42-vuotias harvennusleimikko Keski-Suomessa

Tehtiin toinen harvennus vähän aikaistaen, jotta saatiin lumituhopuut kerättyä. Puuta kertyi n 60 m3/ha, josta n 17 % tukkia. Runsaan 10 vuoden kuluttua vielä yksi harvennus. Tästäkin kertyi heikosti tukkia. Syynä paljasjuuritaimien aiheuttama lenkous.

Kommentit (17)

  1. suorittava porras

    Kuvan metsä näyttää vielä kohtuullisen hyvältä ja jopa keskivertoa paremmalta. Oikein valitut poistettavat puut parantavat tilannetta päätehakkuuseen mennessä. Kohteen hyvä ennakkoraivaus on ensiarvoisen tärkeää ,jotta harventaja onnistuu puuvalinnoissaan. Motokuski ”olettaa” hyvin helposti puskan sisällä kasvavan rungon säilytettäväksi ja valitsee mieluummin poistettavan rungon hyvältä hollilta. Laadun kannalta olisikin pitänyt tehdä juuri päinvastoin. Mo ottaakin suuren riskin jos laiminlyö ennakkoraivauksen . Raivauskustannus on vain pieni osa siitä ,mitä menetetään väärien valintojen ja korjuuvaurioiden seurauksena.

  2. suorittava porras

    Timpalla tuo raivausasia on ok. Monilla valitettavasti ei.

  3. Kiitos vaan kehumisesta. Tällä kertaa se oli kuitenkin aiheetonta, sillä tuolla kuviolla ei ollut raivaustarvetta, mikä on tyypillistä useilla muillakin meidän kuvioilla.
    Toki silloin on tehty ja jatkossakin tehdään ennakkoraivaus, jos siihen on aihetta.

  4. Hieno metsä. Hyvä timppa

  5. metsä-masa

    Tältä se harvennettu metsä näyttää kun sen lähtökohta on kunnossa, siis ei näkyvyyttä estävää aliskasvustoa. Motokuljettajakin saa hyvän mielen ja tulosta aikaan !

    Tässä kaupassa ei tainnut olla parrulle ja pikkutukille kauppaa ?

  6. Onpas hupaa, tuohan on aivan luonnollista ettei tuossa kovin suurta alikasvosta ole kasvanut. Mitään raivaustahan ei Timppa kertonutkaan tehdyn! Noh, tottahan Timppaa kehua sopii mutta kiittäkää myös luontoa että se kasvattaa teille rahastettavaksi noin komeita päätehakkuuta lähestyviä männiköitä. Seitenkymppisenä varmaan siitä saa sen seitsemänkymppiä motilta kuten aivan luonnollista omistajan luonnonannille onkin. Onhan siinä kuitenkin vartoamista ennen kuin namu putoaa mutta kannattaahan se.

  7. Kateus on ihan ”käsin kosketeltavissa”. Mutta kateus laittaa yrittämään ja sehän ihmiskunnan kehittymisen tae.

  8. Eipä minua kannata muusta kiittää kuin siitä, että pyrin teettämään hommat oikeaaikaisesti. Varsinainen kiitos kyllä kuuluu ammattitaitoisille motokuskeille. Viimeinen on kotoisin Kyyjärveltä, mutta muuttanut Jyväskylän lähelle.

  9. Ei tässä mistään kateudesta ole kyse vaan onhan noita minullakin jossa raivailua ei tarvita. Männikkö ei tuossa vaiheessa tarvitse allleen kuin marjastajia, hoidolliset ovat nollatasoa.

  10. Kyllähän tuo kasvaa, ennakkoraivaus jäänyt tekemättä kun muutama kuusi päässyt jäämään pystyyn. Ja timppa on oikeassa että metsä pitää hoitaa taimikkona siihen kuntoon että voi koneella harvennuttaa siistin, mutta sepä ei onnistu kun on ostometsiä, kymmeniä vuosia hoitamatta olleita hevos aikakauden metsiä joissa puolet on energiapuuta ja vaikka minkälaista saikkaraa jota ei edes moton kouran läpi saa kulkemaan.

  11. Turhaa siistimistä kannattaa välttää niin taimikonhoidossa kuin ennakkoraivuussakin. Tuon kohteen katajikko kertoo jo sen että ei ole ollut tarvetta e-raivaukseen.

    Laadun tarkkailuun ja muutenkin olisi hyvä olla kalansilmäkamera moton puomin päässä. Taimikonhoitokoneissa siitä on ollut hyötyä sitä kokeiltaessa, miksei olisi hakkuukoneissakin.

  12. metsä-masa

    Tässä Timpan mallissa korostuu tosiaan se, että hoitotyöt on tehty oikealla ajalla jo taimikon hoito vaiheessa.

    Suurin osa harvennuksista ei tarvitsekkaan varsinaista ennakkoraivausta, jos hoitotyöt on tehty aikanaan.

  13. silmä lepää

  14. Kokemuksesta tiedän mitä tämäkin on vaatinut että ollaan tässä tilanteessa. Suomessa olisi paljon alueita jotka kaipaisivat pientä ”säätöä”. Well done!

  15. A.Jalkanen

    Hieno männikkö. Kasvupaikka olisi ehkä sallinut uudistamisen myös kylvön kautta, mutta toisaalta siemenen laatu ei ollut 40 vuotta sitten nykyisellä tasolla. Nykyään männikkö kai laitetaan alulle pääasiassa siemenpuiden tai kylvön avulla. Yksi suuri syy tähän on tietenkin hirvi: laitetaan mieluummin kuusta jos kerran istutetaan.

  16. Näyttää ihan siltä, että lengot on poistettu. Niitähän on turha kasvatella tuosta eteenpäin. Hieno metsä, voisi jopa harkita lannoitusta jatkossa. No en tiedä – Pysyykö tukkipuu arvossaan?

  17. Kyllä sillä vain tulee paras tili.Lannoittaisin ja pylväsleimikkoon tähtäisin.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat