Kommentit (18)

 1. Vain eläkeläisillä on aikaa tehdä muuta ku heittää tuuless kuivuneet klapit liiveriin…

 2. Mikähän kiire klapeilla on liiteriin kesken parhaan kuivausolosuhteen? Ite en vielä edes peitä pariin kuukauteen.

 3. suorittava porras

  Klapit viedään varaston seinustalle ja katon alle pinoon kuivumaan. Aurinko ja järvituuli tekevät tehtävänsä. Kun kuivuvat , peitettä niskaan . Meillä ei märkiä puita poltella. Tulevan kauden puut jo kuivana katoksessa. Nyt pilkkoutuu 1,5 vuoden tarpeet. Homman voisi tehdä rationaalisemminkin ,mutta tontti asettaa omat rajoitteensa.

 4. Kyllä rankoja vuosi kannattaa kuivattaa ennen pieniistä klapeiksi.

 5. suorittava porras

  Paremmin kuivuvat klapeina ja tuore puu halkeaa helpommin. Julkisivun ja tien välissä ei viitsi rankoja kauaa seisottaa . Etupihalla muutakin käyttöä.
  Koivu muuttaa väriä ja alkaa pökkiytyä kesän ja talven yli seistyään. Lämpöarvo laskee useita prosentteja.

 6. urbo

  Jezze hakee tuoreet poltinpuut jokailta, haapa kuivaa letukan lavalla matkalla kattilalle

 7. Hakee ihan kuivat puut hakkuiden latvuksista ja pystykeloista. Ensi talven klapikasaan ei juurikaan ennen marras-joulukuun vaihdetta kajota. Haapaa ei nyt ole poltossa. Pääosin koivua ja kuusta.

 8. Näyttää tulleen yksittäisiä lumituhopuita…

  Pitänee kerätä jossain välissä pois ja tehdä polttopuiksi. Ongelma vaan että varastot alkaa olla ylivuotista täynnä…

 9. Visakallo

  Joko nyt on viimeiset polttopuut teossa Suomessa, kun EU:n komissio on tekemässä puusta fossiilista? Venäläinen maakuusu on sen sijaan uusiutuvaa.

 10. Visakallo

  Polttopuille voi vielä tällä menolla tulla komission määrittelemä ilmastohaittavero. Suoraan omaan käyttöön tehtäville puille se voi tosin olla aika hankala soveltaa. Toinen vaihtoehto voi olla tulisijoja koskeva uuden ajan savupiippuvero. Ilmaston pelastaminen on nyt mahdollisuuksien taidetta.

 11. Tulisijojen päästöjä saa paljon vähennettyä melko yksinkertaisin keinoin. Ihan höpöhommia olisi lopettaa puun käyttö lämmitykseen. Varsinkaan harvaan asutuilla seuduilla sillä ei ole mitään vaikutusta ilmastoasiaan. Maakaasu sen sijaan aiheuttaa ilmastopäästöjä rutkasti jo öljyn porausvaiheessa. Järjen käyttö politikoinnin sijaan olisi suotavaa.

 12. Jos öljyä porataan ja sieltä tulee maakaasua, niin olisiko viisaampaa päästää kaasu taivaan tuuliin, kuin polttaa se energiaksi? Kysyn vaan.

 13. r.ritva

  Tätä tää jauhanta.Polttaa ei saa mutta kivihiilikasat hesan edustalla lisääntyy.Nyt vielä onko uusiutuvaa vai ei .-Tana sentään näitä viisastelijoita.
  Tuota klapintekoa on menossa vasta.Huhtikuu olisi hyvä aika ja raivata rankaa tietysti sitä ennen.
  Koivu klapeiksi parivuotta.sitten halkaisijasta ponkaisi suoraa naamalle.Onneksi osui nenään.Komia oli pitkään.Nopeasti öljyrätti naamalla kylmää vettä kraanalla.Onneksi ei silmään.Kypärää ei tuolla hetkellä jonka silmikko olisi saattanut naamaa suojata.

 14. suorittava porras

  Nyt kasa on poissa silmistä ja pinossa kuivumassa.

 15. suorittava porras

  Kaveri laitteli kuvaviestiä ,että lintu oli tehnyt pesän sen traktorin pyörän päälle ,jolla oli tarkoitus pyörittää sirkkeliä. Iso rovio(joskin pienempi ,kun kuvissani) hydraulihalkojalla halottuja metrisiä halkoja odotti seuraavaa vaihetta. Monenmoisia hidasteita on siis tarjolla. Minulla se hidaste oli savotan alkuvaiheessa ,kun joutui kahlaamaan lähes merisessä hangessa puita kaatelemassa.
  Lupasin naapurille viikko sitten ,että rangat on pilkkeinä ennen juhannusta. Pikkuisen meni arvio pieleen.😊

 16. metsä-masa

  Myös täälläpäin on tuoreet hakkuualueet alkaneet kiinnosta polttopuun kerääjiä, moni omatoiminen naapuri on niistä valmis maksaman, tai tarjoutuu tekemään vastineeksi pieniä metsänhoito töitäkin, yllättävän pieneltä alueelta ne talven sauna tai takkapuut löytyykin.

  Näillä polttoranka kuvilla ja siihen liittyvillä tarinoilla on nyt sopiva aika jakaa- asiallista tietoa puuenergian eduista ja pienentää niillä lämmityksen kuluja. Kuiva puu ja nykyiset vähäpäästöiset palotilat on myös energia- ja päästö tehokkaita !

 17. En yritä neuvoa, mutta saa kokeilla. Kirveellä pilkottaessa hakkuupölkky saisi olla korkeampi. Sellainen optimikorkeus on kyynärpäät koukussa kädet ovat pilkottavan puun yläpään tasalla. Säästää selkää; antaa aikaa reagoida, jos kirves ”lipsahtaa” – kaiken kaikkiaan homma on mukavampaa. Itsekin huomasin vasta kymmenisen vuotta sitten. Vävypoikakin ihastui kokeiltuaan.

 18. suorittava porras

  Totta virkat. 20 senttiä lisäkorkeutta ei pahitteeksi. Hyvin selkä kuitenkin kesti. Aiemmin oli korkea koivupölli ,mutta se päätyi polttoon ennen lahoamista .

Harrastukset Harrastukset

Kuvat