Hirsipuita

Päätin kokeilumielessä rakentaa pienehkön piharakennuksen puolitutun kesämökille 2. harvennuspalstan männyistä. Käsinkuorittua keskiläpimitaltaan 15 cm puuta on taapelissa nyt liki 215 juoksumetriä.

Monien mielestä koivukuitupuun myynti ei kannata, koska polttopuiksi pilkottuna puista saa tuntuvasti paremman hinnan. Tässä savotassa meinaan vetää vielä pidemmän korren: paikalleen pystytetyn hirsirungon hinta on kuutiometriä kohti laskettuna moninkertainen kuitupuun hintaan nähden!

Kommentit (8)

 1. Hyvä harrastus kun ei laske työtunteja . Vähän sama juttu kuin polttopuun teossakin. Ei ole kiireisen miehen hommaa käsin kuoria ja kasata hirsirakennus niistä puista.

 2. Se on totta, kuitu muuttuukin jalostetuksi tuotteeksi.

  Työtunteja vähän tulee, mutta sehän on mukavaa hommaa.

  Itse olen tuulenkaatoja käyttänyt noihin hirsihommiin, sekä mäntyä, että kuusta.

 3. Kaataja

  Kuinka kauan aiot kuivatella niitä noin?

 4. Allekirjoittaneella vastaavasta kakkosharvennuksesta noin reilu kaksi traktorikuormaa pituus 6-9 metriä latva n.10 senttiä. Olleet katettuna odottamassa viitisen vuotta. Olen jossain nähnyt että kenttäsirkkelillä on sahattu pelkkahirreksi ja sitten kasattu rako varasto siten että sahauspinnat ovat ylös ja alaspäin. Eli puun pyöreä osa on sivulle päin. Ei hullumman näköinen ainut vaan jos on pölyinen paikka niin kertyy helposti tasaiselle pinnalle. Onhan noita tuulia ja myrskyjä toki senverran että tuskin ongelma.

 5. Planter

  Myös roskat kannattaa jalostaa. Nuo kuoret kun murskaa vähän pienemmiksi, niin voi myydä kuorikatteena puutarhureille. Siitä saa paremman hinnan kuin tukista. Noin 100€ ”säkkikuutio”.

 6. Varmista ettei tuonne pääse lapset leikkimään !

 7. metsä-masa

  Tänä päivänä häikäisevä näky kevätauringossa. Hyvä kuivumispaikka on löytynyt ja varahirsiä on vielä vieressä pystyssä !

 8. Kaataja: Tämän vuoden juhannukseksi lupasin rakennuksen olevan valmis, mikä määrittää maksimikuivatusajan. Kunnollahan ne eivät kerkiä millään kuivumaan siihen mennessä, eli vähintään puolituoreesta tavarasta pitää käydä salvomaan kehikkoa. Tästähän on kahta koulukuntaa: toiset katsovat, että puu pitää saada seinään mahdollisimman nopeasti; tiukkaan tapitettuna ei sitten pääse vääntyilemään. Toiset taas ovat sitä mieltä, että parempi veistää puusta, joka ei seinässä enää kutistu eikä vetele mihinkään suuntaan. Tässä tapauksessa luvatun valmistumisaikataulun ohella erinäiset muut työt, kuten metsänviljelyurakat, määrittävät sen, milloin ehtii hirttä edelliseen selkään muotoilemaan.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut

Kuvat