Äärikeinot ääriolosuhteissa

Vapun jälkeen satanut 40 mm vettä. Keväällä istutetut koivut kärsivät todella rankoista keleistä. Kolme kertaa kasteltu mutta jos taivaalta ei tule pian apua, työ valuu hukkaan. Eipä olisi keväällä uskonut kun joka paikka oli täynnä vettä…

Kommentit (21)

  1. Ei tuo pohjakaan paljon armoa anna. Hiukan kuivankarulta noin äkkiseltään näyttää noin omiin koivuistutusaloihin verrattuna. Oikea toimi, tottakai.

  2. Visakallo

    Kerroit Jesse jokin vuosi sitten, etta hybridihaapa kasvaa hyvin vaikka kallioisellakin alueella. Milloin on moto tulossa?

  3. Kaik aikanaan. Ei ole h-haapoja kuollut mistään eikä yhtään tähän helteeseen. En nyt aivan joka pienemmän taimen luona ole kulkenut mutta tiedän senkin että jos h-haapa ruskistaa kuivuuteen lehtensä on se jälleen syyssateiden tultua uudessa kasvussa. Ja sitä ei kyllä tee kuin korkeintaan vuoden-parin ikäiset. Joissa saattaa pieni varsi vielä kuivua niin pahasti että kasvattaa juuresta alkaen uuden varren tulemaan kosteuden maassa lisäännyttyä.

  4. pihkatappi

    Keväällä oli tosiaan vettä ojat täynnä. Kesäkuussa istuttaessa jo arvelutti kuivimmilla paikoilla kun sadetta ei tullut koko istutus ajanjaksona. Oma veikkaus on että kuivuuteen kuolee todella paljon taimia. Mistään käsittelyvirheestä tai väärästä istutusajankohdasta ei ole kyse, sateita ei ollut yli kuukauteen ollenkaan ja käytännössä heinäkuukin oli viimeiseen viikkoon asti sateeton.

  5. Visakallo

    Kyllähän se niin on, ettei tuota Jessen puunkasvatusta voi kuin kateellisena ihailla. Mieheltä näyttäisi onnistuvan kaikki, ja luontokin on aina lopulta hänen puolellaan. Ensi vuoden kesäretkikohde ilman muuta!

  6. Jos haapa kuivuu, niin se uusi alku lähtee juurivesasta. Ei ole ihan sama asia kuin että lähtisi sama puu jatkamaan kasvuaan.
    Ruskeat lehdet haavikoissa on muuten kevätlehtiä.

  7. Kovilla on ollut viime kevään kuivemman reunanmt pohjan koivuistutukset

  8. Viestit lähtee etuajassa. Kuivaa oli viime vuonna istutusten jälkeen. Kasvu ei päätä huimannut mutta ei onneksi pahemmin kuolleita. Tämän kesän kuivuus ei vielä ole pahemmin kuivaneita lisää tuonut mutta kasvu ollut vaatimatonta.

  9. Gla

    Mahtaako taimi keskittää kasvunsa tänä vuonna juuristoon, joka hakee vettä yhä syvemmältä? Kestää siten jatkossa paremmin kuivuutta.

  10. Maapohja ei todellakaan kuviolla, reilu hehtaari, ole koivulle kovin otollinen mutta vaihtoehtoja ei ollut paljon, sillä tyvitervas iski ja männyt piti kaataa hieman etuajassa. Yläreunassa näkyvä koivikko on samasta syystä istutettu 2011 ja on mielestäni hyvässä kasvussa. Keskimäärin pituus lienee luokkaa 8-9 metriä ja nyt jo hirviltä turvassa. Tälläkin kuviolla oli jo hirvi tallonut
    muutamia taimia joten suojaustoimia on syytä alkaa miettiä; hirvikivääri on tarkennettava syksyä varten… Hullunhommaahan tuo kastelu näillä helteillä on ollut mutta mielenrauhanvuoksi sitä on tehty.

  11. Naapuri tehnyt samaa kuusen taimikoille joita se istutti keväällä, kovaa hommaa olin kaverina muutaman tunnin, toivottovasti kannatti, perjantaista lähtien pitäs kelien puolesta helpottaa..

  12. Elkää Pelotelko Tutkikaa Kuivaako ne Taimet!! Paljon puuntaimi kestää kuivuuttakin ja pitääkin kestää, itse en lähtisi – tuskin joutaisinkaan kastelemaan kunnolla istutettuja puuntaimia. Käyttäisin sen ajan taimikonhoitoon tilan muissa taimikoissa ja ENSI keväänä tekisin tarkemman inventoinin tämän kevään istutus kohteisiin.Silloin sieltä näkee samalla myyrätuhot,hirvet,routiminen,paikkaustarve ja muukin taimien talvisäilyminen .

  13. Juuri noin, kuinka huski tekisi. Opetelkaa istuttamaan kunnolla, älkää lukeko istuttajien hulluja kilpailutuloksia. Taimi olisi pitänyt istuttaa riittävän syvälle ja tiivistää paremmin kuin hyvin.
    Se kyllä alkaa kasvamaan, jos kaikki on kunnossa.
    Kantamalla vettä sen juurille, saatte juuret kehittymään aivan pintaan ja joudutte niitä kastelemaan kerran viikossa joka kasvukausi, kunnes ne ovat tukkikoolla.

  14. En kyllä täysin ymmärrä Jätkän logiikkaa…
    Mikä ero on sillä jos kastelen näin kuivana kesänä 10 mm vettä kolme kertaa taimen juurelle kuin taivaalta tulisi sama määrä kolme kertaa kolmen kuukauden aikana?
    Mielummin pidän taimet elossa näin poikkeuksellisen kuumana ja kuivanakin aikana kuin annan työn valua hukkaan ja seuraavana keväänä istuttelisin taas uudelleen ja yksi vuosi olisi kasvussa menetetty.
    Mitä tulee istuttamisen laatuun niin taimet on kyllä kasteltu ennen istuttamista hyvin, istutettu riittävän syvään ja tiivistetty ympäriltä niin hyvin kuin vain pystyy mutta jos vettä vaan ei ole tullut kuukauteen ennen istuttamista yhtään milliä ja kahden kuukauden aikana istuttamisen jälkeen vain se 40 mm niin uskon että huskin ja Jätkänkin koivuntaimet näyttäisivät tällä maapohjalla aika surkeilta.

  15. Noista jätkän kelvottomista teorioista kannata välittää. On tietysti tarpeen kastella ja kannattaa kastella ilman muuta jos vain mahdollisuus hiukankin järjellisellä työmäärällä on. Minullakin viime vuoden kevään istutuksista kaikkein komeimmat on karun mäen päällä hiukan yllättävästi. Mutta kun alakertaa syö kulkevat peurat vähän väliä on mäkeen päässyt vähän varkain nousemaan jo miehen mittaan rauduksen silloin yksvuotiset taimet. Olen seurannut niiden kasvua ja jos olisi alkanut esiintyä lehtien nuukahtamista olisin ilman muuta alkanut vielä tänäkin kesänä kastelun.

  16. Olette täysin väärässä. Taimet pitää olla istutusvaiheessa kuivassa paakussa ja janoisia, jolloin ne alkavat välittömästi hakemaan vettä perusmaasta. Elikkäs ne juurtuvat vauhdilla ja juuret etenevät maassa samaa tahtia kuin vesi vähenee pintakerroksessa.
    Ylimääräisenä bonuksena istuttajalle = taimivakka on paljon kevyempi kannettavana, kun siinä ei ole turhaa vesilastia. Istuttamassa vaan pitää olla silloin, kun kevätkosteutta on vielä maassa, eli heti roudan sulamisen jälkeen.

    Jos taimen paakku on täynnä lannoitettua vettä, taimi ei ala siitä juurtumaan, vaan lykkää iloisesti alkupanoksensa uuteen vuosikasvuun, joten silloin, kun eväät on syöty / juotu, ollaan pitkän vuosikasvaimen kanssa kuivassa maassa ilman juuristoa.

  17. Juhannuksena istutettiin viimeiset kuusen taimet tänä vuonna. Oli kevät kosteus jo vähän päässyt vähenemään. Viime vuonna koivut meni maahan kesäkuun alussa, eikä kevät kosteutta ollut silloinkaan. Taimetkin oli perhana märkiä istuttaessa. Kai sitä pitää jonnekin kurssille lähtee että oppii jotain näistä metsähommista

  18. Jäikö yksikään eloon? Jos maa on hyvää ja muokkaus tai laikut hyvin tehtyjä, niin eihän siitä puutu kuin huolellinen istutus.

  19. Nythän oli keväällä kuivat istutusmaat. Ei silloin ole mitään järkeä istuttaa kuivia pottitaimia vaan ne pitää kastella hyvin.
    Kuiva maa imee kosteutta siitä potista.

  20. Mitä sitten kukin kuivalla paakulla käsittää. Minusta sopivan märkä on kun puristaa, niin vesi tirahtaa. Paakut kestää hyvin istutuksessa kasassa ja hyvin tuntuvat lähtevän kasvuunkin. Itse mieluummin istutan lämmenneeseen maahan niin puun taimet kuin muunkin. Ja kyllä taimet jäi hyvin eloon.

  21. Kuiva paakku ei luista putken läpi, ellei putki ole väljä. kostea paakku puristuu pyöreäksi ja livahtaa helposti putken läpi. Märkä paakku osittain ja jopa kokonaan hajoaa, eikä se aina asetu oikeaan syvyyteen.
    Viime kevät oli tosiaan jumalattoman kuiva, eihä lumesta tullut sulamisvesiä juuri lainkaan. Sieltähän kevätkosteus on peräisin.
    Jonkin verran on isketty jäiseen maahankin , niissä pitää vain runnoa juuret tiukkaan, ettei ilmaa jäisi juuristoon.

Metsänhoito Metsänhoito