Luonnontilaisen kaltainen puro

Puronvarsikuvio vanha kuusikko/ hieskoivikko, lehtomainen ja ruohoturvekangas p-ala 3,5 ha, 04. Puron pituus 700 m, ja puustoa yhteensä 610 m3.

Aikaisemmat toimenpiteetn.37 vuotta sitten puro perattu (makkaroita suoristettu) ja kuvio harvennettu

Puro on kivikko pohjainen, hiekkainen, kirkasvetinen, kaatuneita puita puron päällä ja on kehittymässä luonnontilaiseksi.

Kommentit (8)

 1. metsä-masa

  Kolmas lisäkuva, jossa näkymä vanhasta- ajourasta ja ojamaa kasoista on jostain syystä jäänyt pois, siitä syystä kuvio on nyt luonnontilaisen kaltainen!

 2. Onhan ne usein tulkinnanvaraisia. Lakia pitää tietysti aina noudattaa, mutta itse olen pienilmastoja sun muita enemmän huolissani vesistöjen puhtaudesta. Siksi jättää mieluusti tällaisien varteen reilusti suojakaistaa ja ainakin muokkaamatonta aluetta vaikka ei metsälakikohde olisikaan. Koillismaalla on monissa ennen niin puhtaissa rannoissa alkanut näkyä viime vuosina liettymää. Se on harmillista. Järven voi sotkea vain kerran. Ennalleen sitä ei enää ikinä saa.

 3. Tuota voidaan jo kutsua kuten aloituksen otsikko on.

 4. Panu

  Oletteko muuten yrittäneet ehdottaa metsälain sallimia poimintahakkuita näille? Oman kokemukseni mukaan puunostajat eivät ole kovin innokkaita niitä tekemään, pelkäävät, että saavat viranomaiset tai luonnonsuojelit kimppuunsa.

 5. metsä-masa

  Tälle kohteelle tehtiin Metsäkeskuksen kanssa katselmus heinäkuussa 2017 josta kuvat, silloin luonnonhoitoon varatut rahat oli vähissä ja pystyivät tekemään sopimuksia vain puhtaille 10 pykänän kohteille.

  Puron molemmin puolin on harvennuksen aikaiset ajourat n. 7-12 metrin päässä purosta. Loppulausumassa vaihtoehtoja oli kaksi, joko ajouraan saakka- avoakkuu ja poimimalla parhaat- tukkirungot puron ja ajouran välistä hellävaroen tai jättää kuvio lepotilaan odottamaan parempia rahoitusehtoja !

 6. Hieno puronvarsi. Tuo on kyllä hyvinkin luonnontilan kaltainen. Toivottavasti hyvät suojakaistat ja unohdetaan poimintahakkuu suojakaistoilla.

 7. Ottakaa vesien suojelu vakavasti, kuten jo edellä mainitaan.

 8. metsä-masa

  Niinhän se on, luonnon hoito on arkinen osa kestävää metsätaloutta, puro on ollut esi-isien aikaan kalapaikka, siihen on noussut lohensukuinen kala, tonko.

  Huomioitavaa on sekin tämän kuvion kohdalla, että metsätalouskäytössä kuviolla on vaikea toteuttaa koneellista puunkäsittelyä, sen pehmeyden ja uomamaisen pitkän muotonsa vuoksi.

Metsänhoito Metsänhoito