. Niitäkin valitettavasti meiltä löytyy.

  TV

  Meillä vaan esimerkiksi sellainen tilanne, että varsinainen merkkiedustus on samalla liikkeellä sekä huskun että stihlin osalta, eli palvelu pelaa miten pelaa olipa oma laite kumpi hyvänsä. Siitä ei ole kokemuksia miten käy jos laite on muualta ostettu ja olisi takuu asia kyseessä. Aina on joutunut rahalla asioimaan ja silloin on palvelu ollut riittävän asiallista, ettei ole tullut selvitettyä muita vaihtoehtoja missä vehkeet voisi huollattaa.

  TV

  Eiköhän huskin virallisten kumppaneiden ole pakko takuukorjata kaikki, olipa ostettu heiltä tai muualta. Taitaa husku maksa viulut takuukorjauksista. Myyntikatteet on kaupalle niin pienet, että ei ne kyllä omaan lukuunsakaan noita hoida. Ja jos takuu on ummessa, niin taitaa olla aivan sama mistä on ostettu jos omistaja maksaa viulut. Siihen en osaa ottaa kantaa mikä on kanta ulkomailta ostettujen kanssa, mutta huskuhan niistäkin lopulta vastaa. Sinällään ei ole näin harrastehommissa väliä vaikka saha olisi huollossa pidempäänkin. Tehdään muuta tai sahataan vanhoilla. Paikalliset liikkeet suljin pois suoraan. Jos paras tarjous on +100€ siihen mitä saa jo monesta kotimaisen liikkeen verkkokaupasta, niin silloin heillä ei ole edes halua tehdä kauppaa. Raja vedetään siihen että hinnan pitää olla samalla tontilla muiden kanssa. Muutama kymppi ekstraa on vielä ok, mutta ei 3 numeroiset luvut.

  TV

  https://www.hylte.fi/husqvarna-555-fxt-metsaraivaussaha

  Tuo taitaa olla lähellä suomen halvinta lämpökahvaista ja muiltakin saa lähelle samaan hintaan. Eri asia sitten jos on tutun kauppaa. Mutta noihin ruotsin hintoihin saa laittaa liki satasen päälle toimituskuluista, kun taas suomesta saa monesti ilman toimituskuluja. Jos malttaa odotella alvit takaisin jälkikäteen, niin halvemmaksi jää herkkään suomesta.

  TV

  Juuri noinhan se varmasti pitäisi tehdä, mutta toisinaan iskee ahneus ja luulee että kyllä se siitä menee. Eipä vaan aina mene, mutta kokemus opettaa.

  Mutta noin yleisesti. Enemmän voimaa, enemmän vääntöä ja isompi kierrosnopeus akselin päästä + isomman terän halkaisijan tuoma lisänopeus kehällä. Kyllä sen täytyy jossain näkyä. En usko että jäisi yksikään puu pystyyn vaikka sahaisi 1kw ruohotrimmerillä, jos siihen laittaa kunnollisen terän ja pitää hyvässä iskussa. Mutta tottapa siihen on joku syy miksi ovat tehneet noita isompiaki. Kai se tehokkaammin leikkaa jos sitä jaksaa samaan tahtiin heiluttaa.

  TV

  Joo tuo trimmerin kahvaputki voisi olla helpoin ratkaisu saada kahvoja ylemmäs. Valjaissa kyllä riittää vara säätää saha riittävän alas, mutta kahvat jää harmittavan kauas, eli kädet loppuu kesken.

  Ei siinä missään nimessä ole kyse siitä, että omalla koolla olisi merkitystä. Terästä loppuu vauhti ja koneesta voima silloin kun se loppuu, oli kahvojen päässä kuka hyvänsä. Enemmän varmasti tekniikasta kyse. Kaltevia puskia sahaa, niin vasen reuna on jo kallistunut vasemmalle ja oikea reuna oikealle. Silloin sahausrako painuu kiinni. Jäähän se moottorisahan laippakin kiinni takakaltevaa puuta kaataessa, jos ei laita jotain väliin. Siinä jos vielä syöttää liian nopeasti, saati vahingossa sahaa väärällä kohtaa terää ja takapotku ohjaa terää vielä tomerammin puuhun, niin tietääpä tuon miten käy. Hyytyy ne pienemmät moottorisahatkin jos liikaa painattaa. Eipä siinä, ottaa sahan pois, kerää uudet kierrokset ja yrittää uudelleen. Kokemus opettaa välttämään näitä nalkkiin jäämisiä. Mutta ehkä riskimpi saha ja terävä terä hyvällä harituksella, niin kestäisi painattaakkin reilummin ennen kuin hyytyy. Toki sitä puskaa voisi haroa vaikka vähän ylempää jo poikki, jolloin siellä ei ole niin reilusti kallellaan olevia. Puhutaan siis noista rantapuskista, ei puista. Eli sellaisista 1-2m ylös ja maahan asti takaisin alas. Ei se sentään yksittäisen männyn kylkeen kovin herkästi hyydy, ellei painata kovin rajusti tai lyötä liikaa. Mutta omasta mielestä käytän kyllä sahaa sahana enkä lyömäaseena. Joskus voi toki livetä vahingossa jos sahaa väärällä kohtaa terää ajatuksissaan, mutta ne on sitten tapauksia erikseen.

  Ehkä se mihin itse ajattelisin sen voiman auttavan tulee esiin niissä tilanteissa, kun on tosiaan se iso sakea tyvien nippu vastassa. Kestäisi syöttää vähän reippaammin sinne puuhun, jos voima piisaa. Pienemmälle pitää antaa vähän vähemmän painetta ja enemmän aikaa sahata. Verrokkina 550 husku vs 192 stihl. Kun käy oikeen oksaisen kuusen kimppuun, niin isommassa riittää löyly pyyhkäisykarsintaan aika surutta, kunhan saa johinkin kanttiin sen verran tilaa että voi pyyhkäistä. Pienemmällä joutuu tavallaan sahaamaan oksa kerrallaan. Vaikka liike olisi sama, niin pienemmälle pitää antaa sitä aikaa sahata jokaista oksaa, kun taas isomman voi syöttää oikeasti pyyhkäisemällä ja oksat nöyrtyy voiman edessä. Lopputulos on sama ja kaikki oksat on poikki, mutta kyllähän se ison jälkeen tuntuu vähän turaamiselta pienen sahan kanssa operoida noissa isommissa karsintatöissä.

  Voi tuossa olla myös jotain perää, että isompi olisi pitkäikäisempi. Ainakin putkesta päätelle vaikutti selvästi jämerämmälle.

  TV

  Tekniikka ja kuntohan kehittyy tekemällä, tekee millä tahansa. Mutta kun hankitaan tonnin sahaa ja malleilla on hintaeroa verojen jälkeen 50€, niin hinta ei ole määrittelevä tekijä.

  Edelleen kun hankitaan tonnin ammattisahaa harrastekäyttöön, niin se kestää kauan. Edellinen 245rx täyttää tänä kesänä 25 vuotta, eikä siinä ole muuta vikaa kuin se, että itse en suosi ns. kolhoosiveheitä mitä käyttää kuka milloinkin. Eli oma on oma ja aina tietää tarkalleen missä kunnossa laite on kun sitä tarvitsee. Toki tuo 245 ei ole viimevuosina ollut kovin aktiivisessa käytössä, kun papalla alkaa ikä ja kunto tulla vastaan, mutta joka kesä joku on sillä jotain raivannut. Ja tietysti tuo papan kunnon heikkeneminen on ajanut myös metsät siihen tilaan, että käytännössä joka paikassa saisi tehdä jotain. 10 vuoden vähäisempi hoito kyllä näkyy tuollaisissa minun 30 vuoden elinaikana lähes läpi asti kertaalleen hakatuissa metsissä.

  Päädyin siihen, että ehkä se on viisain kallistua suosiolla niihin fxt malleihin ja unohtaa nuo rxt versiot. Saisi pidemmän putken, mutta tulisi etuaormikaasu ja loivempi eri välityksillä oleva kulma, joka olisi ehkä syytä vaihtaa. Eiköhän siihen lyhempään putkeen totu käytössä. Jossain kohtaa se on varmasti ketterämpi ja siitä on etua, jossain kohtaa taas toivoisi ulottuvuutta lisää. Pitää joustaa vähän enemmän polvista ja ehkä sitä tavallaan pakottaa itsensä tekemään työtä oikeaoppisemmin jaloilla kuin käsillä, kun joutuu vähän ottamaan askelta eteen ja joustamaan polvista lyhemmän putken kanssa. Pienempi vaara ainakin kolhia terää maahan liikkuessa, kun terä jää reilusti irti maasta.

  Näkyyhän tuo terä jäävän melko reilusti ilmaan Metsolan ukollakin ja ilmeisesti asiasta ei ole haittaa jos jossain vaiheessa noitakin on enemmän tai vähemmän ammatikseen heiluttanut.

  Sikäli voisi olla fiksua ottaa se 555, että saisi reilumman pesäeron tuohon 245rx verrattuna. Olisi selvästi isompi ja pienempi vaihtoehto. Toki sama minkä hommaan, niin en kuitenkaan käytä kuin omaa.

  Makustelin kuitenkin nyt tuota 245 oikeen ajatuksella. Siinähän specsit on 2kw ja 8.5kg tai siis ollut aikanaan, mitä lie nyt. 200mm uusi kiekko oli paikallaan. Verrokeissa siis 2.8kw/9.1kg ja 2.2kw/8.4kg.

  245 paino ei tuntunut miltään noilla xt valjailla. Sahasin puolenkymmentä tankkia jokseenkin yhteen soittoon, mutta tuossa nyt ei kauaa tankillinen kestä. Paino ei kuitenkaan näytellyt minusta roolia. Putki on vähän lyhyt, mutta sen kanssa pärjää. Peukalokaasu on itselle mieleinen. 200mm kiekko jäi yllättävän usein vajaaksi loppuunsa pienillä puilla, eli piti sahata kahta puolta, mutta en usko että isompi nyt älyntöntä eroa tuo tähän. Minusta kiihtyvyys ei ainakaan enää ole aivan huippuluokkaa, mutta jatkuvasti isoilla kierroksilla ajaessa kyllä pärjää. Ehkä välillä saisi olla riskimpi kampe, kun puskasta kaataa useita aivan vierekkäisiä isompia runkoja. Oli tuollaisia aika matalia mutta paksuja joukossa, joista ei olisi saanut edes yhtä kelvollista 3m polttopuurankaa. Latvavaurioisia ja vastaavia. Samoin noita rannan pusikoita oli melko työläs turata, kun yllättävän paksua runkoa on aivan vierivieressä. Melkeen joutuu aina välissä käyttämään sahaa pois ja hakemaan kierroksia, kun tuntuu että hyytyy ennen kuin koko puska on nurin. Siinä isompi voima voisi auttaa. Sektorisuoja puuttui ja siitä iso miinus. Monesti olisi nätti ottaa kaadetusta puskasta kiinni sektorisuojalla ja nykäistä edestä, kun alkaa olla jo niin paljon pientä risua nurin että ovat edessä (juuri noissa isoissa rannan pajupuskissa). Reppuraivurissa on sellainen koukku jolla olen tykännyt välillä nykäistä katkaistut puut nurin. Vastaavaa kaipasin myös tuohon.

  Se autotune kyllä kiinnostaa edelleen, mutta samoin kiinnostaa lisävoima. Paino ei ainakaan tuossa tuntunut juuri miltään, mutta hankala sanoa että onko sillä merkitystä lähteekö 100g vai tuleeko 700g lisää. Mahasta lähtee helposti kymppi tai kaksi, eli kyllä se keventää liikettä huomattavasti enemmän kuin 700g sahassa. Toki maha on kiinteä osa ukkoa. Ei paina hartioita vaikka olisi kymppi lisää, mutta 10kg reppu vs 20kg reppu on jo iso ero miten on pitkän päivän jälkeen hartiat jumissa. Vähän kuitenkin epäilyttää että mahtaako 800g eroa sahan painossa huomata kuinka radikaalisti tuollaisten valjaiden kanssa. Isompaa aserinkkaa minä kannan syksyllä metsällä mitä tuo koko härveli painaa ja hyvin se mukana tulee vaikka haulikko on vielä käsissä. Eli se 3kg käsissä, 7kg kivääri selässä, rinkka tyhjänä 3kg ja ainahan siellä on panoksia, kahvit, vettä ja muuta mistä äkkiä kertyy yksi 5kg lisää. Eli ukon lisäksi ollaan äkkiä lähelle 20kg lisäpainossa mitä kannetaan päivä samoissa maastoissa. Risuja jaloissa vähemmän, mutta ojan ylityksiä huomattavasti enemmän, samoin kilometrejä aivan eri malliin. Mutta taas toisaalta ne vaan kulkee mukana selässä. En heiluttele ja niitä edes takaisin.

  Mutta kyllä se valinta on silti kallistumassa vähän sinne 555 puoleen. Putki ja kulmavaihde näytti kaupassa jämerämmiltä ja isompi teho houkuttelee. Se autotune jää vielä kaivertamaan mieltä ja se on ehkä se isoin kynnys päätökselle tässä vaiheessa. Se 800g lisäpaino toki roikkuu sahassa mukana aina ja varmasti pitkälle tulevaisuuteen, mutta toisaalta kahta sahaa en hanki ja isommasta ei lopu voima kesken, jos joskus sellaista tarvitsee.

  TV

  No Stihl taas ei miellytä leveämpien kahvojen eikä etusormikaasun takia. Molempiin varmaan tottuu, mutta jos nyt harvoin ostaa, niin kannattaa miettiä pienetkin asiat loppuun asti. Ja Stihl on monesti kuitenkin pykälän kalliimpi, joten onko nyt sitten loppuunsa merkitystä ostaako huskun kahdella erilaisella kulmavaihteella ja varustuksella vai stihlin? Ompahan sitten kaksi eri varustusta olemassa.

  TV

  Mites runkoputken pituus? Fxt on lyhyellä putkella ja 24 asteisella kulmalla. Rxt puolestaan pidemmällä putkella ja 35 asteisella kulmalla. Pitkä mies kun olen, niin onko aivan järjetön ajatus hankkia rxt ja siihen metsäkäyttöön 24 asteinen kulma ja siimapää sitten 35 asteisen kulman kanssa heinikon niittoon?

  Minusta nimittäin nuo putket on melko lyhyitä. Saha kun roikkuu korkeammalla, kuin vaikka 20cm lyhemmällä tekijällä, niin silloinhan saha on vielä jyrkemmässä kulmassa ja lähempänä jalkoja. Joskus tahtoo olla työläs tunkea niin lähelle pajupuskan juurta, että yltäisi sahaamaan. Pidemmällä putkella ei tarvitsisi päästä aivan yhtä iholle. Loppuunsa ero on 10cm, eli voiko tuo olla merkittävästi kömpelömpi?

  Toinen mitä mietin, että kädet olisi ehkä luontevammassa asennossa, jos saha ei roiku yhtä alhaalla. Nyt on pakko pudottaa saha melko alas, jotta terä on järkevällä korkeudella ja saha hyvässä tasapainossa, eli terä hiukan irti maasta suoraan jalkojen välissä ja kahvaputki vaaterissa. Jos säätää kaiken muuten hyvin, niin terä on aika reippaasti irti maasta. Tulee joko pitkää kantoa, joutuu joustamaan polvista huomattavan paljon, joka tietysti isolla ukolla ottaa jalkoihin, tai joutuu painattamaan kahvoista reilummin alas, jolloin taas kädet on suorempana kuin tuntuisi luontevalta, eli silloin säätö on sama säätää suoraan niin, että terä on järkevällä korkeudella ja kaikki muu on ok, paitsi kädet on suorempana kuin tuntuisi parhaalta. Voi olla typerä ajatus, mutta tuli mieleen että onko joku toinenkin hullu testannut?

  Sillä ajattelin tuota toista kulmavaihdetta, että silloin olisi sama välitys kuin fxt mallissa ja pitällä miehelle varmaan lähelle sama teräkulma kuin lyhemmällä sahaajalla perus fxt mallilla.

  TV

  Joo sanotaan näin, että jos olisi leipä tästä kiinni, niin ostaisin varmasti pienemmän ja kevemmän sahan kohteille missä se riittää ja isomman sinne missä sitä oikeasti tarvitaan. Kilo lisää 5-6 päivää viikossa urakkatahdilla tehtynä ja pitkiä päiviä, niin varmasti vaikuttaa. Pitkä lauantai, lyhempi sunnuntai että ehtii ajella kotiin ja vähintään 5 päivää lepoa välissä, niin tuskin se suurta mullistusta se kilo tekee. Varsinkaan tämän kokoisella ukolla. Pienempi sahaaja voi huomata eron selvemmin.

  Toki ei sitä ylimääräistä painoa harrastelijakaan mukana huvikseen kanna, ellei sille painolle saa vastinetta muualta. Ja monesti pienempää laitetta on ketterämpi käsitellä, jolloin tuotos voi olla suurempi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 51)