Kuokkahommia

Kuvassa aukko 3 ha. Hakattu viime vuoden lokakuussa. Erittäin louhikkoista ja kivikkoista. Puusto oli noin 90 vuotiasta koivikkoa ja jonkunverran mäntyä, koivuissa paljon lahovikaa. Tosi työlästä istuttaa kun koivujen oksat vielä haittaamassa kun ei oksien keruu firmoja juuri kiinnostanut. Taimet ovat 1 vuotisia kuusentaimia ja ihmeen hyvin on kivien välistä löytynyt maata ja voiton puolella alkaa olla.

Kommentit (11)

  1. metsä-masa

    Istuttaminen tässä on taimipaikan hakemista, mutta hyvää MT:n pohjaa kumminkin, jossa kuusen taimilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja kasvaa, ilman maannouseman suurempaa pelkoa.

    Joskus on minullekin sattunut vastaava kivinen alue istutettavaksi ja sain 400-500 kpl / päivässä, eli istutus meni paremminkin kävelyksi

  2. saa nähdä kuin pahasti heinettyy, tosin oksia ja kiveä on niin paljon että rajoittavat sitäkin mielestäni ainut oikea istutus tapa on tälläiselle kuokkaistutus ja parhaan paikan etsiminen
    tosin saattaa tulla ulkopuolisella teetettynä tyyriiksi

  3. Miksi ihmeessä istutus tuollaiseen metsään? Alueelta on poimittu kasvunsa jo lopetelleet tuukipuut jajäljelle on jääneet nuoret, terveet ja terhakkaat alemman latvuskerroksen puut, joista piene elpymisvaiheen jälkeen kehittyy oivallinen tukkipuusto.
    Kyllä jatkuva kasvatus rulettaa ja taimiin satsatut rahat olisi voinut sijoittaa vaikka virvokkeisiin.

  4. pihkatappi

    Jos itse istuttaa ja alue vielä riittävän rehevä kuuselle, niin kannattaa istuttaa. Tuossa ei juuri tulevia tukkipuita alikasvoksena pystyssä näy. Minun silmään tuo ei näytä kauhean pahalta kivikolta ja luulenpa että taimia saa istutettua melko tasaisesti. Ja kun saa suurimman osan taimista maaston parhaisiin paikkoihin, niin mukavampi sitä kasvua on seurata, verrattuna tuollaisen alikasvoksen kehitykseen.

  5. Visakallo

    Eikös kivikko ole sellainen, missä on enemmän kiviä kuin maata? Ainakin kuvan perusteella tuo on aivan normaalia metsämaata.

  6. Jätkä taisi hiukan heitää sarkasmia peliin. Aivan hyvä istutusmaastohan tuo ja ainut mitä en ymmärrä on kuokan käyttö kuusen istutukseen. Kyllä sitten pitää käyttää aiemmin jo hiukan isompaa ”kuokkaa” mutta kyllähän niitä istutusputkella saa maihin aivan yhtä hyvin kuin kuokallakin.

  7. kuokalla saa hieman hakattua pintamaata pois lisäksi maa juuriston ympårillå hieman kuohkeutuu kuva ei oikein kerro
    totuutta maapohjasta aliskasvua ei ole juuri mitään joitain pihlajia ja leppiä hirvien jätöksiä on aika paljon talven jäljiltä
    joten koivun istuttaminen ei käynyt vaikka metsäsuunnitelmassa niin oli

  8. Mottimasa

    Miksei tuota ole muokattu ja raivattu ennen istutusta? Parempi onnistuminen kun on kaivinkoneella edes vähän pintaa raavittu rikki.

  9. ainakin oksien keruu olisi ollut hyvä mutta kevään kelirikko oli niin hankala sivuteiden osalta ja koneurakoitsijat olivat hakkuuhomissa kiinni just silloin ja millään maataloustraktorilla alueelle ei ole mitään asiaa jopa metsäkonelle olisi haastava louhikkuuden takia maata oli kivien välissä sen verran että kuokalla sai taimen laitettua mutta kaivinkone olisi ehkä siirtänyt senkin vaan toisen kiven päälle jossa taimi ainakin kuolisi

  10. Koko asetelma on väärä. Kun hakataan MOTOlla tuollainen hakkuu, niin oksat – jos ne kerätään – hakataan kasoihin tai karheelle. Siitä ne on helppo ja nopea kerätä ajokoneen kouralla kyytiin.
    Koska aluetta ei ole myöskään raivattu, eikä muokattu, niin näen vain yhden vaihtoehdon, jos tarkoitus on istuttaa taimet – oli ne mitä puulajia tahansa : Putkella suoraan muokkaamatta.
    Sitä on tehty ja tehdään ihan ammattilaisten toimesta ja hyvin onnistuu.
    Ei mitää potkimista tai raaputtamista, vaan putkella vaan.
    Hommat voi tehdä hyvin ilman valtavia operaatioitakin.

  11. Tuo pitää vain sopia jo kauppaa tehdessä että risut kerätään niin motohan pui ne silloin läjiin. Aivan samaa mieltä jätkän kaas kyllä ettei tuossa enää kuokalla mitään pelasta vaan se vahinko on tapahtunut jo kauppaa tehdessä. Oksien läjitys ja maan muokkaus on perusasioita jotka vain pitäisi jo tulla tarjottunakin puunostajalta.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat