Käyttäjän TV kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 51)
  • TV

    Täysin totta, että kokeileminen on ainut vaihtoehto selvittää asia varmaksi. Toki hyvä kuulla sellaisten mielipiteitä, ketkä on käyttäneet ainakin toista, mielellään molempia. Voi sitten pohtia omalla kohdalla miten paljon minkäkin tyyppisiä mielipiteitä painottaa.

    Sehän on selvä, että ainakin tässä vaiheessa pitkän tauon jälkeen kunto kohenee ja kokemuksen karttuessa työtekniikka paranee. Mutta silloin valinta on jo tehty ja uudessa valinnassa voi taas miettiä asiaa jo itsenäisemmin, kun edellisestä sahasta on pidempiaikainen käyttlkokemus. Tähän saakka sahaillut milloin milläkin lainasahalla ja siihen tulokseen olen tullut, että itselle haluan huskun (ergonomia ja säädettävyys itselle mieleisempi) ja ammattimallin (kiihtyvyys ja voima). Enää tarvitsisi päättää onko se isompi vai pienempi.

    TV

    Minulla taas on moottorisahan kanssa sellaisia kokemuksia, että isompi paino toki rasittaa, mutta niin tekee myös voiman puute. 550 huskusta olen tykännyt. Oksaisia kuusia karsiessa ei tarvitse kihnuttaa oksa kerrallaan, vaan menee kerta pyyhkäisyllä yskimättä läpi. Toki ajatus olisi hommata tuolle kaveriksi echon 2521 wes. Eli taas aivan äärimmäisen kevyt pikkusaha jossa ei ole voimaa nimeksikään. Mutta 192 stihliä käyttäneenä tuollainen kevyt pikkusaha on äärimmäisen kätevä joissain hommissa. Pieniä raivaussaha kokoluokan runkoja poistaessa saa karsittua rungon pystyyn ja jaksaa heiluttaa sahaa pään yläpuolella vaikka päivän. Jaksaa myös sahata ojasta yhdellä kädellä. Ja näppärä heilua sellaisen kanssa silloin kun karsittavaa on vähän. Esimerkiksi pienen koivikon harvennukseen ajattelin sitä näppäräksi vehkeeksi.

    TV

    Itselläkään ei sinällään se kilo painossa hirvitä. Lähinnä se mietityttää, että se kilo tulee vipuvarren päähän. Eli saako sahan siitä huolimatta säädettyä yhtä tasapainoiseksi käsiteltäväksi. Toki paksumpi putki ja isompi terä vielä pidemmän vipuvarren nokassa tasapainottaa toiseen suuntaan. Ja onhan siinä säätömahdollisuuksia. Tietysti jos se selän takana heiluva murikka on isompi, niin voihan sekin tökkiä enemmän jättöpuihin heiluessa, mutta tuskin ero on niin iso että huomaisi.

    Eli valinta on varmaan lähinnä voima vs autotune. Toki se ketteryys voi tulla jostain sellaista kautta huomaamatta mitä ei välttämättä hoksaa ajatella. Jos menen nyt liikkeeseen ja laitan molemmat vuoron perään roikkumaan valjaisiin, niin en kyllä huomaa eroa. Sama asia onko kahvitermari syksyllä rinkassa mukana tyhjänä vai täytenä. Ei tasan tarkkaan mitään merkitystä sillä litralla hyvien kantovälineiden kanssa. Mutta voi se pienempi olla muuta kautta ketterämpi, kuin suoranaisesti kilon painoerolla.

    TV

    Toisaalta tuota harraste hommaa voi verrata aika hyvin urakkahommaan. Kun aikaa on käytettävissä vain 2 päivää viikosta eikä edes joka viikko, niin siellä metsässä haluaisi saada jotain aikaan. Itse en harrasta niinkään lintujen laulun kuuntelua, vaan otan sen homman ihan kuntoilumielessä. Eli paljon aikaan lyhyessä ajassa ja mitä enemmän on hiki ja ukosta veto loppu päivän päätteeksi, niin sitä parempi.

    Lähinnä mietin sitä, että jos isompi on merkittävästi kömpelömpi käyttää, niin ukosta on veto loppu ihan yhtä lailla, mutta tuotos voi olla jopa pienempi. Eli ukko hyytyy ennen aikojaan.

    Joka tapauksessa tarkentavana pointtina tuo, että tekemisen mittarina on urakkaluntoisesti mahdollisimman suuri tuotos lyhyessä ajassa. Aikaa kun on rajalliseti, palstat niin kaukana kotoa ettei voi iltaisin käydä ja tekemistä on enemmän kun yksi mies ehtii tekemään, joten mahdollisimman paljon pitäisi saada aikaan joka reissulla. Leipä ei kuitenkaan ole tästä kiinni eikä raha toimi motivaationa, vaan homma lähtee ihan kuntoilutarkoituksesta. Nautiskelen luonnosta syksyllä metsästyksen yhteydessä ja koirien kanssa lenkkeillessä. Metsätöihin lähden pienentämään mahaa ja kasvattamaan kuntoa ja tarkoitus olisi saada mahdollisimman vähiin ne hommat, joista joutuisi muuten maksamaan vieraalle. Kaikkea en ehdi kuitenkaan itse tekemään, kun elämässä on muitakin kiireitä, joten mahdollisimman paljon haluaisi saada aikaan siinä käytettävissä olevassa aikaikkunassa.

    545 olisi varmasti sipakampi kampe, jos metsään menisi nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja ulkoilemaan. Mutta onko se niin paljon sipakampi kampe, että kuntoilu mielessä tekevä +100kg/190cm noin 30 vuotias entinen urheilija, nykyinen sohvaperuna saa sillä enemmän aikaan paremman jaksamisen kautta, kuin isommalla versiolla?

    TV

    Nostetaampa vanhaa ketjua ylös. Onko näistä reppuraivureista kertynyt millaisia kokemuksia nyt pidemmässä käytössä? Perinteisen raivurin ja 194 stihlin kaveriksi olen ajatellut? Miten juuri tuo Yksittäisten polttopuurankojen talteenotto sujuu tällä raivatessa ja auttaako ojanvarsien hoidossa? Perinteinen raivuri on aika hankala noihin ojanvarsiin, mutta tällä saisi ehkä reikää eteen ja pääsisi sahaamaan viistosti juuresta.

    TV

    Muistaakseni koneviesti on ainakin testannut noita ketjuja. Muistelisin että x-cut ja speedcut olivat nopeimmat leikkaamaan, mutta x-cut taisi olla hieman helpommin käsiteltävissä. En mene vannomaan varmaksi, mutta jäi sellainen mielikuva, että x-cut olisi ollut testin ”paras”. Voin muistaa väärinkin, joten joku voi lukaista ja oikaista väittämät faktoiksi.

    TV

    Ne passimiehet näkyy aivan yhtälailla ultracomilla ja trackerilla, jopa garminilla jos kaikilla on oma kalpula. Ei tuo nyt mikään kovin uusi hienous ole.

    Ja valtion maille ei tarvitse olla huonot pyyntimahdollisuudet itsellä. Riittää kun porukassa on riittävän monta jotka eivät kuulu seuraan jossa olisi hirvenpyyntimahdollisuus. Esimerkiksi oma tilanne on se, että mahdollisuuksia on montakin, mutta metsästän tuolla koska tykkään käydä kaveriporukan mukana jahdissa. Ei siinä itsellä tarvitse huonoja mahdollisuuksia.

    On noita tuttuja ja sukulaisia ketkä on hirviä pyytäneet kymmeniä vuosia, mutta eipä tunnu oukitel silti montaakaan miellyttävän. Kun ei kuulu, niin ei voi koiraa seurata. Hyvä jos teillä päin tykkäävät, mutta ei se puhelinta siitä paremmaksi muuta. Eikä se näyttökään kovin iso ole. Esimerkiksi k10000 näyttö on 6 tuumaa, note 9 näyttö 6.4 tuumaa. Ei tarvitse pikkunäytöltä tihrustaa. Ja ottaa 10 tuuman tabletin jos ei tämäkään riitä. Mutta sama se minulle on jos joku muu siitä oukkidoukista tykkää. Hieno juttu jos ovat löytäneet mieleisen puhelimen. Sanon vain oman kokemukseen perustuvan mielipiteen ja minusta se on täysi susi koko kapula.

    TV

    Suomi on iso maa, johon mahtuu monen sorttisia kelejä, seuroja ja pyyntitapoja. Kyllähän se valitettavasti monessa porukassa on mennyt siihen että koiramies menee metsään ja loput istuu citymaasturin vieressä passissa. On toki myös monia muita tapoja suuntaan jos toiseen. Itse kuuluun 4 eri metsästysseuraan ja vielä oma hirviporukka päälle valtionmailla. Noissa kaikissa pyydetään hirviä eri tavoilla. Kahdessa seurassa on vielä pitkä liuta pienempiä hirviporukoita, jotka pyytävät kovasti eri tavoin. Riippuu paljon maastoista, eli miten ja missä on hirviä, miten menee teitä, onko erityisen hankalakulkuista maastoa tai näkyvyyden takia toivotonta passitettavaa, minkä kuntoisia ukkoja porukassa on ja millaisia koiria löytyy. Jo pelkästään koira määrittää pitkälti sitä miten missäkin voi pyytää. On myös alueita joilla hirvet jää järkiään aina seisontahaukkuun, kun taas toisilla alueilla seisontahaukut on todella harvinaisia. Ja jopa saman kunnan alueella samoilla koirilla tulee isoja eroja, eli jossain ne saa elukat pysymään hyvin haukussa ja jossain saa olla passimiehet tarkkana, kun tahtoo aina ottaa karkot alueen ulkopuolelle, ellei passirinki katkaise menoa aikanaan.

    Itse en ole tuohon hirvijahtiin mitenkään erityisen innokas, vaikka muutama viikonloppu syksyssä menee aivan mukavasti kaveriporukalla jahdatessa. Tykkään liikkuvammasta metsästyksestä ja ylipäätään yksin pyytämisestä. Ei ole velvoitteita eikä rajoitteita millon saa jahdata ja miten. Jos kausi on käynnissä, niin lähtee pyyntiin kun siltä tuntuu ja lopettaa kun tuntuu olevan valmis sen reissun osalta.

    Mutta siihen puhelin asiaan. Jos majoittuu kuitenkin sähköverkon ulottuvilla, tai saa edes autossa ladattua puhelinta kerran vuorokaudessa, niin en näe mitään syytä mihin tuollaista 10 000 mah akkua tarvitaan? Olen metsästänyt liikkuvana koiran kanssa, jolloin omaa paikkaa ja koiran kulkua tulee tarkisteltua aika-ajoin puhelimesta. Olen myös harrastanut noita ruudun tuijotus jahteja. Molemmissa tuollainen normaali 3500-4000 mah akku riittää pimeästä pimeään, eli pärjää koko päivän vaikka aamulla lueskelee lehdet, päivän seuraa koiraa ja puhuu puhelimessa, illalla kestää vielä katsella päivän kuvat läpi ja analysoida päivän tapahtumat viesteillä. Yön yli laturiin ja taas mennään seuraava päivä. Jos on sen verran harva pää, ettei muista laittaa puhelinta lataukseen, tai olisi täysin sähköverkon ulottumattomissa, eikä halua virtapankkeja käyttää, niin silloin tuosta tiiliskivestä olisi jotain hyötyä. Muuten en kertakaikkiaan käsitä mihin sitä tarvitsee. Vaikka pyynnin pitäisi olla kuinka tehokasta tahansa, niin ei se sillä tehokkaammaksi muutu, että pystyy tuijottamaan ruutua 2 vuorokautta putkeen ilman latauksia. Jos se päiväksi riittää, niin mihin tarvitsee enempää?

    Sen olen myös huomannut, että moni ei edes tajua hölkäsen pöläystä siitä koiratutkan antamasta tiedosta ja silti sitä vahdataan herkeämättä. Nostaisivat vähän päätä ja katsoisivat ympärilleen, niin saattaisivat joskus nähdä varsinaisen kohde-eläimen. Ei osata lukea karttaa, eli ei osata hahmottaa missä suunnassa se koira on, kuinka kaukana se on ja mihin päin se on menossa. Ei osata tulkita koiran reitin, nopeuden, haukkulaskurin ja vastaavien tietojen perusteella mitä maastossa todella taphtuu, eli milloin on syytä valppauteen ja milloin ei. Ei se eläin ilmesty ruutua vahtaamalla ammuttavaksi, joten ei ole mitään syytä tuijottaa ruutua taukoamatta. Johan siinä menee fiilis koko jahdista, jos ei näe koko päivänä muuta kuin puhelimen ruudun. Kyllä se riittää jos silloin tällöin vilkaisee mitä tapahtuu ja keskittyy muuten tarkkailemaan ympäristöä. Katsoo sitten tiiviimmin, kun alkaa olla sen aika että saattaa tapahtua jotain jännää.

    TV

    Tuo oukitel on raskas taskussa. Meillä porukoissa osalla on käyttöpuhelimena noita ja eivät oikeen kehu arkikäyttöä. Miksi käyttää läpi vuoden tiiliskiveä, jos sitä varsinaista ominaisuutta, eli akunkestoa tarvitsee kerran pari vuodessa. Hirvimiehet on vielä yleensä niin lähellä autoa tai istuvat vähintään paikoillaan, joten aivan yksi lysti miten sitä latailee. Luuri saa olla jatkuvasti roikassa joko auton pistokkeessa tai virtapankissa. Itse harrastan enemmän liikkuvaa metsästystä, joten siinä täytyy vähän miettiä paljonko niitä johtoja roikkuu mistäkin. Silti aivan normaali akku on piisannut pimeästä pimeään. Ja joskus voi pelata varman päälle noilla kuorilla, jolloin puhelimesta tulee hetkellisesti oukitelin kaltainen halko. Osa taas käyttää erillistä tutkapuhelinta ja siinä tuo varmaan ajaisi asiansa.

    Mutta joka tapauksessa Oukitelin ongelmana on huono kuuluvuus. Ei se koiran paikkatieto hyppää siihen puhelimeen kuin tyhjästä ja kaikki muutkin tarpeelliset ominaisuudet, kuten soittaminen vaatii jonkin sortin verkkoyhteyden. Kai nuokin kiinan ihmeet pelaa kylän pinnassa ja esson baarissa, mutta ei niitä tuonne metsään auta raahata. Ei ole kerta eikä kaksi tänäkään syksynä, kun seuran oukitel mies on tullut katsomaan minun puhelimesta missä koira menee, käskenyt soittamaan ties minne, yrittämyt soittaa minulle huonolla menestyksellä, kun puhelusta ei saa selvää jne. Molemmilla sama operaattori käytössä (parhaiten alueella toimiva), mutta minulla vielä nippa nappa pelaa, oukitelilla ei kentät riitä.

    TV

    Oukitellejä on monella tutulla ja itsellä oli hetki työpuhelimena, eikä sellaista enää toista tule. Mitään muuta hyvää en siitä löytänyt, kuin ison akun ja sekin tympii raahata mukana aina, kun normaali käytössä puhelimen akku kestää päivän kaikissa muissakin. Kestävät yhtälailla iskuja ja vettä nuo muutkin, mutta tehoa on enemmän, puhelin ei töki ja kuuluvuus on aivan eri tasolla. Oukitellin antennit on niin onnettomia, että eihän ne kuulu muualla kuin kylillä. Turha viedä metsään puhelinta joka painaa kuin tiiliskivi, eikä sillä saa yhteyksiä mihinkään. Itsellä on aina esimerkiksi metsällä bluetooth päällä, gps päällä ja karttaa seuraan melko aktiivisesti. Silti noten akku kestää +12h, eli pimeästä pimeään. Noihin saa myös akkukuoria, eli jos oikeen kovaa käyttöä, niin laittaa suojakuoria vastaavan kuoren paikalleen, joka samalla lataa puhelinta. Tuon saa kuitenkin pois ja ne loput 360 päivää vuodesta selviää ilman tiiliskiven kuskaamista.

    Pahoittelut jos joku pahoittaa nyt mielensä kun hänen puhelintaan haukutaan, mutta niin paljon noita netissä kehutaan ja käytännön kokemukset itsellä ja lähipiirissä osoittaa aivan toista, joten hyvä sanoa välillä ääneen myös vastakkainen mielipide.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 51)