10-kasvukautta kasvaneen koivikon harvennus.

2013 keväällä peltoon istutettu koivikko alkoi näyttämään yllättävän tiukalta. Harvennuksessa suurimmista poistettavista puista tuli kolme ”kolmosen kuitua” Useimmista kaksi, joistain ei mitään. N.70cm pituiset taimet istutti edellinen omistaja keskimäärin vajaan kolmen metrin välein kyntöpalteeseen. Ala on pieni n. 0,5ha ja poistetut puut menivät polttopuuksi, joten poistumaa on vaikea arvioida. Otin pois selvästi huonot ja alle jääneet. Voisin kuvata ja mitata jääneen koivikon kunhan kerkeän.

Kommentit (5)

  1. Mikä oli runkoluku ennen harvennusta?

  2. Koivun tyvessä on valitettavasti keskilahon alku.Itsellä on kokemuksia peltoon istutetusta (visa)koivikosta, jossa melkein jokaisessa on keskilaho, istutettu v. 2005. Onko jokin ravinnepuutos? Kuivakorven koivIkko saattaisi olla vielä pelastettavissa oikealla terveyslannoituksella, jos on kyseessä ravinnepuutos.

  3. Jos istutusväli on ollut molempiin suuntiin se vajaa kolme metriä, niin se tekee n. 1200 kpl / ha.

  4. Enpä tuohon keskilahoon kiinnittänyt huomiota. Hyvä huomio. Tänään kävin vähän kuvaamassa ja mittailemassa. Täytyy huomenissa tutkia tuliko julkaisukelpoista kuvaa. Otin pari koealaa ja istutustiheys on ollut aika tarkkaan 1200r/ha. Viime syksyn harvennuksen jälkeen runkoluku on n. 800. Keskiläpimitta n. 13-14cm ja keskipituus +10 metriä.

  5. Mukava pikku uutinen joka tapauksessa – istututin samankokoisen koivikon viime keväänä peltoon: mukava nähdä, onko kasvu Pirkanmaalla yhtä nopeaa kuin jutussasi kerroit. Kiva kun kirjoitit!

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat