Hiestä

Siitäpä mehtee rakentelemaan!

Kommentit (34)

 1. Aika tutun näköistä. Tuota kun hehtaarin päivässä tekee kuuteen tuntiin niin on jo ”alan mies”.

 2. eero heikki

  Kuhan puolihehtaaria sais päivään,niin hyvä ois,jos kunnon jäljen tekee !

 3. Siinäkin on tarpeeksi. Monesti täällä vain kehuskellaan aikaansaannoksia ja kuinka suuria määriä päivässä tehdään. Niin kuin kuvasta huomaa harvoin kahta samanlaista raivuukohdetta on.

 4. pihkatappi

  Se on justiinsa näin. Eilen raivasin ennakkoraivuuta reilun puolitoista hehtaaria ja tänään noin puolihehtaaria. Sanomattakin selvä, että tänään oli rankka päivä ja eilinen rallattelua.

  Tuossa kun olisi vielä oksikkaita mäntyjä, niin joka risun alas repiminen veisi aikaa tuplaten. Tuohan on ihan selvä, että kun tuosta kaadetaan ylimääräiset pois, alalla ei kulje kukaan, eli kantoja turha katkoa pinnan myötäisesti.

 5. Eipähän tarvii paljo kävellä.
  Mutta saha laulaa.

 6. Visakallo

  Kyllähän arto tuota yli hehtaarin päivässä silpaisee, kun ei viikkoon tarvitse terääkään teroittaa!

 7. Taitaa olla liian pientä motolla energiapuuksi?

 8. Viidessä kuukaudessa tuotu ulkoa 400000 kuutiota koivukuitua joten olisi kyllä hyvä laittaakkin nämä kasvukuntoon. Koivustahan tuntuu suomessa jatkuva pula olevan.

 9. eero heikki

  Liian pientä motolla energiapuuksi,ja eipä viitti sahata tätä lyhyeen kantoon,menis aika pehertämiseksi(kopsurin sana),

 10. Heikolta näyttää. Hieskoivu ei helposti toivu tuosta enää kasvuun, mutta hieskoivikko kasvaa kyllä ihan välttävästi kun pienestä asti sitä tiheään harventelee. Monet sanoo, että hieskoivu saa nuorena kasvaa tiheämpänä kuin muut. Olen täysin eri mieltä omien kokemuksien perusteella.

 11. Hieskoivun kasvatustiheys on sama kuin männyllä, jos runkoluvusta pidetään kiinni.

 12. Itse otan huomattavasti mäntyä harvemmaksi ja kasvu näyttää olevan hyvää. Järeää tulee.

 13. Visakallo

  Samat kokemukset on kuin sitolkkalla. Jos aikoo hieskoivikosta kasvattaa tukkia, sitä on harvennettava ajoissa ja kunnolla. Vesitalous pitää myös ehdottomasti olla kunnossa. Hieskoivukaan kun ei ole vesikasvi.

 14. Onkohan sitten Metan ja Tapion tutkimukset menneet jotenkin pieleen?

 15. On toki totta, että hyvällä turvemaalla hieskoivu kasvaa tukkikoolle varsin helposti. Kestää ehkä vielä parikymmentä vuotta, ennekuin virallinen taho saa tutkittua (Riippuu tutkimusmäärärahoista) -että hieskin voi kasvaa ihan järeäksi sahauslelposeksi tukiksi.
  Virossa kutsuvat hieskoivua ”Suokko”-nimellä.
  Yleisohje kuitenkin hieksen kasvatustiheyden suhteen on, että männyt tiheyttä, jopa hieman yli sen…
  Silloin toki on tavoitteena vain kuitupuun kasvatus.

 16. Tuo suokko nimi oli myös keski-suomessa. Nyt jo edesmennyt isäni puhui aina suokosta kun vastoja (vihtoja) varastoon tehtiin talvea varten. Suokkohan ei vastaksi (vihdaksi) kelpaa kun lehti tarttuu ihoon kiinni. Talvea varten tehtiin aina 200 vastaa silloin kun mustikka alkoi mustumaan ja oli ylä kuu.

 17. Hieno kuva sikarilta. Kyllä, tuohon pyritään aika monessa turvesaralla.

 18. Kuvan kohde oli samanlaista vitelikkoa noin viisi vuotta sitten. Ostopalstan mukana tullutta. Raivautin ja nyt näyttää että kyllä siihen metsä tulee.

 19. Nuorena puuna hies vielä kiittää harvennuksesta mutta vanhempana ei juuri ole tuntunut hyötyä olevan hyvä kasvu vain tyrehtyy jossain kohtaa mutta ajalla kasvaa kyllä roimaksi tukkipuuksi. Minulla noita harvennustarpeita kyllä myös vastaaville piisaa. Ja kun tuntuu olevan metsäyhtiöllä ostossa humattavasti hanakampaa havupuuston harvennus kuin lehtimetsän. Asian jota tässä saa kummastella työkseen. Kun tuonti ulkoa on kuitenkin jatkuvaa.

 20. Hieskoivun kasvatusta tukiksi tutki E. Verkasalo jo vuosia sitten.
  Suuri osa E-Suomenkin hakatuista koivutukeista on ollut hieskoivuja eikä rauduksia, kuten yleensä on luultu.

 21. Täytyy olla hyväkuntoinen raivaaja kun tuollaista vitelikköä raivaa puolikin hehtaaria päivässä. Itse en moiseen pysty. Mutta en olekaan ammatikseni raivaaja:)

 22. pihkatappi

  Lapissa on tarinoissa lapin lisää ja savolaisetkaan eivät aina välitä kertoa asioita prikulleen. Pystyy tuota puolihehtaaria päivässä raivaamaan, pitää vaan ottaa paljon bensaa ja evästä matkaan.

 23. pihkatappi

  Niin ja vielä jos sattuu olemaan vaikka neljä raivaajaa niin voi mennä toista hehtaaria päivässä.

 24. On tutkimuksia, joissa on päädytty sellaiseen että hieskoivikkoa ei kannata harventaa kuin kerran taimikkovaiheessa. Sitten kun se alkaa tyrehtymään noin kolmekymppisenä, niin katkaisuhoito ja antaa uusien puiden tulla vesoista, ja harvennetaan jne. Lyhytkiertopuu ja sillä sipuli.

 25. A.Jalkanen

  Metsäuutisissa oli 22.8. juttua turvemaan hieskoivikon kasvatuksesta energiaksi. Muokkauksella ja/tai tuhkalannoituksella saa lisää kasvua.

 26. eero heikki

  Jätin n 2000 r /ha kasvamaan,n 40 aaria sain päivässä sahattua tätä kuvioo ,

 27. Kävin hutkimassa yhden käden vesurilla varhaishoitoa kuntoilumielessa pari tuntia. Vähän alle 15 aaria tuli jälkeä, ja hikikin. Ei ollut yhtä sakeaa kuin kuvan taimikko.

 28. pihkatappi

  Kova tuuli auttaisi, pienet roikkumiset putoaisi heti ja pitempi tavara menisi ilman isoja ponnisteluja kaatosuuntaan. Minusta 40 aaria on jo hyvin tuossa.

 29. suorittava porras

  Eniten auttaa ,kun raivaus tehdään ajoissa. Puuston kehitys ei hidastu missään vaiheessaa eikä työ ole ylivoimainen ponnistus. Huonolla tuurilla lumi harventaa vielä ison osan kuvan riukupuustosta.

 30. Varmasti tuhrautuisi meikäläisellä 3 päivää/ha:lle ja bensaakin palaisi ainakin tuplat normi taimikkoon verrattuna. Sen verran paksu vitelikkö.

 31. Kuitenkin tuollaista on mukava tehdä sinällään kun valinnoissa ei tule ongelmaa. vahvat jätettävät näkyy hyvin ja ei tarvitse paljon muuta kuin tuo riukumassa lakaista alas. Siksi teen tuollaisia mielelläni moottorisahalla kun ei tarvitse sitä raivurin putkea yrittää törkkiä järkeviin väleihin ja sahaussuuntiin vaan olet itse lähilykkyetäisyydellä ja saat puut helposti kumoon.

 32. Visakallo

  Taitaa Jessellä tuo työtekniikka olla raivausahalla vielä hieman hakusessa. Kannattaa viimeistään tässä vaiheessa opetella silläkin suuntaava sahaustekniikka, sillä muutaman vuoden kuluttua selkäsi ja polvesi ei enää salli moottorisahan kanssa jatkuvaa kykkimistä. Kun alat uudistaa haavikoitasi, alkaa raivaamista riittää. Minuahan ei tarvitse uskoa, mutta näin siinä tulee käymään. Voihan ne uudistuvat haavikot toki harvennuttaa hirvilläkin, mutta pilalle ne siitä menevät.

 33. eero heikki

  Niinhän Jesse paljasti nyt ettei oleo-matikin käyttö ole hallinnassa,ei nuita tarvitse työnnellä nurin raivurillakaan,pitää vaan rintuuksen kunnossa niin hyvin kaatuvat !

 34. Tuonlaista risukkoa moottorisahalla??
  Jesse ei vain osaa käytännön metsänhoitotöitä. Ei sitten yhtikäs mitään.

Metsänhoito Metsänhoito