Puuntuottamista ruuhkavuosissa

Alkava yritys, kaksi alle päiväkoti-ikäistä lasta ja yrittäjänä työskentelevä puoliso. Minulla ei ole ollut moneen vuoteen tarvetta keksiä vapaa-ajalle harrastuksia. Vapaa-aikaa ei perinteisessä mielessä ole.

Elämäntilannettani kutsutaan nimellä ruuhkavuodet. Ruuhkavuodet ovat tuttu ilmiö monelle pienten lasten vanhemmuuden kokeneelle.

En valita, itse olen tilannettani halunnut ja koen viettäväni tähän astisen elämäni onnellisimpia vuosia.

Lasten ja yritysten lisäksi meillä on hoidettavana reilun 50 hehtaarin metsätila. Metsätilallemme voisi upottaa rajattoman paljon työtunteja, metsätila ei ole koskaan valmis. Metsäpohjan risuista siistimisen jälkeen voisimme aina vaikka mennä heinäämään taimikoita.

Rajoitetulla metsänhoitoajalla joudumme pohtimaan mitkä metsänhoitotyöt ovat oleellisimmat pitääksemme metsätilamme kokonaisuudessa hyvässä kasvukulmassa. Olemme päätyneet tekemään itse ennakkoraivaukset, istutukset ja taimikonhoidot.

Tekisimme myös ensiharvennukset, jos meillä olisi enemmän metsänhoitoaikaa. Ensiharventaminen on mielestäni hauskinta metsänhoitoa ja antaa ruumiille parasta kuritusta kestämään arjen haasteita. Pöllien siirtelyn jälkeen elämä tuntuu kevyeltä.

Vietämme kesälomamme poissa kaupungista ja saamme kerrytettyä helposti kymmenen täyttä työpäivää vaikka kävisimme hellepäivinä uimassa ja tekisimme kesäretken kotoiseen Suomeen. Metsänhoito ei saa pilata lastemme kesälomia vanhempien painaessa koko loman pelkästään metsähoitotöitä.

Pöllien siirtelyn jälkeen elämä tuntuu kevyeltä.

Työpäivistämme muodostuu täysimittaisia tehdessäni vaimoni kanssa yhtä paljon metsänhoitotöitä. Toinen lähtee aamupäiväksi metsään ja toinen iltapäiväksi. Metsänhoitotyöt etenevät ja molempien mieli ja vartalo saavat hyvää energiaa talveen.

Syksyn ja kevään metsänhoitotyöt jäävät pois metsätilamme vähäisen majoituskapasiteetin vuoksi. Metsätilallamme on lämpimänä majoituskapasiteettinä muutaman neliön saunamökki. Mökissä kaksi ihmistä nukkuu mukavasti, neljä ihmistä täyttää mökin koko lattiapinta-alan. Kesällä homma toimii osan porukasta nukkuessa yönsä teltassa. Teltassa saa hyvät unet kolmen raivaussahatankillisen, grillatun päivällisen ja saunan jälkeen nuoremman polven tuhistessa lapsen untaan vieressä.

Metsä antaa taloudellisen tuoton lisäksi ruumiillista hyvinvointia. Ilman kesäisiä metsänhoitotöitä vartaloni rapistuisi. Kävin nuorempana kuntosalilla monen monta kertaa viikossa. Nykyinen haave olisi käydä pari kertaa viikossa. Toteuma on kerran kahdessa viikossa. En ole keksinyt miten saisin mahdutettua aamu kuudelta alkaviin ja illalla yhdeksän jälkeen lasten nukuttamiseen päättyviin päiviini lisää kuntoliikuntaa.

Onneksi meillä on metsätila, kesäiset metsänhoitotyöt auttavat pitkälle talveen ruumiin ja mielen saatua kunnon latauksen kesän aurinkoisina päivinä.

Kirjoittaja on koneenrakentaja ja puuntuottaja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut