Mitäs tehdään?

3 ha kuvio, tuore kangas.Valtapuuston ikä vaihtelee 50-100 v , alikasvoskuusi ehkä 30v. Kuvio rajautuu tiehen, kakkosharvennusta vartovaan kuusikkoon ja pieneen suolämpäreeseen. Harvennettu viimeksi metsurityönä 30 vuotta sitten, silloin oli lähes puhdas männikkö. Kuvio on omassa pihassa tärkeä maisemametsä, avohakkuu ei tule kyseeseen. Jättäisikö tämmöisekseen, keräilisikö joitakin puita sahahommina, vai kokeilisiko jonkinlaista poiminta-erittäinpienaukko hybridi hakkuuta?

Kommentit (18)

  1. metsä-masa

    Hoidettu metsä kotipihan tuntumassa antaa myönteisen kuvan omistajastaan. Sairaat päävaltapuut ja altapäin harvennus valtapuustoa myötäillen. Kuviolle voisi tehdä 2-3:n erillisiä riistatiheihöitä, joku suppapaikka voisi olla sopiva, jossa kosteutta ja lehtipuuta lisänä.

    Hakkuun voi tehdä motolla ja metsurityönä, molemmilla onnistuu. Kotitien varteen syntyy sieni- ja marjametsä kun valon määrä lisääntyy pohjakerroksessa.

  2. A.Jalkanen

    Yhdistäisin hakkuun kuusikon kakkosharvennukseen. Jos maisema on tärkeässä osassa, harvennuksen voi tehdä päältä tai alta, riippuen siitä haluaako nähdä lähiympäristössään isoja vai pieniä puita, onko tarvetta lisätä pihapiirin valoisuutta ja torjua hyttysiä, jotka pitävät varjopaikoista. Pienaukkoja en tekisi mutta se on makuasia se.

  3. Samoilla linjoilla kuin MM. Itse olen leimannut vähän vast. pihapiirin lähimetsän väljennyshakkuulle jossa suositaan mäntyjä ja lehtipuita valoisuuden lisäämiseksi. Laatu edellä kannattaa mennä – siis jäävien puiden laatu, ei korjatun. Yläharvennus näkyi lukevan ostajan ohjeessa jostain syystä. Mutta pilalle se metsä sillä menisi, koska monet alikasvoskuuset on liian kuivalla paikalla kituliaasti kasvavia.

  4. Itse jättäisin noita komeita mänty valtapuita ja nuorien kuusien harvennus. Tietenkin sairaat valtapuut pois jos niitä on.

  5. Tekisin sen kolmen ha:n ylispuuhakkuun. Eiköhän metsä aina metsää ole eikä maisema siitä olennaisesti ikävämmäksi muutu. Minä ainakaan noita kasvunsa taannuttamia lättähattumäntyjä minään sen kummempina maisemapuina pidä. Rahoiksi vaan.

  6. Alaharvennus, parhaat männyt valtapuiksi.Koivuja kannattaa jättää myös. Pari kolme tiheikköä. Varovainen harvennus kaikkineen koska tuulituhot lisääntyvät jatkuvasti. Tuollaiset luonnonsyntyiset männyt ovat tulevaisuudessa aina vain harvinaisempia. Itsellä lähes 70% metsäalasta vastaavia.

  7. Jos pohja on MT ja vanhimmat puut ovat alle satavuotiaita, löisin kuuset kokolailla matalaksi, koivua jättäisin aikasvospuiksi. Valtapuista poistaisin huonokuntoiset, ei muita. puusto saisi olla niin harvaa, että näkisi metsän, jonka nyt puusto peittää. Vain Jeessi repisi metsän pilalle, mutta hänellä ei ole mistään mitään käsitystä – Sehän on jo tullut ilmi kaikille?

  8. Suojuspuuhakkuu n 150 runkoa/ha mäntyä kasvattaen. Laatuharvennus, siis suurimmat ja pienimmät pois. Tärkeintä kunnon latvus.
    Uudistumiseen saattaisi riittää se, että jollakin koneella tekee jälkiä. Varmempi on äestys ja siinä yhteydessä männyn kylvö.

  9. Eihän kotipihan metsiä voi ajatella metsätaloudellisesti. Ne ovat parhaita maisemametsiä. Niitä on hoidettava sen mukaan. Isot aihkipetäjät voivat elää satoja vuosia ja ne ovat pihametsän komistuksia.

  10. Petkeles

    Antaa olla?

  11. Kullekkin tietysti maisema on sitä miksi sen haluaa tehdä. On vain ehkä hmm, hiukan outoa kysyä mitä omalla maisemalla pitää tehdä. Olisko sittenkin hiukan pihalla. Minä en kyllä koskaan kysy keltään esim. miltä pihan tai lähiympäristön pitäisi näyttää. minä teen siitä sen näköisen kuin haluan. Metsä on aina metsää eikä siinä kai pienet vaihtelut mitään merkitse. Minulle takametsäkin on talousmetsää vaikka tällä haavaa sitä ei olekkaan merkittävästi kuin kakkosmökillä Porin Laviantien varressa. Jota juuri nyt Kemera-NMH-käsittelen Metsäkeskuksen suosituksenkin mukaan.

  12. Ja silloin kun sen ostimme oli ensimmäinen toimi kaataa sen ympäriltä kova kuusimetsä pois. Josta sitten tulikin melkein sen mökin kustannuskin samantein takaisin. Nyt on mökki laitettu nykyaikaan ja kaikessa rauhassa mietitään sen tarpeita tulevaan. Ja toinen metsä h-haapasekoituksella kasvaa huimaa vauhtia ympärillä. Hinoa tervaleppäryhmääkin tuli vastaan silloisen ojituksen jälkeen syntyneenä. Suoria komeita puita. Niistä tulee niitä maisemapuita vaikka ne sinne muun metsän sisään jäävätkin.

  13. Hyviä ideoita ja mielipiteitä! Taidan tehdä näin: Lähinnä taloa, kevyt laatuharvennus mäntyihin ja kuuset pois. Tykkään katsoa aamukahvipöydästä auringonpaistetta mäntyjen kyljillä. Muulla alueella sitten enemmän sekametsää suosiva käsittely, kanttarellipaikat suojaten. Muutama jättikuusiryhmä saa jäädä luonnontilaan, katsotaan miten kauan elävät. Maisemaan ei tarvitse lisää avaruutta aukon ja taimikon muodossa, eteläpuolella taloa 10 ha peltoa ja järvi. Ja kun vielä tulossa melkein pihapiiriin lisää tuulenkäytävää Finngridin toimesta lähivuosina…

  14. Tuo on maisemametsäksi liian tiheä, ryteikkö pois alta ja mäntyjä nurin, jos 4-500 jättää hehtaarille näkeekin niitä maisemia. Seuraava omistaja ei kuitenkaan maisemista välitä.

  15. Kai sentään 4 on liian vähän Toloppa. Turhan saa kasvattamattakin. Mutta asiaahan tuo muuten. Harva männikkö on siitä mukava että sen alla on paljon puolukkaa ja joissain maastoissa myös samanpaljon mustikkaa.

  16. Kipi

    Kanssa 3ha talon ympärillä metsää ja samojen kysymyksien parissa ollut monta kertaa.
    Löytyy ihan talousmetsänä hoidettua aluetta, yksi kuvio hies- ja rauduskoivua koivua polttopuupankkina, satavuotiaita jättiläishaapoja ja mäntyjä, muutama metsävaahtera, paljon katajaa ym.
    Istutettu on mäntyä, kuusta ja hybridi haapaa. On hieno hoitaa maisemaa kun työmaa alkaa ovelta.

  17. Onko tuo oik. kuvassa näkyvä kuusi hopeakuusi vai mikä, kun oksilla näyttää olevan valkoista ? Männikkö avartuu aika paljon jo alikasvospuiden ja tienreunapuiden harvennuksellakin.

  18. Ehkä se on hopeakuusi, tuotiin taimena sukulaistalosta kun olin
    n. 3v vanha, eli vajaa 50v vanha puu. Osan männiköstä tosiaan voisi raivata kuusista puhtaaksi, jos vaikka kataja elpyisi kasvamaan takaisin.

Metsänhoito Metsänhoito