Katoavaa kansanperinnettä-sähkölinjan aukko metsässä

Muutama vuosi sitten Elenia teki uuden vuokrasopimuksen ja harvennutti linjan vieruksen. Saatiin muutama lantti vuokraa ja vähän enemmän harvennuspuista.
Keväällä olikin iloinen yllätys, kun linja oli hävinnyt ja alueen hallinta palannut omistajalle.

Kommentit (11)

 1. Gla

  Kilometreittäin reunametsävaikutuksesta kärsivää pienaukkoa, johon ei mitään kelvollista kasva.

 2. Hirville hyvää ruokamaata ja riistatiheikkö. Noin kapeassa aukossa ei tosiaan kasva mitään kunnollista. Vasta kun vierusmetsät uudistetaan, voi tuostakin olla iloa.

 3. Samanlainen oman palstan rajalla. Rajalinja menee aukon reunassa niin jää naapurin puolelle.

 4. Miten niin ei kasva? Yhtenäänhän noita sähkölinjojen alustaja pitää raivata kun luonto työntää sieltä uutta puuta taivasta kohden.

 5. Palautuu metsämaaksi, kun jommalle kummalle puolelle tekee aukon. Hyvä kun lähti pois.

 6. Kasvaahan linja yleensä hieskoivua, pihlajaa, pajua, haapaa. Aika vähän havupuuta.
  Tietysti tuollaisella linjalla kannattaa yrittää kasvattaa jotain. Koivulla on riskinä, että se kasvaa riukumaisena ja kaatuu joskus lumen painosta kuten tienvarsienkin koivuille käy usein. Sama riski on männylläkin. Kuusi taitaa kasvaa niin hitaasti, että ei ennätä kasvaa edes kuitukokoiseksi, kun vierusmetsät hakataan.

 7. Gla

  Timppa sen jo sanoikin. ”Kelvollista” oli kommenttini pointti. 150 vuodessa tukkipuuksi kasvava kuusi tai moniväärä koivu ei ole minun metsissäni kelvollinen, mutta pienaukossa ihan tavanomainen suoritus.

 8. Vastaava kaistale vapautui meidän maalla, mutta siinä linja meni rajan keskellä. Nyt joutuu itse pitämään rajan auki, kun aiemmin sen hoiti sähköyhtiö. Joskus noista linjoista on myös hyötyä, jos ne eivät ole leveitä kaistaleita metsässä.
  Vesakon lisäksi ainakin kuusta puskee hyvin tulemaan, poikkeuksena kallio. Siellä kanerva viihtyy.

 9. Näyttäisi entiseltä 20kv linjalta. Itse olen miettinyt, nyt kun monimuotoisuudesta puhutaaan. Niin pitäisikö kantaverkon (400kv) alle jääneet maat ottaa tähän käyttöön? Nyt ne halkovat metsiä valtavat hehtaarimäärät ollen pelkkiä joutomaita jotka raivataan sileäksi 5 vuoden välein. Eikö näihin voisi perustaa hakaniittyjä ja kosteikoita?

 10. Näissä sähkölinjojen alustoissa on monet tarmokkaat puuhastelijat kasvattaneet joulukuusia. Onhan sekin aikamoinen lisä, kun alle kolmimetrisestä kuusesta saa, jos sen on oikeaan aikaan oikealla tavalla leikannut – saman kuin tukkipuukuutiosta. Oikeaa kuusilajia kun käyttää, niin kannosta, johon jää pari – kolme oksaa – nousee uudet joulukuuset nopeasti.

 11. jpjulku

  Höpöjuttuja. Tuo on niin iso aukko että kasvaa mikä vaan. Jos valo riittää koivulle, niin kuusi kasvaa iloisesti.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut