Kantokäsittely

Kuusen ja männyn lahovika.

” Omat kokemukset, kannattaa tarkkailla kantokäsittelyä ”

Kantokäsittely on tehtävä kunnolla ja sinne missä juurikääpää ei vielä ole, silloin hyöty on parhaimmillaan, huonosti tehty käsittely on vain kustannus.

Ilmasto lämpenee ja sitä mukaa puun kasvu lisääntyy. ja hyvän kasvun seurauksena myös juurikääpä leviää nopeasti.

Lahot kuusikot on alttiita tuulituhoille ja sitä kautta tuhohyönteisten määrä lisääntyy, silloin metsätuho kierre on valmis.

Kommentit (13)

 1. Ilmeisen huonosti onnistunut kuvan tapauksessa?

 2. Niin, ei ihan sataprosenttinen tulos todellakaan.

 3. tamperelainen

  Jos ureakäsittely,niin falski esitys,lahottajasienet menevät kantoon.Tätä tasoa ne valitettavasti monilla hakkureilla on

 4. tamperelainen

  Muuten kuinkahan tuo kantokäsittelyteho säilyy sateella(käsittelyn aikainen).En ole nähnyt missään mitään esitystä asiasta.

 5. Väri ainakin häipyy sateella heti, toivottavasti ei tehokin.

 6. metsä-masa

  Kantokäsittelyn laatu on tosiaan vähän puheenaiheena ja työnäytöksissäkin se ohitetaan pienellä maininnalla. Kesäaikaisessa korjuussa oleva leimikko kyllä yleensä sisältää kantokäsittelyn, mutta levityksen jäljessä ja valvonnassa ( myyjä )on paikoin parannettavaa.

  Kantokäsittelyn laatua kannattaa arvioida heti, tai 1-2 päivän aikana levityksestä. 80 % kannon pinta-alasta on minimi peiteisyys, kuvassa peitteisyys on hieman vajaa 70 %

 7. metsä-masa

  Maaseudun Tulevaisuus 6.7. kertookin samasta huolenaiheesta otsikolla, Laadukas kantokäsittely ehkäisee juurikääpää, ( hyvä tutkimus aiheesta ) juuri kun valittelin, ettei asia ole esillä.

  Itäi-Suomessa kantokäsittelyn alkaessa oli harmaaorvakkavalmiste yleisempi torjunta aine, mutta nyt ureavalmiste on paremman säilyvyytensä ja helpomman käsittelyn ansiosta käytössä lähes kaikilla toimioilla.

 8. tamperelainen

  Tuo jurikäävän torjunta pitäisi ottaa paljon vakavammin.Valtiovallan pitäisi paljon tarmokkaammin puuttua tilanteeseen.Samoin hirvien määrä pitäisi välittömästi puolittaa.Kesähakkuiden valvonta pitäisi olla paljon tiukempaa.Teollisuus hevonwee välittää metsätuhoista

 9. metsä-masa

  Tamperelainen on asian ytimessä, kantokäsittelyn työnjäljessä on korjaamisen varaa, siitä on pidettävä valvonnalla huolta, ellei työnjälki täytä vaatimuksia.

  Siellä missä juurikääpä on vaivannut jo kauemmin ei puulajin vaihto tuo siihen parannusta koska, kasvupaikat on viljavia ja ylisuurihirvikanta on siinä heti koivuja tuhoamassa.

  Meillä täällä juurikäävän levinneisyyden aktiivisuus on vielä paremmin hallittavissa, maat on keskimäärin karumpia, ja ennakoivalla käsittelyllä voidaan vielä hallita sen leviämistä.

 10. Ihan hyvä kantokäsittely jälki minusta kuvassa – mutta miten estetään se etteivät korjuu koneet riko kantoja yli ajaessaa niistä.Siinä paljastuu kymmeniä neliöitä tuoretta kantopintaa/mapohjaa päivässä,jossa ei ole kantokäsittelyainetta. Käsittääkseni pääasia että kantokäsittely ainetta on edes vähä kannon päällä ja sieni kävelee itse sit loppumatkan.Nojaisin kantokäsittelyn tehokkuuteen ja TARPEELLISUUTEEN tieteelliseen tutkimukseen jos sitä on.Ja ruotsista löytynee kokemusta he ovat kuusta jo kasvattaneet lämpöisessä meitäkin ennen.Metsäteollisuudella tietysti on omat lehmät ojassa ja omatunto kolkuttaa kun kesäsavotointia yksityistenmailla pitää lisätä.

 11. metsä-masa

  Juurikäävän torjunta mahdollistaa kesähakkuut ja kantokäsittely aineet on hyväksytty vai kannonpinnan kautta tapahtuvaan juurikäävän torjuntaan, eli juuristoon aiheutuneita kuorivaurioita ei lasketa kantopinta-alan peittävyyteen.

  Kantokäsittelyllä saavutetaan metsien terveydentilan heikentyminen, puutavaralajisiirtymät ei lisäänny ja tarvittavat kesäaikaiset hakkuut on mahdollisia.

 12. ”Kantokäsittelyllä saavutetaan metsien terveydentilan HEIKENTYMINEN ?
  Joskus lääke voi tietenkin jopa tappaa, mutta ei varmaan tässä tapauksessa ihan tapa.

 13. metsä-masa

  ” Lisääntyvä metsien terveydentilan heikentyminen, edellinen rtikkeli ”

  Kantokäsittelyn alkuaikoina 2000 vuoden alkuvuosina joskus törmäsi liian runsaaseen ja ohi kannon menevään suihkuun joka paljastui kasvillisuuden palamisena, mikä ei ole käsittelyn tarkoitus.

  Levityksen onnistumiseen vaikuttaa laippa, liian suuri- tai pieni paine, käsittelyssä käytettävä aine ja kuljettajan kokemus. Kaudella 2010 oli peitteisyydessä monella parantamisen varaa ja olisiko nyt taas aika tarkkailuun tehostamiseen.

Metsänhoito Metsänhoito