Huippuhetkiä Hartolasta

Visakallon metsistä muutama näyte. Kääntöpaikka, harvinainen kahden hehtaarin riippakuusikko, 60-vuotias, mutta jo 30-metrinen kuusikko, sekä koivunjalostuksen sen aikainen huipputuote, JR-koivikko.

Kommentit (24)

  1. Visakallo

    60-vuotiaan kuusikon kanssa ei ole tehty mitään taikatemppuja, ainoastaan hoitotyöt ja harvennukset ajallaan. Maapohja oli niin huono pelto, ettei se jaksanut kasvaa viljaa. 1957 ei hyvää peltoa olisi taatusti metsitettykään! Heinäntorjunnan hoitivat lehmät. Niitä pidettiin alueella aina vain muutama päivä kerrallaan, jotta maittavaa heinää riitti ja taimet jäivät ehjiksi. Sarkaojiin kasvaneet lepät ja pajut tietysti raivattiin. Ensiharvennuksesta kertyi 40 mottia, 2. harvennuksesta 60 mottia ja 3. harvennuksesta 100 mottia / ha eli yht. 200 mottia / ha. Tästä puolet tukkia. Tällä hetkellä puuta on 610 mottia / ha, eli yhteensä yli 810 mottia / ha on alue kasvanut 60 vuodessa. Se tekee 13,5 mottia / vuosi. Tällä hetkellä kasvu on 27-30 mottia vuodessa, eli kasvakoon vielä minun puolestani. Alue lannoitettiin vain yhden kerran vuonna 2006.

  2. Huikeeta!!!

  3. Anton Chigurh

    Tuossa kuusikkokuvassa ollaan juuri arpomassa puumäärää (ilman teknisiä apuvälineitä). Itse päädyin arviossani 600 kiintokuutiometriin. Kasvun väitin olevan 40 kiintoa vuodessa.

    Toisen kuvan tukkikoivikko on alle 30-vuotias.

  4. Anton Chigurh

    Piti olla neljännen kuvan.

  5. Visakallo

    Koivikko on istutettu syksyllä -90, eli 27. kasvukausi on nyt menossa. Edellisellä viikolla siihen tehtiin kolmas harvennus. Tukkiprosentti oli 32. Kymmenen vuoden kuluttua koivut ovat sen verran järeitä, että niiden pitäisi kiinnostaa päätehakkuun ostajia, ellei sitten maailma täysin mullistu sitä ennen.

  6. metsä-masa

    Visakallio on järjestänyt huippukohteita ihailtavaksi, näihin kasvulukemiin ei päästä jos tärkeät hoitotyöt viivästyy tai jää kokonaan tekemättä !

  7. Visakallo

    Männikkö kylvettiin -85. Koneellinen energiapuuharvennus tehtiin 2005. 2. harvennus viikko sitten ja sen ajo alkoi tänään.

  8. Jos tuo kuvan kuusikko on harvennettua kuusikkoa niin mitä sieltä on harvennettu ja mihin sieltä on kannotkin viety? On aivan normaalia että tuossa asennossa kovalla lannoituksella pääsee koviin tuloksiin mutta nuo harvennusten elkeet ei kyllä avaudu. Sen verran taajaa metsä vielä on. Koneilla ei aivan tuolla puikita. Tai sitten kuva on aivan harhaanjohtavassa kulmassa otettu. Ja hiukan mietityttää tuo karjankin heinääjänä käyttö. Siinähän pitäisi olla betoniporsaat joka taimen juurella ettei niitä sotkettaisi. Kun pellon pohjasta kait oli kyse.

  9. Visakallo

    Nyt olet Jesse kyllä kuvantulkinnassasi aika heikoilla, sillä kuusikossa oli kaikkiaan kymmenen silmäparia toteamassa harvennushakkuiden kannot ja ajourat. Jos maltoit kunnolla lukea ja yleensä ymmärsit kirjoitukseni, asiassa ei ole mitään epäselvää.

  10. Visakallo

    Muistutan vielä Jesse, että privaattikutsuni paikanpäälle on yhä voimassa!

  11. Anttoo:”-Tuossa kuusikkokuvassa ollaan juuri arpomassa puumäärää (ilman teknisiä apuvälineitä). Itse päädyin arviossani 600 kiintokuutiometriin. Kasvun väitin olevan 40 kiintoa vuodessa.

    Toisen kuvan tukkikoivikko on alle 30-vuotias.”

    – Eihän aina voi arpoa ihan nappiin – Ei edes joka kerta. Se on tuo pituus, josta ne kuutiot tulevat.
    Mitä tuossakin kuusikossa on parinkymmenen vuoden kasvattelun jälkeen?

  12. Niinpä, eihän tuo pituuskasvu nyt vuotta kohden mitenkään tavaton ole joten tottahan tuota vielä pitääkin kasvatella. Vahvuutta kyllä aivan mukavasti on Yaran tuotanto pukannut.

  13. Planter

    Hyvät maapohjat, huippuammattilaiset hoitamat metsät, korjuuketju ammattitaitoinen, hyvä kalusto. Riittävän paljon metsää, jolloin voi ”sanella” korjuuajankohdan, ei tule ajourapainumia ja korjuuvaurioita….eikä ole hirviä, kun koivikkokin kasvaa.
    Erinomaista työtä Visakallo.

  14. Visakallo

    Heh, eipä näillä hehtaareilla vielä sanella korjuuajankohtia eikä oikein muutakaan, mutta miksi pitäisikään, kun normaalilla yhteistyölläkin pärjää. Yhtiöt tarvitsevat kesäleimikoita ja niitä minä olen mahdollisuuksien mukaan pyrkinyt tarjoamaan. Kun nuo kuvan koivikot olivat taimikoita, tällä alueella ei vielä ollut sellaista hirvikeskittymää kuin nyt.

  15. Jeessi:”-Niinpä, eihän tuo pituuskasvu nyt vuotta kohden mitenkään tavaton ole joten tottahan tuota vielä pitääkin kasvatella. Vahvuutta kyllä aivan mukavasti on Yaran tuotanto pukannut.”

    Kun kuudessakymmenessä vuodessa on pukannut pituutta kolmekymmentä metriä, ollaan korkeudessa, johon Harjavallan tasolla ei päästä edes sadassa vuodessa. Koitappa Jeessi laskea, paljonko se on keskimäärin joka vuosi.
    Luultavasti ei selviydy ilman avustajaa tästä tehtävästä.

  16. Harjavallan korkeudella kasvaa kuusi aivan yhtä lailla per vuosi kunhan maapohja on hyvä ja lannoitetta lykätään vielä maahan erikseenkin. Toki Yaraa tulee ilmastakin aivan omiksi tarpeiksi mutta ei se paikkakunnasta kiinni ole. Puhumattakaan puulajeista jotka kasvavat tuon verran puolessa kuusen ajasta.

  17. Visakallo

    Tuleeko yli 800 mottia haapaa hehtaarilta 30 vuodessa? Se tekee 27 mottia / vuosi.

  18. Jos kaikki on motin puita niin kyllä tulee.

  19. Visakallo

    Montako olet istuttanut hehtaarille? Pitäisikö tehdä yksi harvennus?

  20. Tuhat niitä on istutettu mutta onhan niitä myös tuhoutunutkin pellon metsityksessä.

  21. Visakallo

    Paljonko Jesse nyt on motteja niissä ensimmäisissä kohteissa? Onko niiden ikä nyt n. 20 v.?

  22. Planter
  23. Jeessi:”- Jos kaikki on motin puita niin kyllä tulee.”

    – Ja jos kaikki on kahden motin puita tulee paljon enemmän…
    Jeessi ei osaa laskea, kuinka paljon enemmän.

  24. Visakallo

    Monesti mäntykuidut jäävät viimeisenä tienvarteen odottamaan kuljetusta. Kuvassa olevan alueen mäntykuidut eivät jääneet!

Metsänhoito Metsänhoito